Amanha buradaki insanlar sana kendi kullandıkları dili tavsiye edeceklerdir. Ben de öyle yapacağım. Ama sana aralarındaki farkı kısaca izah etmeye çalışayım.
En iyi üç dil :
1- ASP.NET
2- PHP
3- ASP
Bir arkadaş üçünün de kod yazma kolaylığı aynıdır demiş. Kuşkusuz burada en kolay dil ASP dir. Çünkü komut haznesi oldukça küçüktür. Sadece birkaç komut bilip gerisini hayal gücüne bıraktığın zaman herşeyi yapabilirsin.
Herşeyi yapabilirsin dedim. Ama phpnuke gibi bir portalı yapman çok zor olacaktır. Çünkü php de kolaylaştırılmış çok fazla özellik vardır. Bir ara araştırmıştım. Phpnuke gibi bir portalı php ile 5 ayda yapıyorsan asp ile 10 ayını alabilir.
Bir arkadaşın da dediği gibi Lisanssız oluşu php yi zirveye çıkartan büyük etkenlerden birisidir. Ama muhakkak ASP ye karşı etkin bir üstünlüğü de vardır.
Bir arkadaş ASP.NET e çok kolay demiş. Buna da katılmıyorum. Asp.net çok çok düzenli bir dildir. Belli sınır çizgileri vardır. Bu çizgileri geçmediğiniz sürece sorun yoktur. Ama asp de üç beş komut varken asp.net de onlarca komut vardır. Yani ASP yi 1 ayda öğrenirsen Asp.net 1 yılını alabilir. Asp.net 1.0 tamamen bir fiyaskoyla sonuçlanmıştır. Bu fiyaskoyu ilgili genel müdür de itiraf etmiştir. Ama asp.net 2.0 da bütün sorunlar çözülmüştür. Ayrıca asp.net eğer çok kolay bir dil olmuş olsaydı
www.hotscripts.com sitesinde en çok parayla satılan scriptler asp.net ile yazılmış olmazdı.
Özgürlük konusunda ASP.NET özgürlüğü kısıtlıyor demiş bir arkadaş. Bir bakıma haklı. Hep kontrollü gitmek gerekiyor. Adımları sağlam atmak gerekiyor. Aksi takdirde araba hiç yürümüyor. Ama ASP.net e tam olarak hakim olan bir kişi için sınır diye birşey söz konusu değildir. (Ben tam hakim değilim)
Önce asp öğren sonra da asp.net e geçersin diyen arkadaşa kesinlikle katılmıyorum. Sıfırdan programlama öğrenecek bir kişi bence direk ASP.NET den başlamalıdır. Çünkü ASP ile asp.net arasında gerçekten dağlar kadar fark vardır. Bilinmelidir ki ASP.Net Asp nin bir üst sürümü kesinlikle değildir. Farklı bir dildir. Asp den asp.net e geçmek isteyenler benzerlik açısından VB.NET e geçerler. Php den Asp.net e geçmek isteyenler de C# a geçerler.
EDİT : Asp.net i öğrenmen 1 yılını alabilir şeklinde bir örnek vermiştim. Fakat asp.net ile database li bir site yapman.. büyük bir haber portalı yapabilecek seviyeye gelmen de en fazla 1 ayını alacaktır.