İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

memcached kullanın

iyinet

Root
Admin
Hosting Firması
Reaction score
66
vbulletin ve vbseo kullananlara şiddetle memcached kurmalarını öneririm, yükde %30-50 lere kadar varan bir düşüş oluyor.
sar ile baktığımızda eskiden 20 lerde olan server kullanıcı yükü 10-15 ler arasında dolaşıyor.

Kod:
$ sar

CPU     [B]%user[/B]     %nice   %system   %iowait     %idle
       all      [B]12.21[/B]      0.00      0.88      0.73     86.18
Özellikle vbseo memcached den oldukça iyi faydalanıyor.

batubilir

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Tavsiye içim teşekkürler
birde xcache denilen bir sistem var aralarindaki fark nedir ve ikisi birbirinden ayri şeylermidir ?
hangisi daha faydalidir ?
birde kurulumuna gözattiğimda örnek olarak 64 mb bir ram ayrilmiş memcached e bir makinada örneğim 768 ram var ve bu ramin yaklaşik 750 si kullanildiğini sayalim bu şartlarda memcachedi kurmak zararlimi olur yoksa faydalimi olur ?
yoksa beraberde kullanilabilirmi
şimdiden teşekkür ederim

iyinet

Root
Admin
Hosting Firması
Reaction score
66
Tavsiye içim teşekkürler
birde xcache denilen bir sistem var aralarindaki fark nedir ve ikisi birbirinden ayri şeylermidir ?
hangisi daha faydalidir ?
yoksa beraberde kullanilabilirmi biraz yardimci olabilirmisiniz

Xcache ve eAccelerator PHP nin derlenmiş kodunu bellekte tutmaya yarayan cache sistemleridir.

memcached ise makinanın bellek alanında yaratılan ve herhangi bir uygulama tarafından kullanılabilen PHP den bağimsız bir cache sistemidir.

Xcache ve memcached birlikte kullanılabilir, ortak amaç performans arttırımı olsada, yaptıkları iş tamamen farklıdır. Birinin çalışması yada çalışmaması diğerini etkilemez.

memcached programını kullanmak için PHP memcache eklentisini geliştirmiştir. Bu eklenti php ile memcached arasında haberleşmeyi sağlar. Böylece PHP içindeki verileri memcached içinde bellekte tutabiliriz ve bir daha diski okumak zorunda kalmayız.

PHP kullanıyoruz memcached ile performansı arttıralım diye hemen memcached kurmaya kalkmayın. memcached den faydalanmak için PHP kodunuzun memcache eklentisini kullanarak memcached den faydalanıyor olması gerekiyor. Yani bu iş için kodlama gerekiyor. Vbulletin , VBseo gibi uygulamalar bünyelerinde bu kodlamayı yaptıkları için memcached i kullanabiliyorlar.

Elazığlı168

0
İyinet Üyesi
Reaction score
7
kurulum sonunda şu hatayı aldım iyinet

[root@server memcache-3.0.0]# php -i | grep "memcache support"
Failed loading /usr/local/lib/php/extensions/non-debug-non-zts-20020429/xcache.so: /usr/local/lib/php/extensions/non-debug-non-zts-20020429/xcache.so: cannot open shared object file: No such file or directory

teknolojinet

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Kullanmaya başladım ve etkisini hemen gösterdi.Yükte
%40 lara varan düşüş var.

Teşekkürler iyinet.

Bu arada anlık online sayım ortalama 1500 ( 15 dk zaman aşımı )

iyinet

Root
Admin
Hosting Firması
Reaction score
66
kurulum sonunda şu hatayı aldım iyinet

[root@server memcache-3.0.0]# php -i | grep "memcache support"
Failed loading /usr/local/lib/php/extensions/non-debug-non-zts-20020429/xcache.so: /usr/local/lib/php/extensions/non-debug-non-zts-20020429/xcache.so: cannot open shared object file: No such file or directory

Hata mesajı xcache ile ilgili.

teknolojinet

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Sevgili iyinet,
memcached ile ilgili yaşadığım bazı durumları buradan bildirmek üstedim.

Öncelikle web server için ve mysql için ayrı serverlar kullanıyorum.

Sizin tavsiyeniz ile web server a memcached kurdum.
İlk etapta her şey mükemmeldi.
Ancak bir süre sonra web serverde normalden yüksek load değerleri ilgili çekti.Ancak hitim de arttığından , bundan kaynaklı diye düşündüm.
Bir süre sonra portal olarak kullandığım vbportal da , admin ekranından yaptığım değişikliklerin gerçekleşmediğini gördüm.
(Aslında db de gerçekleşiyormuş, ancak memcached cache den verdiği için eski bilgiler geliyormuş anladığım kadarı ile )

Sonra bugün , yeterincede zamanım olduğu için , oturdum kurcaladım.
Son olarak config.php de yer alan memcached için gerekli alanları deaktif ettim.

uzun zamandır geçerli olmayan ayarlarım geçerli oldıuğu gibi, webserver baya bir rahatlamış gibi geldi.
Acaba sorun en olabilir.
değeriini 32 olarak ayarlamıştım .Acaba geçerli cached alanı yetersiz mi geldi.
Yorumlarınızı alabilirmiyim.

(Ayrıca memcached tarafından hafızaya alınmış olan bilgileri sime şansım varmıdır )

iyinet

Root
Admin
Hosting Firması
Reaction score
66
Sevgili iyinet,
memcached ile ilgili yaşadığım bazı durumları buradan bildirmek üstedim.

Öncelikle web server için ve mysql için ayrı serverlar kullanıyorum.

Sizin tavsiyeniz ile web server a memcached kurdum.
İlk etapta her şey mükemmeldi.
Ancak bir süre sonra web serverde normalden yüksek load değerleri ilgili çekti.Ancak hitim de arttığından , bundan kaynaklı diye düşündüm.
Bir süre sonra portal olarak kullandığım vbportal da , admin ekranından yaptığım değişikliklerin gerçekleşmediğini gördüm.
(Aslında db de gerçekleşiyormuş, ancak memcached cache den verdiği için eski bilgiler geliyormuş anladığım kadarı ile )

Sonra bugün , yeterincede zamanım olduğu için , oturdum kurcaladım.
Son olarak config.php de yer alan memcached için gerekli alanları deaktif ettim.

uzun zamandır geçerli olmayan ayarlarım geçerli oldıuğu gibi, webserver baya bir rahatlamış gibi geldi.
Acaba sorun en olabilir.
değeriini 32 olarak ayarlamıştım .Acaba geçerli cached alanı yetersiz mi geldi.
Yorumlarınızı alabilirmiyim.

(Ayrıca memcached tarafından hafızaya alınmış olan bilgileri sime şansım varmıdır )

Öncelikle böyle güzel derlenmiş bir soru için teşekkürler.
Sizin yaşadığınıza benzer sorunları ben de yaşadım.
memcached prosesinin çok yüksek CPU oranlarına çıktığını gördükten sonra prosesi kill ile öldürüp tekrar başlattım ve sorunsuz olarak çalışmaya devam etti.

Peki bu CPU artışına yada memcached in sapıtmasına neden olan neydi?
Ben bunun benim sistemimde yanlış sistem saatini düzeltmemin ardından olduğunu düşünüyorum.
Sizde başka bir nedeni olabilir.

Velhasıl... konuyu uzatıp dallandırmak ve tahminler öne sürmektense memcached yerine xcache kullanmanızı öneriyorum.

teknolojinet

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Teşekkürler,
Aslında neden sonra başladığına çok emin değilim.
web server üzerinde hali hazırda APC kurulu ,
sizn önerinize istinaden memcached i kurmuş ve verimde almıştık.

xcached , apc ile sorunsuz çalışıyor mu ?

İyi Çalışmalar.

iyinet

Root
Admin
Hosting Firması
Reaction score
66
Teşekkürler,
Aslında neden sonra başladığına çok emin değilim.
web server üzerinde hali hazırda APC kurulu ,
sizn önerinize istinaden memcached i kurmuş ve verimde almıştık.

xcached , apc ile sorunsuz çalışıyor mu ?

İyi Çalışmalar.

xcache ile apc aynı işi yapıyorlar, bu nedenle ikisini birden kurmanız pek mantıklı değil.
Xcache ile apc den bir tanesini seçmenizi öneririm.

Xcache in artıları:
+ vbseo xcache i destekliyor
+ Dendiğine göre performansı apc den daha iyi (öyle diyorlar)
+ ben Xcache i kendi yazdığım uygulamalarda da rahatlıkla kullanabiliyorum.

Xcache in eksileri:
- PHP 5.1 ve üstü için çalışıyor
- Zend optimizer ile uyumsuzluk çıkartabiliyor (bu ispatlanmış değil bildiğim kadarıyla)

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.