Reseller ve VPSde hosting nasıl açılır? Reseller ve VPS farkları nelerdir?

poGo

0
İyinet Üyesi
Katılım
30 Ocak 2010
Mesajlar
142
Reaction score
4
Reseller nedir, Reseller`da hosting nasıl açılır, VPS nedir, VPS de hosting nasıl açılır, Reseller VPS farkı nedir ?

Reseller nedir?
Reseller, belli bir sunucu üzerinde, sınırlı özellikler dahilinde sunucu sahibi dışında ikinci bir şahsın, site sahiplerine hosting hizmeti sağlamasıdır. Zaten ingilizce anlamı da budur; bayilik demektir. Ancak belgesiz satışın getirdiği dolandırıcılık olaylarının fazlalığı nedeniyle artık reseller alıp satmaya çalışan hosting satıcılarına güven azalmıştır. Bu nedenle hosting hizmeti alacak kişilerin, ticari amaçla hosting hizmeti verenlere özel verilen faaliyet belgesinin hosting hizmeti alacakları firmada bulunup bulunmadığını kontrol etmeleri biraz da olsa güvenilirliği artırır. Günümüzde reseller hizmeti alan kişiler çoğunlukla birden fazla siteye hosting sağlamak isteyen şahıslardır. Reseller hizmeti alan müşteri, sunucu sahibi firma veya şahsın sağladığı özellikler dahilinde istediği kadar siteyi host edebilir. Buna reseller hosting denir.


Reseller`da hosting nasıl açılır?
İnternet için sunucu olarak kullanılan makinelere hosting işlemlerinin daha kolay yapılabilmesi için belli hosting yönetim panel programları yüklenir. Bu panellere göre reseller da hosting açma işlemi değişir fakat genel olarak mantık aynıdır. Yine de ben piyasada büyük ihtimalle karşınıza çıkacak 3 panele göre de anlatım yapacağım. Bunlar cpanel, plesk ve directadmin.

Cpanel kontrol panelinde reseller da hosting hesabı nasıl açılır?

muis68.jpg


Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi, whm panelimize login olduktan sonra, Account Functions menüsündeki Create a New Account sekmesini tıklıyoruz. Karşımıza resimdeki gibi bir ekran geliyor. Burada domain adı, ftp kullanıcı adı, ftp şifresi, domain sahibiyle ilişkilendirilecek bir email adresini giriyoruz. Aşağıda birkaç ayarlı opsiyonel seçenekler var. Değiştirmek istediğimiz varsa değiştiriyoruz ve aşağıda bulunan Create butonunu tıklıyoruz. Böylece yeni bir account oluşturmuş olduk. Domainimizin dns bilgilerini değiştirerek hostumuzu kullanabiliriz.

Plesk konrol panelinde reseller da hosting nasıl açılır?

Plesk kontrol panelinde hosting hesabı açmayı birkaç resimle anlatalım.

r7rted.jpg



Yukarıdaki resimde plesk 9 kontrol paneli ana pencere görüntüsü mevcut. Burada Domains sekmesinden Create Domain veya üst menüde görünen kısayoldan Domains`in yanındaki create sekmesini tıklayabilirsiniz.

lb22a.jpg


Sonraki penceredeki görüntü ise yukarıdaki gibidir. Burada domain adını kullanılacak özellikleri hosting ayarlarını yapıyoruz. Hosting kullanıcı adı bilgisini giriyoruz. Şifre bilgisini bir sonraki pencerede de girebiliriz, isterseniz girebilirsiniz. Burada önemli olan Hosting Configuration bölümünde Web Site Hosting`in seçili olduğundan emin olmak. Ayarlarımızdan eminsek Next butonunu tıklayarak bir sonraki adıma geçelim.

2q316h4.jpg


Sonraki adımda ekran da, yukarıdaki gibi olacaktır. Burada ftp bilgilerini giriyoruz ve next butonunu tıklıyoruz.

oh6z3p.jpg


Son adımda ise hostun kullanacağı disk alanı, bandwidth, mail kotası vs. gibi bilgileri giriyoruz ve işlemleri bitiriyoruz.

DirectAdmin konrol panelinde reseller da hosting nasıl açılır?

2zg7luv.jpg


Yukarıdaki resim, directadmin ana penceresi. Burada Account Management bölümündeki Add New User sekmesini tıklıyoruz.

9to64n.jpg


Tıkladığımız sekmenin görüntüsü yukarıdaki gibi olacaktır. Burada domain ve account bilgilerini girdikten sonra submit butonunu tıklayabiliriz veya customize butonunu tıklayarak konfigürasyonla ilgili değiştirmeler yapabiliriz. Eğer yeni account için özel bir paket oluşturmuşsak "Use User Package:" alanından seçebiliriz.


Evet, genel olarak bütün paketlerde hosting açma işlemleri benzerdir. Yukarıda bunları açık biçimde anlatmaya çalıştık.

Vps nedir?

Vps`nin ingilizce açılımı: Virtual Private Server`dır. Türkçemizde sanal sunucu olarak adlandırılır. Vps, sunucu olarak kullanılan bir bilgisayarın, mantıksal olarak yani sanal şekilde belli yazılımlarla bölümlendirilerek bu parçalardan her birine verilen isimdir. Vps sunucular ile bir sunucuda maksimum kullanım sağlanmış olunur. Vps sunucularda, işletim sistemleri her vps için özeldir. Yani vps sahibi eğer yetkilendirmesi tam ise her türlü yazılımsal yükleme vb. işlemi kendi yapabilir. Vps`nin dedicated`dan farkı sadece sistem kaynaklarının daha sınırlı olmasıdır.

358z90x.jpg


Vps`ler tamda yukarıdaki resimdeki gibi düşünülebilir. Bir sunucu içerisinde birkaç tane sunucunun barındırılması şeklinde...


Vps`de hosting açmak?

Vps`de hosting açmanın reseller da hosting hesabı açmaktan hiçbir farkı yoktur. Aynı yerlerden yapıldığı için Reseller`da hosting açma bölümünden buna bakabilirsiniz.

Reseller ve Vps farkları nelerdir?

Yukarıdaki anlatımlara göre aslında reseller ve vps arasındaki farkları az çok anlamışsınızdır ama genel olarak Reseller ve Vps farklarını dilerseniz şimdi maddeler halinde sıralayalım:

  • En büyük fark olarak reseller`da işletim sistemine müdahale edemeyiz, özelliklerini değiştiremeyiz, bu işlemleri bizim yerimize hosting sağlayıcı şirketimiz yapar fakat vps`de işletim sistemine müdahale edip istediğimiz yazılımları kurabilir, kaldırabiliriz.
  • Reseller`da sistem kaynaklarımız özellik olarak istisnalar hariç daha sınırlıdır. Vps`de ise bu kaynakların sınırlarını daha ayrıntılı olarak bilebiliriz.
  • Reseller`da istediğimiz yazılımları hosting şirketimize söyleyerek isterlerse kurdurabiliriz. Vps`de ise bu işlemleri kendimiz rahatlıkla yapabiliriz.

Bunların haricinde vps`nizden kolaylıkla reseller hesabı açabilirsiniz.

Bu makalemizde reseller`ın ne olduğunu, resellerda hosting hesabının nasıl açıldığını, vps`nin ne olduğunu, vps ve reseller arasındaki farkları anlatmaya çalıştık. Konu altından konuyla ilgili aklınıza takılan yerlerle ilgili bilgiler de alabilirsiniz.



İyi forumlar
 

Ertn

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Mayıs 2010
Mesajlar
18
Reaction score
0
Konum
Bursaspor
güzel bilgiler teşekkürler.peki vps'yi kontrol için bir panel varmı mesela linux reseller hesabı açıcam neyle yapabilirim
 

JetDizayn

0
İyinet Üyesi
Katılım
21 Mayıs 2010
Mesajlar
20
Reaction score
0
vps' ne kontrol paneli kurdunmu?
whm cpanel lisansı alıp kurabilirsin.
Dilersen 15 günlük dmeo lisansı alıp deneyebilirsin
lisansı cpanel.net site adres üzerinden alabilirsin
https://www2.cpanel.net/store/index.cgi direk link

cpanel kurulumu için
gerekli ssh kod

mkdir /home/cpins
cd /home/cpins
wget http://layer1.cpanel.net/latest
sh latest

centos5 yum hatası alırsan
wget http://www.jetdizayn.net/~jetdepo/centos/centos5-yum.tar.gz
tar zxvf centos5-yum.tar.gz
Dosyayı açtıktan sonra aşağıdaki komutla yum ve diğer rpm paketlerini yükleyebilirsiniz.
rpm -Uvh *.rpm
 

selim123

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Şubat 2016
Mesajlar
2
Reaction score
0
121

Haci lisans nerden bulacaz

--IYINET ; Flood Engellendi -->-> Yeni yazilan mesaj 15:35 -->-> Daha önceki mesaj 15:34 --

bro lisans nerden bulacaz
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Elektronik Sigara Cicisex Porno
Üst