Her iki itirazı da neden incelemeyi reddettiğine dair bir açıklama yapılmadı fakat bu, geliştiricilere Apple’ın aldığı %30’luk kesintiden kaçınmanın yolunu açan kalıcı önlemin yürürlükte kalacağı manasına geliyor.
Apple, geçen yılın eylül ayında yüksek mahkemeye itirazda bulunarak etraf mahkemesinin “anayasaya aykırı” bulduğu kararının gözden geçirilmesini talep etmişti. Epic Games’in davası, Apple’ın milyarlarca dolar kazanmasına yardımcı olan App Store’un iş modeline meydan okuyan birinci dava. Mayıs 2023’te Apple, geliştiricilerin 2022’de App Store aracılığıyla yaklaşık 1 trilyon ABD doları fiyatında toplam faturalandırma elde ettiğini söyledi. App Store’da satılan oyun uygulamalarının her yıl varsayımı olarak 100 milyar ABD doları gelir elde ettiği belirtildi.
App Store davasında Apple ve Epic Games’in itirazları reddedildi
Epic, Apple’ın iş modeli aracılığıyla federal antitröst maddelerini ihlal ettiğini sav etti fakat bu, yüksek mahkemenin dikkate alacağı bir bahis değil. Epic Games CEO’su Tim Sweeney, itirazın reddini X açısından “üzücü bir sonuç” olarak nitelendirdi.
Epic Games, 2020’den bu yana Apple’ın geliştirici süreç fiyatı siyasetine karşı çabada ön planda ve merkezde yer alıyor. Ortalarında Spotify ve New York Times’ın da bulunduğu başka şirketler de Apple ve Google platformlarında uygulama mağazası siyasetlerine meydan okumaya çalışıyor. Şu anda 60’tan fazla şirketten oluşan Uygulama Adaleti Koalisyonu, hiçbir geliştiricinin uygulama mağazasını özel olarak kullanmasının gerekmediğine inanıyor. Epic davası yalnızca bir başlangıçtı; Apple için sıkıntılar birikmeye başladı. Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) bile kendisine karşı bir antitröst davası açmayı düşündüğü bildiriliyor. DOJ, Apple’ın App Store uygulamalarının bu alandaki rekabeti öldürüp öldürmediğine ait bir soruşturma yürütüyor.