Bloomberg’in raporuna nazaran, müziklerini mekansal ses formatında yayınlayan sanatkarlara gelecek yıldan itibaren “ek ağırlık” verilecek. Bloomberg bunun daha yüksek telif hakları manasına gelebileceğini düşünüyor.
AirPods, HomePod, iPhone ve yakında çıkacak olan Vision Pro kulaklık üzere Apple’ın neredeyse tüm ses donanımları uzamsal ses oynatmayı destekliyor, bu nedenle şirketin sanatkarları teşvik etme atılımı neredeyse katiyetle Apple Music’te bulunan birçok müziğin belli bir formatta mevcut olmasını sağlamak için. Bilhassa Bloomberg, Apple Music dinleyicilerinin sanatkarların ödüllendirilmesi için bir şarkıyı uzamsal ses formatında yayınlaması gerekmeyeceğini belirtiyor. Yalnızca müziklerinin formatta mevcut olması kâfi olacak.
Apple’dan sanatkarlara büyük jest
Apple, 2021’de Dolby Atmos teknolojisiyle desteklenen uzamsal sesi Apple Music’e ekledi. Şirketin Apple TV+’taki özgün programlarının ve sinemalarının birden fazla da bu formatta sunuluyor. Sanatkarlar birebir vakitte eski müziklerini yeni formatta miksleme seçeneğine de sahip; bu, on yıllardır kümelerin esasen yaptığı bir şey. Bloomberg’e nazaran müziği formatta mikslemek çok değerli değil; şayet doğruysa, bu teşebbüs bağımsız müzisyenlerin ve daha küçük kümelerin iştirakine yardımcı olabilir.
Amazon Music ve Tidal üzere birtakım Apple Music rakipleri de hizmetlerinde mekansal ses sunuyor. Lakin Apple’ın en büyük müzik akışı rakibi olan Spotify, hizmette yüksek kaliteli bir müzik formatına ait söylentilerin yıllardır dolaşmasına karşın dikkate bedel bir istisna.