2007 yılında başlayan ve dünya çapında bir fenomen haline gelen Assassin’s Creed serisi, oyuncuları Rönesans İtalyası’ndan Antik Yunan’a, Amerikan İhtilali’ne kadar farklı tarihî periyotlara götürdü. Seri, yalnızca geçmişe dair vaatleri yerine getiren devam oyunlarıyla değil, karakter gelişimine getirdiği büsbütün yeni yaklaşımlarla da büyük bir değişim yaşadı.
Peki Ubisoft’un uzun soluklu bu serisinde hangi oyunlar öne çıkıyor? Bu listeyi hazırlarken, ana Assassin’s Creed serisinin konsol sürümlerini göz önünde bulundurduk, taşınabilir yahut taşınabilir oyunları ise büyük ölçüde farklılık gösterdikleri için dikkate almadık.
Assassin’s Creed Mirage
Hayır, bir yanılsama görmüyorsunuz, Assassin’s Creed Mirage seriyi temellere döndürdü ve mutlaka şahane bir tecrübe sunuyor. Protagonist olarak Basim’in ön plana çıktığı bu oyunda, oyuncular, Assassin’s Creed’in ismini yaptığı kapalılık vazifelerine tekrar odaklanan, hareketli ve hoş Bağdat kentinde avlarını takip ediyor. Her şey bu oyunda sadeleştirilmiş ve odaklanmış durumda. Daha küçük bir kent ve sonlu sayıda ek özellik birinci bakışta geri adım üzere görünse de, yıllar içinde büyüyen bu oyunların boyutu ve kapsamı düşünüldüğünde epeyce taze bir nefes üzere.
Ne yazık ki, kahraman, makus adam ve ana kıssanın kalitesi de azalmış, bu yüzden Mirage’ın kampanyası kalıcı bir izlenim bırakmıyor. Yeniden de Mirage, hem keskin hem de emniyetli bir giriş olarak işlendi ve bir suikastçı olarak daha ne isteyebilirsiniz ki?
Assassin’s Creed Unity
Black Flag’in sarhoş korsan protagonist Edward Kenway’in akabinde, Assassin’s Creed Unity orjinal Assassin’s Creed’in tonuna bir dönüş yaptı. Xbox One ve PlayStation 4 için özel olarak çıkarılan birinci AC oyunu olarak (tabii ki PC dahil), Assassin’s Creed Unity periyodunun grafik gücüydü ve NPC’lerin devasa kalabalıklarıyla dikkat çekti, lakin lansmanı biraz sallantılı oldu.
Hatalar, glitchler ve çok yüklenmiş harita nedeniyle birtakım oyuncular oyunu terk etse de, kalanlar Fransız İhtilali’nde mükemmel bir ortam, binaların yanından daha kolay ve eğl
renci halde inmeyi sağlayan yenilenmiş hareket seçenekleri ve çok taraflı suikast misyonları buldular. Ve dürüst olmak gerekirse, Notre Dame’ı tüm ihtişamıyla görmek, AC Unity’yi oynamaya bedel kılıyor.
Assassin’s Creed: Revelations
“Assassin’s Creed” serisinin her oyunu, kendine has kıssaları ve karakterleriyle oyuncuları öteki bir dünyaya taşır. Bu serinin sekizinci oyunu “Assassin’s Creed: Revelations”, Altair Ibn-La-Ahad ve Ezio Auditore’nin öykülerini sonlandırarak oyunculara unutulmaz bir veda sunuyor. Konstantinopolis’teki ziplinlerden Leonardo Da Vinci ile geçirilen vakte kadar, Revelations macera dolu anlarla dolup taşıyor. Ezio ve Altair’in bu son macerası, serinin geleceği için bir işaret niteliği taşıyor birebir vakitte geçmişi de kutluyor. Bu iki karakterle geçen maceraların akabinde onlara veda etmek hem hüzünlü hem de manalı.
Assassin’s Creed: Brotherhood
Bir öteki oyun “Assassin’s Creed: Brotherhood” ise, Ezio Auditore da Firenze’nin öyküsünü sürdürerek onu serinin en sevilen karakterlerinden biri haline getiriyor. Roma ve etrafında geçen bu oyunda yüzme, mülk idaresi, ateşli silahlar ve işe alınabilir müttefikler üzere yeni mekanikler üzerine heyeti. Ezio’nun bu kısmı, zekası, dramı ve güncellenmiş dövüş mekaniğiyle öne çıkıyor. Ayrıyeten serideki birinci çok oyunculu modu da tanıtarak, oyunculara Templar’ların ayakkabılarına girme fırsatı sunuyor. Evvelki oyun kadar formülü ilerletmese de, birçok oyuncu tarafından en uygunlar ortasında yer alıyor.
Assassin’s Creed Valhalla
“Assassin’s Creed Valhalla” ise, serinin çarkını baştan aşağı değiştirmese de değerli değişiklikler getiriyor. Daha etkileyici ve ağır bir dövüş sistemi, klâsik yan vazifelerin yerini alan dünya olayları, ve daha bedelli hissettiren mükafatlar bu oyundaki yeniliklerden kimileri. Eivor, tahminen de serinin en sevilen karakteri olmasa da, onun öyküsü tarihi fantezi ve mitolojinin mükemmel bir karışımını sunuyor.
Assassin’s Creed Syndicate
Beşinci sırada “Assassin’s Creed Syndicate” var. Oyunun geçtiği 19. yüzyılın Viktorya devri Londrası, sanayileşmenin tesirleriyle, serinin en unutulmaz yerlerinden biri. Fabrikalarda gizlenmek, atlı otomobillerle sokak yarışları yapmak ve hatta Jack the Ripper ile dövüşmek, bu oyunu hem fantastik hem de gerçekçi bir atmosfere sokuyor. Oyuna başka bir hava katan Journey’nin bestekarı Austin Wintory’nin eşsiz müzikleri, Jacob ve Evie Frye kardeşlerin kıssalarına özel olarak bestelenmiş. Bu küçük dokunuşlar, Syndicate’ın dünyasını dengeli kılan bir dizi ögeden yalnızca biri. Kan dolu bir savaşta değnek kullanmanın bu kadar tesirli olduğu öteki bir oyun hatırlamak sıkıntı.
Bu oyunlar, “Assassin’s Creed” serisinin güçlü dünyasını ve karakterlerini vurgulayarak, her bir oyunun kendine mahsus bir kıssa anlatımı ve atmosferi sunduğunu gösteriyor. Her bir oyun, tarihi olayları ve karakterleri farklı bir bakış açısıyla ele alıyor ve oyunculara hem tarihi hem de fantastik bir seyahat sunuyor. Oyunların her birindeki ayrıntılar ve ince dokunuşlar, bu eşsiz tecrübenin değerli bir kesimi.