Pil Türü
Satın alabileceğiniz neredeyse her tekrar şarj edilebilir powerbank (ve birçok taşınabilir cihaz) lityum iyon bataryalar içerir. Bu bataryalar, boyut-kapasite oranı açısından öteki batarya cinslerine nazaran üstün durumda ve geçtiğimiz 14 yıl içinde güç yoğunluğunu sekiz kat artırdılar. Ayrıyeten, kısmi şarjlar nedeniyle pil ömrünün azalmasına yol açan bir hafıza tesirinden de muzdarip değiller.
Bir dezavantajı, lityum iyon bataryaların yanma ihtimali olabilir. Tehlikeyi sınırlamak için, batarya paketlerinde voltaj ve basıncı sınırlayan iç düzenekler gereklidir. Yeniden de, bir bataryanın çok ısıya maruz kalmaması, düşme hasarlarından yahut dondurucu hava şartlarında çalıştırılmaması üzere gereksiz şartlara maruz bırakılmaması değerlidir. Tekrar de, powerbankler, bir uçakta taşınacak kadar inançlı olarak kabul edilir. TSA’ya göre, 100Wh yahut daha az derecelendirilmiş harici bataryalar (tavsiye ettiğimiz tüm modeller bu kapsamda) sizinle uçabilir – yalnızca bir sonraki uçuşunuzda bunları el bagajınızda taşıdığınızdan emin olun, zira denetim edilen bagajlarda müsaade verilmiyor.
Kapasite
Powerbank üreticileri neredeyse her vakit bir bataryanın kapasitesini miliamper saat cinsinden, yani mAh olarak listeler. Örneğin, bir akıllı telefonu %50 ila %75 ortasında şarj edebilecek küçük bataryalar çoklukla 5,000mAh kapasitededir. Dizüstü bilgisayarları ve tabletleri şarj edebilen yahut telefonlara birden fazla şarj sağlayabilen daha büyük bataryalar 25,000mAh’ı aşabilir. Beklendiği üzere, birçok bataryanın fiyatı kapasite arttıkça yükselir ve bataryalar fizikî depolama üniteleri olduğundan, boyut ve yük da kapasiteyle birlikte artar. Daha fazla güç istiyorsanız, daha fazla ödeme yapmaya ve daha ağır bir aygıt taşımaya hazır olun.
10,000mAh bir güç powerbankin 5,000mAh’lik bir telefonu iki kere %100’e kadar şarj edebileceğini düşünebilirsiniz, lakin durum bu türlü değil. Isı dağılımı yoluyla kolay güç kaybının yanı sıra, voltaj dönüşümü üzere faktörler de telefonunuza giren güç ölçüsünü azaltır. Birçok üretici, bir bataryanın muhakkak bir akıllı telefonu kaç sefer şarj edebileceğini listeler. Testlerimizde, 10,000mAh’lik bir batarya paketi kapasitesi, aygıta yaklaşık 5,800mAh şarj sağladı. 20,000mAh şarj aygıtları aygıta yaklaşık 11,250mAh, 25,000mAh’lik powerbankler ise yaklaşık 16,200mAh şarj sağladı. Bu, yaklaşık %60’lık bir verimlilik oranıdır.
Portlar
Teknoloji dünyası (şükürler olsun) USB-C şarjını standart olarak benimsemeye yanlışsız ilerlerken, powerbank dünyasında hala karışık bir durum kelam konusu. Tavsiye ettiğimiz tüm modellerin en az bir USB-C portu var ve kimilerinde bir yahut iki USB-A portu da bulunuyor. Yeni Android akıllı telefonlar USB-C üzerinden şarj olurken, iPhone’lar hala Lightning portunu kullanıyor, lakin en son jenerasyon tabletler (mevcut jenerasyon iPad’ler dahil) ve daha yeni dizüstü bilgisayarlar ekseriyetle USB-C üzerinden şarj oluyor.
Bir batarya paketinin birden fazla şarj portu varsa, ekseriyetle farklı fonksiyonlara hizmet ederler. Ekseriyetle en az bir port “in/out” olarak etiketlenir, bu da hem powerbanki şarj etmek için hem de aygıtınızı şarj etmek için kullanabileceğiniz manasına gelir. USB-A portları akıllı telefonları ve öbür küçük aygıtları şarj edebilirken, daha büyük aygıtları şarj edemezler. Ayrıyeten, USB-C portlarına nazaran genel olarak daha yavaştırlar. Bu, hangi portları ve şarj kablosunu kullanarak telefonunuzu pakete bağlayacağınıza karar verirken aklınızda bulundurmanız gereken bir şeydir.
USB-C portları ortasında bile daha fazla varyasyon vardır, tıpkı aygıttaki farklı portlar farklı güç transfer suratlarını dayanaklar. Pratikte bu, bir iPhone’un powerbankin 18W portuna takıldığında problemsiz bir biçimde şarj olacağı manasına gelir. Lakin, bir MacBook yahut gibisi bir dizüstü bilgisayarı düzgün bir halde şarj etmek için, daha büyük powerbanklerin sunabileceği 100W portundan ekstra güce muhtaçlık duyar. Birden fazla portu olan powerbankler birebir anda birden fazla aygıtı şarj edebilir, lakin suratlar ve genel olarak verilen şarj daha düşük olacaktır.
Şarj kablonuzu da göz önünde bulundurmanız gerekecek. Bir akıllı telefondan daha büyük bir şey için (ve hızlı şarj özelliklerine erişmek için) USB-C portlarını ve kablolarını kullanmak isteyeceksiniz. Fakat, tıpkı USB-C uçlarına sahip olsalar bile, tüm kablolar eşit yaratılmamıştır. 100W USB-C powerbank portundan güç transferi istiyorsanız, 100W dereceli bir USB-C kabloya gereksiniminiz olacak. Neyse ki, 100W sunabilen powerbankler çoklukla uyumlu bir kablo içerir. Öteki aygıtlar için, Anker’in 100W USB-C kablosunu denedik ve beğendik. Daha küçük aygıtlar için, Nimble’dan bu 60W kabloyu kullandık ve 60W’dan düşük kablolarla uğraşmanızı önermiyoruz. Yaklaşık 20 dolarlık yüksek kapasiteli şarj kabloları, potansiyel güç aktarımınızı sınırlayan temaslarla vakit kaybetmemenizi sağlar.
Tasarım
Genellikle, batarya paketlerinin kareye yakın, tuğla gibisi bir tasarımı vardır, lakin birçoğu estetik açıdan cazip yüzeyler ve ayrıntılar ile dizaynına göz kırpar. Bu, onların nasıl performans gösterdiğini etkilemese de, tertipli olarak etkileşimde bulunacağınız bir şey için bir fikir olabilir. Birtakım taşınabilir güç istasyonları ekstra özellikler içerir, örneğin MagSafe uyumluluğu, dahili bir duvar fişi yahut hatta bir ayaklık. Neredeyse hepsi, powerbankinizin ne kadar şarjı kaldığını size bildiren bir göstergeye sahiptir, ekseriyetle güç düğmesinin yanındaki ışıklı pimlerle söz edilir. En büyük powerbankler bunu bir adım daha ileri götürerek, kalan batarya için bir yüzde gösteren bir LED ekran sunar, bu da taşınabilir ofis ortamında yahut gibisi bir durumda bir pakete güveniyorsanız yararlı olabilir.