Bu karar, çalışan haklarına yönelik artan endişelerin ve büyük teknoloji şirketlerinin izleme siyasetlerinin sıkı kontrol altına alınmasının bir göstergesi olarak görülüyor.
Fransa’nın bilgi saklılığı kontrol kuruluşu CNIL, Amazon’un bir lojistik yan kuruluşuna, çalışanların “aşırı derecede müdahaleci” bir nezaret sistemini kullanmasından ötürü 32 milyon Euro (yaklaşık 35 milyon ABD doları) meblağında ceza verdi. CNIL, Amazon France Logistique tarafından kullanılan sistemin, çalışma kesintilerini o kadar hassas bir halde ölçtüğünü belirtti ki, bu durum potansiyel olarak çalışanlardan her mola yahut kesintiyi haklı çıkarmalarını gerektirebilir.
Fransa, Amazon’a çalışanları çok izlediği için 35 milyon dolar ceza kesti
Bu sistem, şirketin depo çalışanlarına zorla uygulandı ve görünüşe nazaran, Amazon çubuğunun kısa ucunu onlar daima aldı. CNIL, nezaret yazılımının, siparişleri işlemek için kullanılan mecburî bir barkod tarayıcı aracılığıyla çalışanların hareketsizliğini takip ettiğini söyledi. Sistem, barkod taramalarındaki kesintileri boş vakit olarak izliyor ve bir dakika kadar düşük müddetler için bile çalışanları eleştiriyordu. Fransız kuruluş, bu sistemin hassasiyetinin Avrupa’nın Genel Bilgi Müdafaa Yönetmeliği (GDPR) kullanılarak yasa dışı olduğuna hükmetti.
Bu nedenle, bu durum bir personel davası olarak sınıflandırılmıyor, lakin çok izlemeye ait bir data sürece davası olarak görülüyor. CNIL, “Uygulandığı formuyla sürece, çok derecede müdahaleci olarak kabul edilmektedir” yazdı ve Amazon’un bu dataları haftalık bazda çalışan performansını pahalandırmak için kullandığını belirtti. Kuruluş ayrıyeten, Amazon’un bu bilgileri tüm çalışanlar ve süreksiz personeller için sakladığını kaydetti.
Amazon, husus hakkında uzun bir açıklama yaparak “CNIL’in sonuçlarına şiddetle katılmıyoruz, bu sonuçlar gerçek dışıdır ve kararı temyiz edebiliriz” dedi. Amazon, bu tıp kontaklı bir depo sistemini kullanan tek lojistik şirketi olmadığını belirterek, sistemin “takımlar ortasında iş yükünü dengelemeye ve siparişleri inançlı ve verimli bir halde işlemeye devam edebilmemize” yardımcı olduğunu savundu. Şirket, sistemin eşik limitini uzatacağını, böylelikle çalışanlara ihtarlar gelmeye başlamadan evvel daha uzun bir pencere sunacağını belirtti.
Amazon’un bir temyiz düşündüğünü söylemesiyle, bu öykünün gelişmelerini takip edeceğiz. Okyanusun başka tarafında, şirket daima olarak güç durumda buluyor kendini. Amazon, 2022’de depo çalışanı yaralanmalarının yarısından fazlasından sorumlu bulundu ve birkaç defa haksız iş uygulamalarıyla suçlandı. Aslında, şirketin lojistik kısmı, çalışanları o kadar yüksek bir oranda değiştiriyor ki, bu durum Amazon’a her yıl 8 milyar dolara mal oluyor. Tahminen de bir tıp kurumsal izleme sistemine muhtaçlığı var.