Apple Car olarak isimlendirilen aracın artık en erken 2028 yılında, yani şirketin bildirilen son amaç tarihinden iki yıl sonra piyasaya sürülmesi öngörülüyor.
Otomobilin otonom özelliklerinin Seviye 5 sisteminden (tam otomasyon) Düzey 4 sistemine (bazı durumlarda tam otomasyon) ve artık de Seviye 2+ sistemine (kısmi otomasyon) düşürüldüğü bildiriliyor. Bu, şerit ortalama ve frenleme/hızlanma desteği üzere sonlu kendi kendine sürüş özellikleri sunarken, tekrar de şoförün tüm dikkatini gerektirmesi manasına geliyor.
Tesla’nın Otopilot’u Düzey 2 olarak sınıflandırılmış. Düzey 2+ resmi bir tarif değil fakat bazen Düzey 2’nin daha gelişmiş bir versiyonunu tanımlamak için gayri resmi olarak kullanılıyor.
Görünüşe nazaran Apple’ın otomobil planları hala masada
Apple’ın bir vakitler direksiyonu yahut pedalları olmayan ve tahminen de şoförün yerini almaya hazır bir uzaktan komuta merkezine sahip bir otomobil olarak hayal ettiği şey, artık daha çok Tesla gibisi bir pazar girişine benziyor.
Apple’ın güncellenen strateji hakkında Avrupa’daki potansiyel üretim ortaklarıyla görüştüğü bildirildi. Bloomberg, şirketin piyasaya sürülmesi daha sağlam bir yol izlese de, bir noktada hala Düzey 4 otonom sistem sunmak istediğini söylüyor.
Apple’ın Project Titan’ı en azından 2010’ların ortalarından beri söylentilere husus oluyor. Şirket bu teşebbüse yüz milyonlarca dolar harcadı. Gurman’a nazaran “güç aktarma organları, şoförsüz donanım ve yazılım, arabanın iç ve dış kısımları ve başka değerli bileşenler” üzerinde çalışıldı. Kıymetli projenin detaylarının kaç sefer değiştiği göz önüne alındığında, bunu tekrar yaparlarsa şaşırmayın.