Akıllı telefon kullanımında fizikî tuşların rahatlığını arayanlar için ülkü bir seçenek olan Clicks, yalnızca geçmişe hasret duymakla kalmıyor, birebir vakitte kullanım kolaylığı ve işlevselliği ile dikkat çekiyor.
CES 2024’te, Las Vegas’ta, dokunmatik ekranların geleceği olduğuna inandıran iPhone tecrübesinin akabinde, fizikî klavyeyi geri getirmeye çalışan bir taşınabilir aksesuarı test etmeyi hiç beklemiyordum. Birinci bakışta, Clicks’i geçmişi bırakamayanlar için bir eser olarak görmeye meyilliydim. Lakin, bu eserin geçmişten ilham alarak çağdaş meselelere tahliller sunduğunu gördüm.
Clicks’ın tasarımı epeyce kolay. Sıvı silikondan yapılmış bir kılıfın altına monte edilmiş bir fizikî klavye bulunuyor. Art kısmında küçük bir vegan deri ayrıntısı, düğme ve anahtarları barındıran küçük çıkıntılar ve alt kısımda, aygıtınıza bağlı olarak ya Lightning ya da USB-C bağlantı noktası var. Başlangıçta, Clicks iPhone 14 Pro, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max modelleri için 139 dolardan başlayan fiyatlarla sunulacak.
Clicks, kullandığı nikel kaplamalı dairesel tuşlar ve kauçuk kubbe anahtarlarıyla beğenilen bir dokunsal his sunuyor. Ekran alanınızı geri kazandırmak, Clicks’ın çözmeye çalıştığı birinci sorun. Sanal klavyenin daima ekranda olmaması, ekranı daha geniş hissettiriyor. Telefonların giderek büyüyen boyutları benim için bir sorun olmasa da, diğerleri için bu değerli bir avantaj sağlıyor. Cam üzerinde yazmak yerine alternatif bir tahlil sunması takdire şayan.
iPhone Clicks ne vakit satışa sunulacak? İşte yanıtı!
Clicks’ın bir öbür maksadı, aygıtınızı optimize etmek ve pek çok kısayol sunmak. Bu, telefonunuzda bir dizüstü bilgisayarın suratını ve verimliliğini yaşatıyor. Örneğin, CMD+H ile ana ekrana dönebilir, Safari’de boşluk tuşuyla kaydırabilir, CMD+Boşluk ile Spotlight aramasını açabilirsiniz. Birtakım komutlar Instagram üzere üçüncü taraf uygulamalarda da işe yarıyor. Apple’ın iPhone 15 Pro‘ya tek bir Hareket tuşu eklemesinin akabinde, 30’dan fazla özelleştirilebilir kısayolun sunduğu imkanlar hayal gücümü zorluyor.
Son olarak, fizikî tuşlara sahip olmanın kolay zevki var. Masaüstü klavyelerdeki mekanik anahtarlar üzere olmasa da, kauçuk kubbeler kullanılarak yapılan Clicks, her basışta sağlam bir his veriyor. Ayrıyeten karanlık odalarda rahat kullanım için kullanışlı bir art ışıklandırma sunuyor. Yıllarca ekran üzerinde yazdıktan sonra, geri dönmek isteyip istemediğimden emin değilim. Bu, kaydırma tabanlı giriş sistemlerini tercih edenler için daha da geçerli olabilir.
Sarı, pembe ve gri olmak üzere birkaç renkte sunulacak olan Clicks, cam üzerinde yazmaktan sonra kısa bir metin yazmak biraz yavaş hissettirse de, eski alışkanlıklar geri gelmeye başlıyor. Eski Blackberry, Sidekick yahut Motorola Envys’lerini özleyenler için cazip bir seçenek olabilir.
Clicks’ı kullanmış biri olarak, bu eserin cazibesini inkar edemiyorum. Lakin bir aygıttan daha fazla randıman almak kelam konusu olduğunda, katlanabilir telefonlar yahut daha büyük ekranlar benim tercihim. Bunun yanında, iPhone’ların birebir anda şarj ve bilgi transferini USB-C üzerinden yapamaması üzere birtakım küçük sıkıntılar da var. Clicks kullanılırken kablolu CarPlay’e bağlı kalmak isteyenler için bu bir sorun olabilir. iPhone’un esasen uzun olan 19.5:9 oranına bir klavye eklemek, bir cetvel taşıyor hissi verebilir. Android kullanıcıları ise şimdilik bu eserden yoksun (en azından şu an için). Lakin Clicks, bilhassa canlı sarı ve mavi/pembe modelleriyle elbet cazip bir aygıt.
Clicks, 1 Şubat’tan itibaren iPhone 14 Pro için satışa sunulacak, öbür modeller ise ilkbaharda piyasaya sürülecek.