Bu durum, uzay çalışmalarında yeni bir sayfa açma potansiyeline sahip.
Peregrine Ay İniş Aracı’nın son seyahati, her şeyin başladığı yere, yani Dünya’ya geri dönüşle sonuçlanacak üzere görünüyor. Kısa bir müddet sonra başlatıldıktan sonra bir anomali yaşayan ve o vakitten beri daima yakıt sızdıran bu bahtsız uzay aracının, Dünya’nın atmosferinde yanması bekleniyor.
Astrobotic şirketi, bu hafta sonu X platformunda bir güncelleme yayınlayarak bu durumu bildirdi. Şirket, Perşembe günü saat 12:00’de ET’de NASA ile bir basın toplantısı düzenleyerek iniş aracının akıbetini tartışacak.
Peregrine ay iniş aracı büyük bir tehlike ile karşı karşıya
Yakıt sızıntısı birinci olarak 8 Ocak‘ta tespit edildiğinden bu yana Peregrine’in bu kadar uzun müddet dayanması kimse tarafından beklenmiyordu ve Astrobotic, durum hakkında aralıksız güncellemeler yayınlıyordu. Şirket birkaç gün evvel Ay’ın yüzeyine yumuşak bir inişin mümkün olmadığına karar vermişti, lakin tam olarak nereye düşeceği konusunda birtakım belirsizlikler vardı.
Peregrine, Ay’a olan uzaklığa ulaşmayı başardı – Cuma günü Dünya’dan 238.000 mil, Cumartesi günü ise 242.000 mil uzaklıkta olduğu görüldü – lakin Ay’ın şu anki yörüngesi nedeniyle orada onu karşılayacak bir şey olmadı.
Her şey planlandığı üzere gitseydi, Peregrine, fırlatılışından yaklaşık 15 gün sonra Ay’la buluşacaktı ve bu noktada Dünya yörüngesinden Ay yörüngesine geçiş yapacaktı. Fakat yalnızca altı gün geçti ve Peregrine’in azalan yakıtı, dokuz gün daha taşımak için kâfi olmayacak üzere görünüyor. “Yakıt sızıntısı nedeniyle tahlil çalışmalarımız güçlü oldu, bu da aracın yörüngesi hakkındaki kestirimlere belirsizlik ekledi,” diye yazdı Astrobotic en son Cumartesi günü yayınlanan güncellemesinde. “Son kıymetlendirmemiz, uzay aracının Dünya’ya gerçek bir yola girdiğini ve büyük olasılıkla Dünya’nın atmosferinde yanacağını gösteriyor.”
Peregrine Misyon Bir’inin bu formda sona ermesi her vakit bilinen bir riskti; Ay’a iniş yapmak her vakit şiddetli bir süreç olmuştur. Ticari misyon, NASA’nın Ticari Ay Yük Hizmetleri (CLPS) programı kapsamında kontrat yapılan birinci misyonlardan biriydi ve geçen haftanın lansmanı öncesinde bir brifingde NASA’nın CLPS Program Müdürü Chris Culbert, “Başarının garanti edilemeyeceğinin farkındayız,” demişti.
Bu durum, uzay araştırmalarının karmaşıklığını ve zorluklarını bir kere daha gözler önüne seriyor. Ay’a iniş yapmak, öngörülemez değişkenler ve teknik zorluklarla dolu bir süreç. Peregrine’in bu seyahati, uzay keşiflerindeki riskleri ve meydan okumaları vurguluyor. Astrobotic ve NASA’nın bu tecrübeden çıkaracağı dersler, gelecekteki misyonlar için değerli olacak.