Tesla’nın yeni lansmanlarında sunduğu menzil iddiaları sıkça eleştiriliyor. Bu tartışmaların en son konusu ise Tesla Cybertruck oldu. Daha evvel aracın şarj eğrisinin pek umut verici olmadığını belirtmiştik. Yakın vakitte InsideEVs tarafından yapılan bir test, Cybertruck’ın performansının Tesla’nın argüman ettiği menzilden değerli ölçüde düşük olduğunu ortaya koydu.
Bu, ülkü şartlarda belirtilen menzilden %20 daha az Test, Out of Spec Motoring’den Kyle Conner tarafından kolay bir halde gerçekleştirildi: Cybertruck’ı hareket edemeyecek hale gelene kadar sürmek. Şartlar tipikti – Teksas’ta 45 derece Fahrenheit (yaklaşık 7 derece Celsius) bir gece ve 70 mph (yaklaşık 112 km/s) süratle seyir. Test için kullanılan araç, 20 inç tekerlekler ve 35 inç all-terrain lastiklerle donatılmış çift motorlu bir Cybertruck’tı.
Tesla, bu modelin tam şarjla 320 mil (yaklaşık 515 kilometre) menzil sunduğunu sav ediyor. Lakin, Conner’ın testi yalnızca 254 mil (yaklaşık 409 kilometre) sonra sona erdi – bu, reklam edilen menzilden %20.6 daha az. Bu sonuç, bilhassa benzeri bir testte sadece %7.4 oranında sapma gösteren Rivian’ın R1T modeliyle kıyaslandığında dikkat cazibeli.
Tesla Cybertruck gerçek dünya testinde vaat edilenden daha az menzile ulaştı
Birisi, güçlü test şartları göz önünde bulundurulduğunda Cybertruck’ın performansının hâlâ takdire şayan olduğunu argüman edebilir. Lakin bu durum, Tesla dahil olmak üzere üreticiler tarafından sağlanan elektrikli araç menzil kestirimlerinin doğruluğu konusunda soru işaretleri yaratıyor. Bu farklılık yalnızca sayılarla ilgili değil; bilhassa uzun aralık seyahatleri yahut ağır işler için bir MESKEN düşünenler için gerçek dünya tesirleri var.
Test ayrıyeten, dış faktörlerin KONUT performansı üzerindeki tesirine de işaret ediyor. Cybertruck, nispeten ılıman şartlarda ve minimal yük ile test edilirken, insan ister istemez daha soğuk sıcaklıklarda yahut daha ağır yük altında nasıl performans göstereceğini merak ediyor. Ayrıyeten, birçok EV kullanıcısı batarya ömrünü uzatmak için şarjlarını %20 ile %90 ortasında tutmayı tercih ediyor, bu da reklam edilen menzilin gerçek dünya uygulanabilirliğini daha da karmaşık hale getiriyor.
Tesla’nın, sav edilen menzili 340 mile (yaklaşık 547 kilometreye) çıkardığı söylenen dört mevsim lastiklere geçiş seçeneği biraz rahatlama sağlayabilir. Lakin, bu değişikliğin tek başına beklenti ile gerçeklik ortasındaki boşluğu kapatıp kapatamayacağı şimdi meçhul. Bu test, elektrikli araçların otomotiv teknolojisinde bir ileri adım olduğu kadar, potansiyel alıcılar için gerçek dünya performanslarının dikkatli bir halde kıymetlendirilmesi gerektiğini hatırlatan bir örnek teşkil ediyor.