Yapay zeka hayatımızın her alanına düzgünden güzele yerleşti. Bu teknolojiyi daha çok saldırgan tavırlarından tanıyoruz. Fakat bu sefer kanser hastaları için umut ışığı oldu. Yeni bir çalışma, yapay zekanın kimi ender kanser cinslerinin saldırganlığını değerlendirmede biyopsilerden neredeyse iki kat daha gerçek olabileceğini öne sürüyor. Araştırmacılara nazaran bu, binlerce hastanın hayatını kurtarabilir. İşte ayrıntılar..
Yapay zeka çalışmaları kanser hastaları için umut ışığı olacak!
Royal Marsden NHS Foundation Trust ve Kanser Araştırma Enstitüsü’nden (ICR) bir araştırma takımı, kanser hastalarına umut olacak bir çalışmaya imza attı. Araştırmacılar, karnın art kısmında gelişen bir tıp yumuşak doku sarkomuna odaklandı.
Peki sarkom nedir? Sarkom, kemiklerde yahut yumuşak dokuda başlayan geniş bir kanser kümesinin genel isimlendirmesidir. Yumuşak doku sarkomu, bedenin öbür kısımlarını bağlayan ve çevreleyen dokularda şekillenir. Pekala bu dokular nelerdir? Bu dokular kas, yağ, kan damarları, hudutlar, tendonlar ve eklemlerden oluşur.
Araştırmanın birinci muharriri Dr. Amani Arthur, “Şu anda sonuçları berbat olan retroperitoneal sarkomlu hastaların teşhis ve tedavisinin güzelleştirilmesine acil bir muhtaçlık var. Hastalık çok ender. Münasebetiyle onkologlar meslekleri boyunca sadece bir yahut iki hadise görebilir. Bu da teşhisin yavaş olabileceği manasına geliyor. Bu tip sarkomun tedavisi de hayli zordur. Zira büyük boyutlara ulaşabilir. Tümörün karın bölgesindeki pozisyonu nedeniyle karmaşık bir ameliyat gerektirebilir.” dedi.
Araştırmacılar, bir yapay zeka algoritması geliştirmek için kollarını sıvadı. Bu modeli eğitmek için araştırmacılar, en yaygın iki sarkom cinsinden muzdarip 170 hastanın BT taramalarını kullandı. Daha sonra algoritmayı Avrupa ve ABD genelinde 89 hastadan oluşan bir küme üzerinde test etti.
Algoritma, büyük bir muvaffakiyete imza attı. Yapay zeka algoritması, tümörlerin agresifliğini %82 oranında hakikat bir biçimde değerlendirirken hadiselerin sırf %44’ünde biyopsiler doğruydu. Ayrıca yapay zeka modeli, test edilen sarkomların %84’ünün tipini de iddia etmeyi başardı.
Araştırmacılar, yapay zeka çalışmalarının sırf tanıyı uygunlaştırmak ve hızlandırmakla kalmayacağına inanıyor. Bununla birlikte hekimlerin hastalığı ve sonuçlarını yönetmelerine de yardımcı olacağını düşünüyor. Örneğin bu algoritma, güçlendirilmiş tedaviye gereksinim duyan yüksek riskli hastaları ile düşük riskli hastaları ayırt edebilir. Bu sayede hastane ziyaretlerini azaltabilir.