İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Patates kızartması kanser yapar mı?

cutter

0
İyinet Üyesi
Katılım
25 Temmuz 2010
Mesajlar
361
Reaction score
3
Konum
Konya
Her şey 2002 senesinde İsveçli bilim adamlarının bazı besinlerde akrilamit isimli kimyasal maddenin bulunduğunu göstermeleri ile başladı…
Böylece birçoğumuzun bayılarak yediği çıtır çıtır kızarmış patatesler, baharatlı cipsler, tahıl gevrekleri, nar gibi kızarmış çift kaşarlı tostlar, bisküviler, kekler, krakerler ve daha pek çok yiyecek sağlığa zararlı damgası yemekle karşı karşıya kaldı.
Çünkü akrilamit’ in yüksek dozlarının farelerde çeşitli kanserlere yol açtığı ve sinir sistemine zarar verdiği biliniyor ve aynı tehlikenin insanlar için de geçerli olmasından endişe ediliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) de yiyeceklerdeki akrilamit seviyelerinin önemli bir sorun oluşturduğu ve bunun yarattığı risklerin ortaya konması için birçok araştırma yapılması gerektiği düşüncesinde.

Akrilamit nasıl oluşuyor?
Akrilamit plastik, kâğıt, boya, su artıma ürünleri, kozmetikler başta olmak üzere endüstride yaygın olarak kullanılan bir kimyasal ama yüksek ısılara maruz kalan patates ve tahıllarda da akrilamit oluşabiliyor.
Buradan Devamını Okuyunuz
 

kuzgun

İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
19 Temmuz 2008
Mesajlar
12,395
Reaction score
263
benim ölmem lazımdı ozaman, birileri kuyuya taş attı sanırım yine
 

cutter

0
İyinet Üyesi
Katılım
25 Temmuz 2010
Mesajlar
361
Reaction score
3
Konum
Konya
hocam emin olun bu birileri öle boş konuşan birileri değildir ama siz de ölemyin tabi allah korusun hocam uzun ömürler versin:D
 

Yeniçeri

Ne Mutlu Türküm Diyene
İyinet Üyesi
Katılım
14 Şubat 2009
Mesajlar
9,780
Reaction score
308
kızarmış patates değilde, eğer yanık olursa kansere sebebiyet verebilir. Tüm yiyecekler için geçerli bu. Yağda kızartılan ve yanık diye tabir ettiğimiz, kapkara olmuş yiyecekleri tüketmek kansere sebep olur diye biliyorum ben.
 

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Katılım
25 Ocak 2005
Mesajlar
7,131
Reaction score
89
Dışardan alınan ( cips, kola, hazır çorba,tatlılar, hamur işleri, ekmekler vs... ) ürünlerin içinde genelde raf ömürlerini arttırmak amaçlı veya başka sebeplerden ötürü çeşitli maddeler zaten kullanılmaktadır. Bunların hepsi insan sağlını zaten etkilemektedir. Tavsiyem ya hiç tüketmemeniz ya da olabildiğince azaltmanızdır. Mesela ben ayllardır (5-6 ay oldu) marketlerden, pastanelerden keinlikle böyle şeyler almıyorum, almamaya da devam edeceğim.

Canın tatlı mı çekti ( ben şeker de hiç kullanmıyorum tavsiye de ederim ) al şekerini, al yardımcı malzemelerini yap evinde kendi tatlını.
 
X

Xman

Misafir
İçki ve sigara kullanmıyorsanız, düzenli bir uykuya ve aile yaşantısına sahipseniz, gece hayatınız yoksa, aşırı kilolu ve hareketsiz değilseniz, patatesi de evde anneniz kızartıyorsa hiç bir şey olmaz, hatta sağlık bile verir ;)
 

chalap

0
İyinet Üyesi
Katılım
29 Kasım 2010
Mesajlar
1,083
Reaction score
9
Konum
İstanbul
İçki ve sigara kullanmıyorsanız, düzenli bir uykuya ve aile yaşantısına sahipseniz, gece hayatınız yoksa, aşırı kilolu ve hareketsiz değilseniz, patatesi de evde anneniz kızartıyorsa hiç bir şey olmaz, hatta sağlık bile verir ;)

Aynen :harika:
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst