İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

%15 kullanım hakkı kesintisi.

Silence-

0
İyinet Üyesi
Reaction score
26
Merhaba arkadaşlar:

Bugun bir Laptop sipariş ettim ve akşam arkadaşlarla konuştuğum da, bir dostumun aynı üründen elinde bulunduğunu söyledi.Yurtdişindan getirmiş ve bana büyük bir güzellik yaparak vereceğini söyledi.

Bende akşam eve geldiğimde aldiğim firmayi (istanbulbişimi) arayarak ürünü iptal ettirdim zaten yola çıkmıştı kargom.Bu ürün elime ulaşmadan, kargoya geldiğinde kabul etmeden kutusunu dahi açmadan (Kargo ucretımı tarafımdan odenecek şekilde) iade edersem, %15lik kullanım bedelini benden kesmek gibi bir yetkileri doğar mı acaba ?

Benım bıldıgım, kullanım bedelınden kestıklerı %15, kutuyu açıp ürunu 7gün boyunca deneme suresınden geçirmemden sonra kesilmesi gerekiyor.Bu durumda %15lik kesinti yapabilirler mi ? -Hiç bir şekilde ürünü teslim almıyacam, kargo ucretını odeyerek iade edecem-

Silence-

0
İyinet Üyesi
Reaction score
26
Cevap gelmedi belki bileniniz yoktur, google'den araştirip giren boş çıkmasın diye yazmak istedim.Farklı bir forumdan bir dostumuzun verdiği yasal cevap ve maddeler;

MESAFELİ SÖZLEŞMELER UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Yayımlandığı R. Gazete Tarihi: 14/6/2003 - Sayı: 25137

Cayma Hakkı

Madde 8- Tüketici; mal satışına ilişkin mesafeli sözleşmelerde, teslim aldığı tarihten itibaren yedi gün içerisinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı reddederek sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Hizmet sunumuna ilişkin mesafeli sözleşmelerde ise, bu süre sözleşmenin imzalandığı tarihte başlar. Sözleşmede, hizmetin ifasının 7 günlük süre dolmadan yapılması kararlaştırılmışsa, tüketici ifanın başlayacağı tarihe kadar cayma hakkını kullanabilir. Cayma hakkının kullanımından kaynaklanan masraflar satıcı veya sağlayıcıya aittir.

Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler ve tüketiciye anında teslim edilen mallara ilişkin sözleşmeler cayma hakkı ve kullanımına ilişkin hükümlere tabi değildir. Malın teslimi sözleşmeye taraf olan tüketici dışında bir kişiye yapılsa dahi tüketici cayma hakkını kullanabilir. Bu durumda satıcı malı 9 uncu maddenin dördüncü fıkrası hükmü uyarınca üçüncü kişiden teslim alır.

Tüketicinin özel istek ve talepleri uyarınca üretilen veya üzerinde değişiklik ya da ilaveler yapılarak kişiye özel hale getirilen mallarda tüketici cayma hakkını kullanamaz. Ayrıca tüketici, niteliği itibariyle iade edilemeyecek, hızla bozulma veya son kullanma tarihi geçme ihtimali olan mallar söz konusu olduğunda cayma hakkını kullanamaz.

( Değişik: 9/10/2007-26668 RG) Satıcı veya sağlayıcının 6 ncı veya 7 nci maddede belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, satıcı veya sağlayıcı en geç otuz gün içerisinde eksikliği giderir. Bu durumda yedi günlük süre, söz konusu eksikliğin giderildiğine dair bilginin yazılı olarak tüketiciye ulaştırıldığı tarihten itibaren başlar. Aksi takdirde, tüketici cayma hakkını kullanmak için yedi günlük süre ile bağlı değildir.

Tüketicinin ödediği bedel kısmen veya tamamen satıcı veya sağlayıcı tarafından ya da satıcı veya sağlayıcı ile kredi veren arasındaki anlaşmaya dayanılarak karşılanıyorsa, cayma hakkının kullanılması halinde, kredi sözleşmesi de hiçbir tazminat veya cezai şart tutarını ödeme yükümlülüğü söz konusu olmaksızın kendiliğinden sona erer. Ancak bunun için, cayma bildiriminin kredi verene de yazılı olarak iletilmesi gerekir.

Şayet bu Resmi Gazetede yer alan maddeleride çiğneyerek bana %15'lik kullanım hakkı kesintisini yaşatirlarsa, bende TÜKODER'e başvurarak hakkımı ariyacağim.

mathiaxbars

0
İyinet Üyesi
Reaction score
122
Atmışlar yüzde 15 falan .Nereden uyduruyorlar bilmem ...Geri vericem açmadım bile paketi istemiyorum de ... Ayrıca zaten kargoyu kabul etmessen geri yolluyorlar.Eline ulaştığına dair kanıtları bile olmaz.

Silence-

0
İyinet Üyesi
Reaction score
26
Atmışlar yüzde 15 falan .Nereden uyduruyorlar bilmem ...Geri vericem açmadım bile paketi istemiyorum de ... Ayrıca zaten kargoyu kabul etmessen geri yolluyorlar.Eline ulaştığına dair kanıtları bile olmaz.
Evet.Zaten yasal olarak o iade şartına %15 kesti yapacaklarını göstermeleri, pek yasal olarak görünmüyor.İnşaAllah sorun yaşamadan iade işlemini gerçekleştiririm.Hakkımı alır mıyım? Evet alırım ama, başimiz ağrimadan almak en güzeli olur..

PutTLD

0
İyinet Üyesi
Reaction score
13
Merhaba,

İnsallah sorun yaşamadan iade edebilirsiniz,

Fakat satış sözleşmesinde her türlü iade de %15 işlem masraf kesintisi uygulanır yazıyorsa malesef uğraşmanız gerekebilir, uğraşırsınız fakat kazanma ihtimaliniz yüksek...

Teknosa'da ürünün paketini açmadan yapılan iadelerde kesinti yapılmıyor paketi açarsanız %15 kesinti yapıyor, Teknosa bu şekilde çalışıyorsa sizin ürün aldığınız firmada bu şekilde çalışıyor olabilir.

Tahminimce sorun yapmadan geri alacaklardır, bu gün iptal edersiniz yarın başka ürün alırsınız büyük firmalar bunları dert etmez :) Müşteri kaybetmek hiç istemeyecekleri bir durumdur...

içinizi rahat tutun, iyi geceler...

Egemen.

Silence-

0
İyinet Üyesi
Reaction score
26
Merhaba,

İnsallah sorun yaşamadan iade edebilirsiniz,

Fakat satış sözleşmesinde her türlü iade de %15 işlem masraf kesintisi uygulanır yazıyorsa malesef uğraşmanız gerekebilir, uğraşırsınız fakat kazanma ihtimaliniz yüksek...

Teknosa'da ürünün paketini açmadan yapılan iadelerde kesinti yapılmıyor paketi açarsanız %15 kesinti yapıyor, Teknosa bu şekilde çalışıyorsa sizin ürün aldığınız firmada bu şekilde çalışıyor olabilir.

Tahminimce sorun yapmadan geri alacaklardır, bu gün iptal edersiniz yarın başka ürün alırsınız büyük firmalar bunları dert etmez :) Müşteri kaybetmek hiç istemeyecekleri bir durumdur...

içinizi rahat tutun, iyi geceler...

Egemen.

Merhaba Egemen Bey;

Dün akşam Teknosa'da çalışan bir dostumun yanına uğradim.iade şartlari, dediğiniz gibiymiş.Eğer kutuyu açmadan geri gönderirsen dedi, sadece kargo ücretini ödersin.Açarsan şayet %15kesinti yapılır dedi.Sizin dediğiniz doğru yani.Benim kargom evime bile uğramadan iptal edecem.

Bugun İstanbilişim A.ş ile görüştüm, Eğer kutuyu açmazsanız bile, gelen kargoyu kabul etmeniz durumunda bile kesinti uygulanır.Siz gelen kargoyu kabul etmeden kargo ücretinide ödemeden bize gönderin, biz paranizi iade edelim dediler.Bu durumda sorun yok yani.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.