İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

3 Büyüklerin Mabetleri, ne kadar iyi biliyoruz?

  • Konbuyu başlatan Ephitet
  • Başlangıç tarihi
E

Ephitet

Misafir
Dünyanın futbol mabetleri olarak sayabileceğimiz onlarca hatta yüzlerce futbol stadı var, peki hangisinin tarihini biliyoruz? Bırakın dünyanın dört bir yanında ki stadları, ülkemizdeki stadları biliyor muyuz?
Önce kendi stadlarımızdan başlamak istiyorum tanıtmaya,
Sayısız golleri, sayısız seyirciyi, sayısız başarılara ev sahipliği yapan, sarı-kırmızı renklere gönül verenlerin adeta ikinci evi olan, yabancı takımların sahaya çıktıklarında korkudan dizlerini titreten o efsane stadyum… Ali Sami Yen.

Ali Sami Yen stadı ismini Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen beyefendiden almaktadır, ilk mücadele 20 Aralık 1964′te Türkiye milli takımı ve Bulgaristan milli takımı arasında yapılan mücadeledir. 1962 senesinde stadyumun arazisi Galatasaray kulübüne verilmiştir o zamandan beri galatasaray kulübü ve galatasaray taraftarı için ali sami yen stadının anlamı bir başkadır. İngilizlerin, almanların, fransızların, italyanların kısacası tüm dünyanın “welcome to hell Ali Sami Yen” yani ali sami yen cehennemi olarak bildiği stad 1987 senesinde 37.000 taraftarın katıldığı galatasaray – eskişehirspor maçı ile seyirci rekorunu kırmıştır. Sarı kırmızılılar için ali sami yen’in en büyük anlamlarından biriside avrupa takımlarının bu stadyumda galatasaray’a karşı diş geçirememesidir. Galatasaray ali sami yen stadyumunda; Real Madrid ,AC Milan,FC Barcelona,Manchester United, Juventus,Liverpool,Bologna,SS Lazio, Leeds United,R. Mallorca,Paris Saint Germain,Glasgow Rangers,Olympiakos, Bordeaux, AS Monaco, Athletic Bilbao, Deportivo de La Coruña, PSV Eindhoven, Bologna gibi dünyanın en büyük takımlarını dize getirmiştir.

Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu; Fenerbahçeli taraftarlar için kutsal bir önem taşıyan şükrü saraçoğlu stadı 19 Eylül 1982 senesinde Altay maçı ile ilk defa seyiricisi ağırlamıştır. O zamanlar 21.500 kişi kapasiteli olan stad fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım döneminde yapılan çalışmalar sonucunda 50.509 kişilik mahşere dönmüştür. Fenerbahçe’nin sayısız başarısına şahit olan bu görkemli stad Zehra ve Adnan Aksu’nun eseridir.
Eskiden Silahtar Ağa Sahası, Union Club Sahası, Fenerbahçe Stadı, Papazın Çayırı gibi isimlerle anılan stadyum şimdiki ismini 16 sene boyunca fenerbahçe’nin başkanlığını yapan eski millet vekili ve başbakan mehmet şükrü saraçoğlu’ndan almaktadır. Saraçoğlu 27 Aralık 1953′de İstanbul’da vefat etmiştir.

Beşiktaş İnönü Stadyumu; 19 Mayıs 1947′de kurulan stad, istanbul boğazı kıyısında; beşiktaş ile kabataş arasında yer almaktadır. 1992 senesinde galatasaray maçı ile rekor kapasiteye ulaşacak ve o gün tarihin tozlu sayfalarına 39.000 seyirci ile yazılacaktır. 2004 senesinde yenilenen ve 32,145 kişilik kapasiteye sahip olan kartal’ın yuvası sayısız şampiyonluklara, kupalara ve unutulmaz maçlara ev sahipliği yapmıştır.
Beşiktaş şampiyonlar liginde ağırladığı liverpool’u unutamayacağı bir atmosfere sokmuş, ses rekoru kırılan maç dünya tarihine geçmiştir. Stad ismini ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün silah arkadaşlarından İsmet İnönü‘nün soy isminden almaktadır, stadın mimarlığını Şinasi Şahingiray, Vietti Violi ve Fazıl Aysu üstlenmiştir.
Beşiktaş kulübü 2010 senesinde inönü stadını yenileyecek ve mevcut kapasitesini 42.000′e çıkartacaktır.

Kaynak: http://www.ephitet.com/3-buyuklerin-mabetleri/
&Vikipedia.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst