İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Adet Düzensizliği, Luteal faz yetmezliği: nedir, tedavisi nedir, belir

haymet

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Şubat 2000
Mesajlar
1,416
Reaction score
0
Adet Düzensizliği



Adet dönemi normalde 28 gün sürer. Ama bazı kişilerde adet düzensizliği oluşur ve adetin 28. günü tamamlanamadan tekrar adet görülür. Bu duruma luteal faz yetmezliği denir. Luteal faz yetmezliği 14. gün olan yumurtlama döneminden sonraki dönemin kısa sürmesidir.

Luteal faz (periyoyodun ikinci dönemi) yumurtlama olduktan diğer adete kadar olan süredir. Adetin ikinci döneminin kısa sürmesi genelde geç fark edilir ve sık görülür ama fark edildiğinde tedavisi kolay bir durumdur.Luteal rahimin yaptığı dokuların doğru zamanda doğru yerde olmaması durumudur. Bebek rahime yerleştetiği zaman, ikinci dönem kısa sürdüğü için düşük gerçekleşir.

Normal bir adet döngüsünde adet döngüsü başlamadan önce FSH (Folikül sitimüle edici hormon) salgılanır. Bundan sonra folikül büyümeye başlar. Folikül yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra LH salınımı başlar. Bu hormonla birlikte folikül çatlar ve tüplere doğru ilerlemeye başlar. Bu evreden sonra progesteron hormonu salgılanır. Bu hormon rahim içini döşeyen dokunun kalınlaşmasını ve damarlanmasını arttırarak rahimi embriyonun tutunması için hazır hale getirir. Progesteron adet kanamasını engeller ve bu hormon normal döngüde 12 gün süreyle salgılanır.

İkinci dönemin kısa sürmesinin bazı etkileri vardır. Zayıf folikül gelişimi, korpus luteumun erken sonlamasına neden olur. Rahmin içini döşeyen dokunun progesterona uygun yanıt vermemesi luteal faz yetmezliğinin sebepleri arasında olabilir.

Diğer bir etki ise vücut ısısının artışını progesteron sağlar. Vücut ısısını takip eden hastalar 12 gün süreyle vücutlarının soğuk kaldığını söylerler. Ayrıca, bu kişilerde 12 – 14. günleri arasında diğer adet kanaması gerçekleşir.

TANISI

Öncelikle doktora muayene olunur ve hastanın yaşam öyküsüne bakılır. Daha sonra doktor gerekli gördüğünde luteal faz uzunluğunu ultrasonografikle takip eder ve endometrial biopsi ister. Endometrial biopsi bir sonraki adetten bir iki gün önce yapılır. İşlem sırasında rahim içinden ufak bir parça alınır ve incelenir. Dokuda adetin o gününe uygun olup olmadığına bakılır. Eğer iki güden fazla uygunsuzluk varsa doku uyumlu değil denir. Bundan sonra tanı konulur. Doktor bu safhadan sonra nedenini araştırır ve doğru tedaviyi uygular.

TEDAVİSİ

Luteal Faz yetmezliğinden şüphe duyulduğu anda kan progesteron seviyesine yumurtlamadan yedi gün sonra bakılır. Hastanın progesteron seviyeleri az olduğunda dışardan progesteron hormonu verilerek tedavi edilir. Yumurtanın folikül gelişimine de bakılır. Eğer folikül gelişimi yeterliyse progesteron hormonu verilir, folikül gelişimi yetersizse yumurtalıkları uyarıcı ilaçlar verilir. Bu sayede kaliteli yumurta üretilmesi amaçlanır.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst