İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Adım adım "ANITKABİR" şifreleri

ozgurruh

0
İyinet Üyesi
Reaction score
32
ADIM ADIM ANITKABİR’İN ŞİFRELERİ

* Anıtkabir’de ziyaretçileri karşılayan 26 basamaktan oluşan heybetli merdivenler Türk ordusunun ülke üzerinde hâkimiyeti sağladığı 26 Ağustos 1922’yi temsil eder.

* Merdivenlerin başında solda Türk erkekleri, sağda Türk kadınlarını temsil eden heykeller yer alır.

* Merdivenin iki yanında “Kule” adı verilen tek katlı iki taş yapı vardır. Kulelerin tepesindeki çatı ve bronz temren, bugün Türkiye’de ve Orta Asya’da kırsal kesimlerde hâlâ görülen geleneksel Türk göçer çadırını temsil eder. Halk geleneğin göstergelerinden ilkidir.

* Anıtkabir’de her biri Kurtuluş Savaşı’yla alakalı bir temayı temsil eden on kule bulunur; İstiklal, Hürriyet, Mehmetçik, Zafer, Barış, 23 Nisan, Misak-ı Milli, İnkîlap, Cumhuriyet ve Müdahafa-i Hukuk. Kulelerin içinde Atatürk’ün o temaya ilişkin sözleri vardır.

* Kadın ve erkek heykellerinin iki tarafında taştan yapılmış 12’şer tane aslan heykeli vardır. Bu sıralı olduğundan “Aslanlı yol” olarak bilinen tören geçidi takip eder. Hitit Aslanı’na benzeyen bu heykeller Osmanlı öncesi kökenleri hatırlatmayı amaçlar. Bir de aslanların oturması “Barış ve gücü” temsil eder.

* Bu tören geçidi devasa bir alanda son bulur. Alan Çankaya ve Meclis’e kadar uzanır. Hitit Aslanları’ndan başlayan tarihi yolculuk Çankaya’da son bulmuştur. Sol kolda artık tapınağa benzer ana bina vardır.

* Şeref Holü’nün önündeki dış alanın zemininde 373 soyut kilim deseni bulunur aynı zamanda kuleleri birbirine bağlayan kemerlerin tavanında da benzer desenler vardır. Bu simgeler halk geleneğine vurgu yapar.

* Alandan Şeref Holü’ne çıkarken her biri yanı kuşatan kabartmalar bulunur. Solda “Başkomutanlık Meydan Muharebesi, sağda “Sakarya Meydan Muharebesi… Yine Şeref Holü’ne varmadan önce ziyaretçiler birçok yerde Atatürk’ün sözleriyle karşılaşır.

* Holün içersinde Türk kilim motifleri sayıca ve karmaşıklık bakımından artış gösterir. Holün ucunda ise tek bir pencereyle çevrili olan, Osmaniye’den getirtilen 40 ton ağırlığındaki yekpare kırmızı mermerden yapılmış muazzam büyüklükte Atatürk’ün mezarını temsil eden lahit yer alır. Naaşın kendisi ise lahdin tam aşağısında kümbete benzer sekizgen mezarda gömülüdür. Türkiye’nin 81 ili ve iki de dışarıda kalan ilden alınmış 83 pirinç kap içinde toprak bulunmaktadır.

kaynak: http://www.sabah.com.tr/fotohaber/gundem/anitkabirin-sifreleri?tc=40&albumId=38475&page=1

---------------------------------------------------------------------

Arkadaşlar bir çok kişi ANITKABİR'i ziyarete gitmiştir. Ancak bir çok şeyi bilmediğimizi yapılan araştırmalarda anlıyoruz okudukça görüyoruz. Bugün okuduğum güzel paylaşımı sizlerle paylaştım ancak bir kısmını paylaştım. Sizler baştan sona okuyabilirsiniz.

Bolu Beyi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
36
Anıtkabir'e kaç kere gittim ama hiç bilmiyordum bunları, teşekkürler paylaşım için

ozgurruh

0
İyinet Üyesi
Reaction score
32
Aynen öyle bende kaç kere gitmişimdir ilkokuldan beri ancak her defasında birşeyler öğreniyoruz. Daha detayları var onuda haberde incelersiniz artık

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.