bir süre öncesine kadar, geçersiz tıklama sonucu banlama konusunda hilesiz de insanların banlanabileceğini biliyor ve düşünüyorum da.
adsense in 2005 istatistikleri vardı: demiş ki bir kişi ayda ortalama 4 kere reklama tıklar. siteye giren her 100 kişiden 1 i si reklamlara tıklar. buradan hareketle veya değil:
mesela Hürriyeti düşünün, çoğu insan hergün siteye girer ve okur. standart bir kullanıcı 30 günde 3 kere adsense reklamına tıkladı. bunda sorun olması beklenebilir mi? mantık olarak beklemenemez. peki diğer bir kişi reklam yerleşiminin müsaitliği sebebiyle her gün son okuduğu haberin altındaki/yanındaki reklama tıklayarak siteden çıktı. 30 günde 30 kere tıkladı. ne olacak?
döndürün bunu, eskiden yaygın olan bunun saadet zincirleri gibi, mesela 10 arkadaşıma her ay 1 kere reklamlarıma tıklattırıyorum. ne olacak? hangisi geçersiz tıklamadır. google bunu nasıl ayırt edebilir?
ben de geçen sene geçersiz tıklama yüzünden banlandım. uzun görüşmeler sonucunda aynı kişilerin reklamlara tıklama oranlarının fazlalığı sonucunda reklamverenlerin haklarını korumak için vs gibi bir yazıyla sonuçlandı. hile mi yaptım ben? birden fazla olan tıklamaların tık ücretlerini kes o zaman. ya da kural getir. aynı kişinin bir ayda 1 den fazla yaptığı tıklama ücretlerini yansıtmam de. işine gelince aynı kişinin tıklama ücretlerini kestim diyorsun, işine gelmeyince geçersiz tıklama diyorsun.
döndürüyorsunuz, igoogle ı çıkarttı. igoogle a eklenen siteler her gün ziyareti muhtemel olan siteler. adam her gün siteme giriyor. benim suçum mu hergün girdiği sitede reklamlara tıklaması?
ama bunu da doğru olarak değiştirmek - düzeltmek zorunda kaldı. artık benzer banlamalar görülmüyor. kural ihlallerinden kaynaklanan uyarılara-banlamalara döndü.
google da da birçok şey değişti, değişiyor, değişecek de. eskiden 3-4 sıfırlı rakamlar aldığınızda direk hesabınız tehlikeye giriyordu. şimdi 3-4 sıfırlı rakamlar kazandığınızda google gel seni premium yapalım diyor