İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Anal Fistül Tedavisi

mgunalp

0
Yasakli Uye
Katılım
8 Mart 2016
Mesajlar
154
Reaction score
0
Anal Fistül ve Perianal bölge hastalıklarından korunabilmek için alınacak önlemler

Fistül Nedir?

Anal fistül, anüs ve rektum bölgesinin sık görülen ve en problemli hastalıklarından biridir. İki organ veya doku yüzeyi arasında normalde olmaması gereken bir kanalın oluşmasına fistül denir. Anal kanal ile deri arasında anormal bir bağlantının (kanal) olmasına ise perianal fistül denir. Hemen her zaman daha önceki bir apse sonucunda oluşan perianal fistül, apsenin geliştiği salgı beziyle apsenin drene olduğu cildi birbirine bağlayan küçük bir geçittir.

Yani fistül, anüsten bir iki cm uzakta olan, cilt içine yerleşimli, ağrılı şişkinlik ve akıntılara neden olabilen kanal şeklinde oluşumlara denir. Anal fistül genellikle, anal apsenin devamı gibidir, anal apsenin kronikleşmiş hali de denebilir. Anal fistül demek için makat deliğinin dışında 1 cm ya da 8-10 cm uzaklığında kalça bölgesinde veya iki bacak arasındaki bölgede bir fistül ağzının-deliğin bulunması gerekir. Muayenede hastanın makat bölgesine bakıldığında bu fistül ağızları görülebilir.

Fistül Tedavisi

Ameliyatsız fistül tedavisinde iç ve dış delik bulunduktan sonra bunların konumlarına göre yapılacak tedavi planlanır. Bu konuda çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemlerden biride son yıllarda popüler olan fistül yolunun lazerle kapatılması yoludur. Fistül yolunu mümkün olduğunca hassas bir şekilde ortadan kaldırmak için esnek, radyal emisyonlu lazer fiber dış ağızdan sokulur. Daha önce saptanmış iç ağızdan çıkarılır. Bu arada pilot ışın yardımı ile fistül yolu takip edilir. Lazer enerjisi fistül içinde radyal olarak yayılır. Epitelize doku kontrollü bir şekilde tahrip edilir. Böylece fistül yolu çok büyük oranda kapanır. Bu arada iç delik ayrıca kapatılır.

Ameliyatsız fistül tedavisinde herhangi bir kesi söz konusu değildir. Fistül yolunun uzunluğu önemli değildir.İşlem süresi kısadır. İç delik cerrah tarafından ayni seansta basitçe kapatılabilir. Kesme olmadığı için sfinkterlerde yetmezlik söz konusu değildir. İşlem spinal anestezi altında yapılır. Hastanede yatma gerekmez.

Lazer tedavisinde makat ile cilt arasında bulunan kanal yani fistül, lazer yardımıyla eritilip ortadan kaldırılarak fistül hastalığı tedavi edilebilmektedir. Bu yöntemin avantajları, hastanın hastanede kalış süresinin kısalması, işlemin ardından hastanın birkaç saat sonra evine dönebilmesi ve günlük hayatına hızlı bir şekilde geçiş yapmasıdır. Hastaların birçoğunun en büyük endişesi olan ameliyat sonrası dışkı tutamama şikayeti bu tedavi yönteminde görülmemektedir.

Fistül tedavisinde, doktor-ekip-hasta ilişkisi çok önemlidir. İnatçı bir hastalık olan fistül rahatsızlığı yapılan işlemlerle ve birlikte yapılan takiplerle tamamen ortadan kaldırılabilir.

Anal Fistülden Korunma Yöntemleri

  • Günün belirli saatlerinde tuvalete gitme alışkanlığı edininiz.
  • Tuvalette uzun süre oturmak ve ıkınmaktan kaçınmalısınız.
  • Makat bölgesinin temizliğine ve kişisel hijyene gerekli önemi vermelisiniz.
  • Dar iç çamaşırları ve sıkı giysiler kullanmaktan kaçınmalısınız.
  • Lokal tahribata yol açan gıdalardan uzak durmalısınız. (Baharatlı yiyecekler, alkol vb).
  • Bağırsak hareketlerini kolayca etkileyen maddeleri azami miktarda tüketiniz. (Çay, kahve).
  • Egzersiz hareketleri yapılmalıdır. (Yürüyüş, jimnastik, yüzme).
  • Bol miktarda su tüketmeye özen gösteriniz.
  • Posalı gıdaları tüketiniz.
  • Laksatifler kullanılarak bağırsaklar yumuşatılmalıdır.
  • Anal rahatsızlık, kanama, akıntı, barsak alışkanlıklarında değişiklik tespit ettiğiniz zaman doktorunuza başvurunuz.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst