İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Arama Motorları Nasıl Çalışır?(Temel Prensipleri)

BarışBey

1
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
17 Eylül 2010
Mesajlar
2,107
Reaction score
51
Bu yazımızda sizlere arama motorlarının çalışma prensibini kavratmaya çalışacağım.
Arama motorları internetin bilir kişileridir.Kafamızı kurcalayan ve bilmediğimiz şeyleri arama motorlarına sorgulatırız.Aradığınız kelime ve kelime grubu hakkında veritabanındaki sonuçlardan en iyilerini size sunmaya çalışır.Sonuçlar en iyiden en kötüye doğru sıralanır.
Örneğin arama motorunda en iyi forum sitelerinin hangileri olduğunu aratmak istedik.
Sizin kafanızdaki iyi bir forum kriterleri:
Uzun zamandır sitenin var olması
Deneyimli bir forum sitesi ve ekibi olması
Teması falan iyi olması grafiklerinin iyi olması
Aradığımızı bulmamız için uygun kategorilere ayrılması
gibi kriterlere bakarız. Aynı şekilde forumlar da insanlar gibi davranır.Çünkü arama motorlarını da biz yarattıkEn iyi sonuç ve hizmet veren arama motoru Google'dır(bilmeyen yoktur).Google sitenizin en iyi dostu olmalıdır. Çünkü bir siteye en fazla ziyaretçi Google arama motorundan gelmektedir.


NOT:Eklemek isteyen varsa yorum yazabilir.
Orjinal Yazı Linki
 

aylinnpp86

0
İyinet Üyesi
Katılım
12 Nisan 2011
Mesajlar
126
Reaction score
1
Hemen hemen tüm arama motorları web sayfalarını okumak, kaydetmek, düzenlemek, analiz etmek, karşılaştırmak ve bunları sunmak için “Spider”, “Robot” veya “Bot” adı verilen otomatik yazılımlar kullanmaktadırlar. Bu yazılımların Google’ın var oluşundan önce de var olduğunu kısmen söyleyebiliriz. Ancak Google ‘ın ön ayak olduğu yeni tip yazılımlar internet dünyasında indeksleme ve diğer işlemler açısından büyük bir değişiklik yaratmıştır.

Bu robotlar sayfaları listelerken yüzlerce kriter kullanmaktadırlar. Aranan anahtar kelimenin başılta bulunup bulunmadığı, yazı içinde kaç kere geçtiği, eş anlamlıların bulunup bulunmadığı, sayfadaki hemen çıkma ve sayfada kalma süresi gibi istatistikler, sayfanın nerelerden referans (backlink) aldığı gibi kriterler bunlardan sadece bazılarıdır.

Bilinmesi gereken en önemli şey sayfalar asla insanlar tarafından kontrol edilerek indekslenmemektedirler. Her ne kadar mümkün olduğunca insan davranışları göz önünde bulundurularak işlemler yapılmaya çalışılsa da sayfalar robotlar tarafından sayfadaki kodlara ve yazılara bakılarak indekslenir. Bu da demek oluyor ki, robotlar için görünüm yazı ve kodlara göre daha geridedir. Ancak ilerleyen teknoloji ve arama motorları dünyasındaki değişiklikler bize gösterdi ki robotlar tasarımları, renkleri de rahatça algılayabilmekte ve bunları da siteleri sıralama kriterlerine almış durumda.

Bazı kaynaklar optimizasyonda flash öğelerin, renklerin veya videoların robotlar tarafından göz ardı edildiğini ifade ediyor. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Robotlar artık sayfaları tüm içerikleri ile algılayabiliyorlar. Bu sebeple sayfalardaki tüm içerikler SEO ’yu etkilemektedir.

Burada size ifade etmek istediğimiz en önemli şey sayfalarınızın yazılımlar tarafından incelendiğini unutmamanız ve optimizasyon çalışmalarında bunu göz önünde bulundurmanızdır. Fakat önemle altını çizerek ifade etmeliyiz ki, başta Google olmak üzere tüm arama motorları içeriklerinizi arama motorları için değil, insanlar için yapmanızı istiyorlar. Bu haklı ve yerinde bir düşüncedir. Her ne kadar biz teknik çalışmalara ağırlık vereceksek de arama motorlarının bu düşüncesinin nedenleri sizlere anlatıp bunları dikkate alarak devam edeceğiz.

Sıralama Nedir, Web Sayfaları Nasıl Sıralanır?

Sıralama bir web sayfasının bir anahtar kelime sorgulaması sonucu arama motorlarının sonuçlarındaki sıra konumudur. Bir örnek vermek gerekirse Google’a giderek “Moda” yazdığınızda, Google size “Moda” kelimesi ile en ilgili bulduğu sonuçları alaka sırasına göre sıralayacaktır.

Arama motorları aranan anahtar kelimeleri en ilgili sitelere göre listeler. Fakat arama motorları günümüzde eskisine göre sıralamaları sadece sayfanın başlığına veya meta etiketlerine göre yapmıyor. Google’ın önderlik ettiği değişimle, artık arama motorları alaka düzeyini bir çok kritere bağlamış durumdadır. Bir anahtar kelimenin sorgulanması sonucu hangi sitelerin sıralanacağını sıralamalara etki eden birçok faktör vardır.

PageRank, BackLink, sitenin indeks sayısı, sayfa kalitesi, sitedeki/sayfadaki yazının anahtar kelimeleri ne kadar içerdiği gibi birçok faktör vardır. Fakat tüm bu faktörler “alaka düzeyi” kavramı altında toplanmaktadır. İşte tam bu noktada da bizlerin arama motorlarının “alakalı” kavramından ne anladığını bilmemiz gerekir. Bu konuyu ilerleyen bölümlerde detaylı olarak işleyerek arama motorlarının nasıl karar verdiğini göreceğiz.

Kaynakça: http://www.seoefendisi.com/blog/arama-motorlari-nasil-calisir.html
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst