İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Az Uyutan Gen Keşfedildi

murat_ulutepe

0
İyinet Üyesi
Katılım
21 Şubat 2013
Mesajlar
1,000
Reaction score
1
Ne kadar uyuduğumuzu kontrol eden gen, bilim insanları tarafından keşfedildi ve bazı insanların neden kendi içsel alarm saatleri olduğunu açıkladı.
Bilim insanları, uyuma süremizi kısaltabilen ABCC9 adlı bir geni tanımladılar. Aynı gen önceden kalp hastalığı ve şeker hastalığıyla da bağlantılı bulundu.
Keşif, az uyuyanların neden sadece dört saatlik uykuyla durabildiklerini açıklayabilir.
Avrupa çapındaki çalışmada, farklı Avrupa ülkelerinden 4000 kişi uyku alışkanlıklarını değerlendiren bir anket doldurdu.
Bilim insanları, katılımcı yanıtlarının yanı sıra genlerini de analiz ettiler.
ABCC9 geninin yaygın bir değişkenin iki kopyasına sahip kişilerin, başka versiyonun iki kopyasına sahip kişilerden “dikkat çekici ölçüde” az uyuduğunu keşfettiler.
ABCC9 geninin meyve sineklerinde de var olduğunu zaten tespit eden ekip, onu hayvanda değişikliğe uğratıp uyuduğu zamanı kısaltmayı başardılar.
Çalışmanın yazarı Karla Allebrandt şöyle dedi: “Görünen o ki uyku süresiyle kalp hastalığı ve şeker hastalığı gibi diğer durumların ilişkileri alta yatan ortak bir moleküler mekanizmayla kısmen açıklanabilir.
“ABCC9 geni, meyve sineklerinde var olan gen gibi evrimsel olarak eskidir. Meyce sinekleri de uyku benzeri bir davranış sergiler.”
“Meyve sineği sinir sistemiyle homolog olan ABCC9 geninin işlevini engellediğimizde gece uykusunun süresi kısaldı.”
Yardımcı yazar Profesör Till Roenneberg şöyle ekledi: “ABCC9 geninin meyve sineklerinde gece uykusu sürelerini de etkilemesi bizim için çok teşvik edici.”
“Bu bize uyku süresinin genetik kontrolünün yüksek düzeyde farklı türlerin geniş aralığındaki benzer mekanizmalara da pekala bağlı olabileceğini anlatıyor.”
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst