çoğu zaman çoğu yayıncı neden banlandığını bilmiyor. açıklama olarak 'geçersiz gösterim' ya da 'geçersiz tıklama' bilgisi veriliyor. bu 'geniş' açıklama üzerine herkes kuralları kesinlikle bozmadığında ısrar ediyorlar. evet belki hiçbir hile yapmıyorlar, ya da bilerek yapmıyorlar.
o zaman neden banlanıyoruz? kurallarda yazan herşeyi harfi harfine uygularken bizi neden dışarı çıkartıyorlar?
yeni çıkan bazı programlar bize sitedeki kullanıcıların reklamlara tıklamada oldukça bonkör davranabildiğini gösterdi. kullanıcı ilgisini çeken reklama tıklıyor, açılan sayfayı beğenmiyor, geri dönüyor bir başka reklama tıklayabiliyor mesela.
peki bu banlanma sebebi midir? kesinlikle hayır! resmi olmayan adsense istatistik bilgilerinde bir kullanıcı aynı sitede ayda ortalama 4 kere adsense reklamlarına tıklıyor. ama sorun bu tıklamalarda süreklilik ya da aynı yayıncı kodlarında sürekli tıklamaların düzenli olması sayılabilir. bu git-gel olayı yine istatistiklere göre çoğunlukla bağlantı birimlerinde oluyor. açılan sayfadaki linklere sırayla girilebiliyor. bağlantı birimi reklamları yaygınlaştıkça belki de bu sebepten banlamalar artıyor. peki bunda yayıncının bir suçu var mıdır? elbette hayır. google burada sözde çözüm olarak bunun gibi geçersiz tıklamalarda reklam ücretlerini reklamverene iade ederken, yayıncıya ücretini de yansıtmıyor. ama işin garibi bunu da elbette çoğunlukla uygulamıyor!
diğer bir durum da site hitleri. google artık refererlerle, gerektiği zaman kullanmak üzere çok ilgileniyor. kaynağını bilmediği hitlerden gelen tıklamalara
yine gerektiği zaman kullanmak üzere 'geçersiz' adını takıveriyor..
ancak bunların yanısıra yine kendi yazdığı birçok kural; site içeriğine, o siteden gelen 2 taraflı kazançlara, içerikle ilgili reklamveren sayısı ve kalitesine vs. göre çiğnenebiliyor ya da çıkarları doğrultusunda izin verilebiliyor. yani insiyatifi herzaman elinde tutuyor..
bununla ilgili şöyle bir örnek verebilirim: mesela kertenkele ile ilgili Türkiye'de 11tane site var, ve bunların en büyük hitli 7si sizin hesabınızda. ve ilgili reklam veren sayısı da çok fazla değil.. ilgili konuda bütün reklamları siz eritiyorsanız google hemen geçersiz gösterim kartını koyabiliyor.
ya da kertenkele sitelerinizi birbirine linklerseniz, aynı kullanıcı her sitede reklama tıklarsa aynı vukuu buluyor.
bunlar konuyla ilgili birkaç yaklaşım.. bunları istenirse uzatabiliriz.