İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Basur Nedir? Oluşma sebepleri? Tanısı, tedavisi

haymet

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Şubat 2000
Mesajlar
1,416
Reaction score
0
Basur(Hemoroid)

Basur ve mayasıl: Hemoroid’in halk ağzında söyleniş biçimleridir. Basur aslında anüste oluşan dışarı doğru çıkmış meme’lerdir. Anüste toplardamarlar bulunur. Bunlar herhangi bir zorlamayla dışarı doğru çıkar. Dışarı çıkan bu damar yumakları kırmızı ve mork renklerindedir. Bu damarlar tahrip sonucu delinirse kanama olur.
Basur Türkiye’de yaygın olarak görülmekte ve aynı zamanda 50 yaşından sonra sık görülen bir hastalıktır. Hastalığın tedavisiyle hastalık kontrol altına alınabilir ancak cerrahi müdahalelerle de başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Basur’un Oluşma Sebebi Nedir?
Vücutta normal olarak hemoroid zaten vardır. Hemoroidler anüsteki damar kanallarıdır. Ama bunlara gelecek herhangi bir basınç genişlemesine sebep olduğu için basur denilen hastalık oluşur. Genellikle kronik kabız ya da hamilelikten sonra daha sık görülmektedir. Bazıları ise doğuştan sebeplerle basur olmaktadır. Doğuştan anal damarları zayıf olabilir.
Bu nedenlerin dışında:
Pasif bir yaşam tarzı, obezite olanlar
Alkol bağımlılığı
Bisiklet gibi makat bölgesine zarar verebilecek sporlar yapmak
Lifli gıdalarla beslenmemek
İshal
Bağırsak’ta oluşan bir tümör
-
Basur’un Çeşitleri Ve Şikayetleri
Basur’un bilindik 2 tür çeşidi vardır:
İç basur: Anüsü sıkan bir kas vardır. Bu kasın üstündeki toplardamarların genişlemesi sonucu iç basur oluşur. İç basurda dışarıya doğru sarkma görülür ve basınç uygulandığında boşalma olur. Sonuçta iltihaplanma ve kanama gözlenir.
Dış basur: Anüsü sıkan kasların altındaki toplardamarların genişlemesi sonucu dış basur oluşur. Genelde iç ve dış birlikte görülür.
Kişiler genellikle bir kanama sonucu doktora başvururlar. Dışkıyı yaparken kanama gözlenir. Dışarı doğru sarkan damarlarda boğumlanma görülebilir. Eğer boğumlanma sonucu boğum yeri koparsa ülser yaraları meydana gelir. Diğer şikayetler ise makat bölgesinde yanma, kaşıntı gibi şikayetlerdir. Dışkılamada zorluk meydana gelir. Makat bölgesinde dışarıya doğru çıkan damar yumaklarının içindeki kan pıhtılaşıp yeni doku oluşabilir. Ama yaranın iyileşmesi beklense bile bu dokudan çoğu zaman iyi bir sonuç elde edilmez.
Basur Tanısı Koymak
Basurda yukarıdaki belirtiler sizde baş gösteriyorsa doktorunuza muayene olmakta fayda vardır. Basurun 4 derecesi vardır. İlk derecede genelde kanama ve hafif ağrı görülür. Diğer evrelerde bu belirtiler gittikçe artar. Basurun son evresi olan 4. evrede basur içeri doğru itilemez ve kanser oluşup oluşturmadığına doktor tarafından retroskopiyle bakılır.
Kişiler çoğu zaman doktora gitmek için utanırlar. Ama doktora bu konuda gitmekte herhangi bir sakınca yoktur. Çünkü sonuçta bu da bir hastalıktır.
Basur Tedavisi
Basur tedavisinde ilk amaç eğer hastanın kabuz hastalığı varsa onu gidermektir. Günlük su alımında alt limit 2 litre olmalıdır. Alkol, kola ve kahve gibi sindirim sistemine zarar verebilecek maddelerden kaçınılmalıdır. Sık olarak lifli gıdalar yenmelidir.
Diğer bir yöntem ise cerrahi bir müdahaledir. Bu tedavi iltihap kapmamış ve küçük olan basurlara uygulanmaktadır. Sık olarak uygulanan bir yöntemdir. Bir hafta sonra torbalar düşer.
Eğer bu yöntemler uygun değilse hemoroidektomi adı verilen yöntemle basur çıkartılır. Kişi uyutulur ama bu yöntemden sonra hastalar belli bir süre ağrı çeker.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst