- Açılan Konu
- 104
Bilgisayarınızı açtığınızda ekrana gelen siyah ekran ve üzerindeki yazıların arkasında, farkında olmadığınız ama her şeyi yöneten bir yazılım vardır: BIOS. İşletim sistemi yüklenmeden önce devreye giren bu sistem, donanımların birbiriyle konuşmasını sağlar.
Bu ilk kontrol sürecine POST (Power-On Self-Test) denir. Donanımda bir sorun varsa BIOS, ekranda bip sesi veya hata mesajıyla bunu bildirir. Örneğin RAM'in yerinden çıkması ya da disk tanınmaması bu aşamada anlaşılır.
Günümüzde modern anakartlarda BIOS yerini UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) adlı daha yeni bir sisteme bırakmıştır. Kullanıcılar yine de günlük dilde "BIOS" der. UEFI, daha hızlı açılış, büyük disk desteği ve grafik arayüz sunar.
Sık Yapılan Hatalar
Sonuç
BIOS, bilgisayarın donanımını hazırlayan ve işletim sistemini başlatan en temel yazılımdır. Açılış sorunlarında, format atarken ve yeni donanım eklerken mutlaka karşınıza çıkar. Güncelleme dışındaki ayarları rahatça deneyebilirsiniz; hata yaparsanız fabrika ayarlarına dönmek çok kolaydır.
BIOS Nedir?
BIOS, "Basic Input/Output System" ifadesinin kısaltmasıdır ve anakartın üzerinde bulunan bir yonga (ROM) içinde saklanan temel yazılımdır. Bilgisayar açıldığında ilk çalışan yazılımdır; işlemci, RAM, disk ve ekran kartı gibi donanımları test eder ve işletim sistemini başlatır.Bu ilk kontrol sürecine POST (Power-On Self-Test) denir. Donanımda bir sorun varsa BIOS, ekranda bip sesi veya hata mesajıyla bunu bildirir. Örneğin RAM'in yerinden çıkması ya da disk tanınmaması bu aşamada anlaşılır.
Günümüzde modern anakartlarda BIOS yerini UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) adlı daha yeni bir sisteme bırakmıştır. Kullanıcılar yine de günlük dilde "BIOS" der. UEFI, daha hızlı açılış, büyük disk desteği ve grafik arayüz sunar.
BIOS / UEFI Ne İşe Yarar?
- Donanımı tanır ve test eder, hatalı bileşeni bildirir.
- İşletim sisteminin hangi diskten açılacağını (boot sırası) belirler.
- İşlemci ve RAM hızlarını, fan ayarlarını yönetir.
- Güvenlik özellikleri sunar: BIOS şifresi, Secure Boot, TPM.
- Sanallaştırma (VT-x / AMD-V) ve XMP gibi gelişmiş ayarları kontrol eder.
BIOS'a Nasıl Girilir?
- Bilgisayarı tamamen kapatın (yeniden başlatmak yerine kapatıp açmak daha güvenilirdir).
- Güç düğmesine bastıktan hemen sonra üreticiye göre şu tuşa üst üste basın: Del, F2, F10 veya Esc.
- Masaüstü anakartlarda genellikle Del, dizüstülerde F2 kullanılır. Logonun altındaki küçük yazı hangi tuş olduğunu söyler.
- Windows üzerinden girmek için: Ayarlar > Sistem > Kurtarma > "Gelişmiş başlangıç" > Şimdi yeniden başlat > Sorun Giderme > Gelişmiş seçenekler > UEFI Donanım Yazılımı Ayarları.
Boot Sırası Nasıl Değiştirilir?
Format atmak ya da USB'den işletim sistemi kurmak istiyorsanız BIOS'ta "Boot" sekmesine girip USB belleği ilk sıraya almanız gerekir. Kaydetmek için F10 tuşuna basıp "Save and Exit" seçeneğini onaylayın. Yanlış bir ayar yaptıysanız "Load Setup Defaults" ile fabrika ayarlarına dönebilirsiniz.BIOS Güncellemesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anakart üreticisi yeni bir BIOS sürümü yayınladığında uyumluluk ve güvenlik iyileştirmeleri gelebilir. Ancak BIOS güncellemesi riskli bir işlemdir: güncelleme sırasında elektrik kesilirse anakart kullanılamaz hâle gelebilir. Bu nedenle yalnızca bir sorun yaşıyorsanız veya yeni nesil işlemci desteği gerekiyorsa güncelleyin. Güncelleme sırasında dizüstü bilgisayarı mutlaka şarja takın.Avantajları ve Kimler İçin Uygun?
BIOS ile uğraşmak yalnızca bilgisayar toplayanlar, format atanlar ve hız aşırtma (overclock) yapanlar için değil, herkes için gereklidir. Bilgisayar açılmıyorsa, yeni disk taktıysanız veya işletim sistemi kurulumunda USB görünmüyorsa ilk bakılacak yer BIOS ayarlarıdır. Doğru ayarlar sistemi daha stabil ve daha hızlı çalıştırır.Sık Yapılan Hatalar
- Elektrik kesilme riskini göze alarak BIOS güncellemesi yapmak.
- Hangi ayarı değiştirdiğini not almadan denemeler yapmak ve sistemi açılmaz hâle getirmek.
- Boot sırasını değiştirip eski diski geri almamak.
- BIOS şifresi koyup şifreyi unutmak.
Sonuç
BIOS, bilgisayarın donanımını hazırlayan ve işletim sistemini başlatan en temel yazılımdır. Açılış sorunlarında, format atarken ve yeni donanım eklerken mutlaka karşınıza çıkar. Güncelleme dışındaki ayarları rahatça deneyebilirsiniz; hata yaparsanız fabrika ayarlarına dönmek çok kolaydır.