İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Bir Kerelik Paypal Sorusu

216

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Merhaba.
Bu başlık altındaki yazıların büyük bir kısmını toplamda en az 6 saat okudum.
Soru sormayayım, sormayayım diyorum ama tek bir sorum var.

PayPal hesabı ile para alınca bunu Türkiye'de bozduramadığınızı, çeşitli yöntemler veya kişiler ile yurtdışında bozdurduğunuzu anladım.

Sorum şu, ben ebay'dan birşey aldım beğenmedim, açıkca söyledim böyle böyle, ve paramı geri istedim. Satıcı da yolladı.
Paypal bilgilerinde; transfer satıcı to Credit Card yazıyor. Hesap miktarını hatırlamadığım için yatıp yatmadığından emin değilim.

Hesabı doğrulamak için PayPal 1.95 kestiğinde Balance 1.95 gözüküyordu.
Şu an 0 gözüküyor. Ama Refund da gözüküyor.

Peki bu PayPal bozdurmak isteyenlerde ne çıkıyor?
Balance değeri mi artıyor?

To Credit Card diyor ama benim Kredi kartım herhangi bir mevduat hesabına bağlı değil, Kredi Kartına ben hariç başka biri para yatırabilir mi?

Ve okuduklarımdan anladığım kadarıyla para geldiği zaman kabul et gibi bir seçenek çıkıyor diyorsunuz?
Refund işleminde de bu geçerli mi?

Umarım derdimi anlatabilmişimdir,
herkese okuduğu saate göre iyi (gün, akşam veya geceler)

iyinet

Root
Admin
Hosting Firması
Reaction score
66
Sorunlarin bana biraz karisik geldi, yada ben anlayamadim :(

Anlayabildiklerime cevap yazayim:

- Anlamadim, hesabi dogrulamak derken ne kastediyorsun?

- Anlamadim

To Credit Card diyor ama benim Kredi kartım herhangi bir mevduat hesabına bağlı değil, Kredi Kartına ben hariç başka biri para yatırabilir mi?
- Evet yatirabilir, ornegin sirketler geri odeme yapabilir

Ve okuduklarımdan anladığım kadarıyla para geldiği zaman kabul et gibi bir seçenek çıkıyor diyorsunuz?
Refund işleminde de bu geçerli mi?
- Refund da sanirim bu yok, para dogrudan aktariliyor

216

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Anlatamadığım noktalar:
Hesap doğrulama yaparken 1.95 kesiyor ve bunu Balance'da gösteriyor.
Sonraki alışverişinizde, 1.95 eksik alıyor ve daha sonra Balance 0 gözüküyor.

Sorum şu idi buna dayanarak, refund işlemi ile geri aldığım param burada ( Balance'de) gözükmüyor.
3. soruya verdiğiniz cevap bunu çürütüyor. "Direk Kredi kartına geri yatmıştır."

Yani PayPal ile ödeme alan kullanıcılar da Balance'mi artıyor?
Para bozdurmak için uğraşıyorsunuz ya, bu bozdurmak istediğiniz para miktarı Balance'de mi gözüküyor?
Hiç para almadığım için bilmiyorum.

Öğrenmek istediğim olay şu, ben birinden ödeme alacağım.
PayPal ile alsam bunu kimseye bozdurmadan kendi alışverişlerimde kullanabilir miyim?

Kafamı kurcalayan diğer bir nokta da;
Kredi Kartına geri yatmıştır diyorsunuz fakat PayPal bozdurmak için uğraşıyorsunuz.
Yani PayPal parayı Kredi Kartına yatırmıyor ama refund da yatırıyor.
Bu ikilemi anlayamadım.

Teşekkürler.

iyinet

Root
Admin
Hosting Firması
Reaction score
66
Hesap dogrulama yaparken benden para kesilmemisti.
Paypal, hesabima 0.32 ve 0.21 gibi 2 havale yapmisti, bunlari sordu, girince hesabimi dogruladi. Bu paralari sonra geri aldimi almadimi bilmiyorum, kucuk meblag olmadigi icin takip etmedim.

Paypal'e para aktarmanin birkac yolu var.
Kredi kartindan yada banka hesabindan aktarabilirsin.
Baska paypal hesabindan email ile gonderebilirsin, yada baskasi sana gonderir.

Para eline ulastiginda hesabinda (balance) da gorunur.

Refund, sana yapilan bir odemenin, senin tarafindan iadesi demek.

Hesabinda 30$ var diyelim.
- Sen 10$ lik mal aldiginda, hesabinda 20$ kalir, balance=20
- sonra begenmeyip geri istediginde, 10$ geri gelir balance=30
- baskasi 10$ gonderirse, balance=40

216

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Ben ödediğim miktarı geri aldım, kayıtlarda Refund diyor.
Kelime anlamı olarak da sonuçta bir para geri ödendi.
Herhalde her ikisi için de aynı terim geçerli.

Yani benim Balancem olduğu sürece kredi kartıma dokunmayacak.
Sizin ününüz aşmış satırları ama yine de ününüze ün kayıtım. :D

Teşekkür ederim.

iyinet

Root
Admin
Hosting Firması
Reaction score
66
Bildigim kadari ile, bu sana kalmis bisey.
Kredi karti kullanarak odeme yaparsan, dogrudan kredi kartindan para cekilir.
Hesaptan odeme yaparsan, balance indan cekilir.
- ye dusersen (bu basima gelmedi) kredi kartindan cekebilir.

Bu konuda tecrubeli arkadaslar vardir eminim onlar yanitlar.

alpos

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
sıradan cevaplayayım;

1.95 işi, kredi kartınızın geçerli ve size ait bir kart olduğunu doğrulamak için paypal tarafından yapılan küçük bir deneme çekimidir. kartınızı girdiğinizde kartınızdan 1.95 usd çekilir, bunu eksrede görür ve ekstre açıklamasındaki 4 haneli numarayı paypal ekranınızda girersiniz, ve kartın size ait ve geçerli bir kart olduğu onaylanır, paypal çektiği parayı da paypal balansınıza koyar. sobraki alışverişlerinizde kullanaiblirsiniz.

paypal balansı bir banka hesabı gibidir. bu hesaba alışveriş sözkonusu olmasa bile, banka havalesi ile, kredi kartınızla ya da e-check gibi yöntemlerle para aktarabilirsiniz. ve elbette başka bir paypal kullanıcısı size para gönderebilir. hesaba her türlü para girişi balansa + olarak geçer.

paypaldaki birikiminizi harcarken ise, önce ödeme kanalı vasıtasıyla belirlenmiş (ebay gibi) ya da direk başka bir paypal kullanıcısına göndermeniz durumunda sizin belirlediğiniz miktarı ödeme formuna girdikten sonra sistem size ödemenin kaynağını soracak, paypal balansından mı, (eğer sistemde tanımlanmış ve onaylanmış kartınız var ise) kredi kartınızdan mı yoksa banka havalesi ya da check ile mi ödemek istediğinizi seçeceksiniz. söz misal hesabınızda 50 usd var ve siz 60 usdlik bir alışveriş yapıyorsanız, ya önce kredi kartınızdan paypal hesabınıza 10 usd ekleyip, 60 udlik ödeme için paypal hesabımdan 60 usd al diyebilirsiniz, ya da önce paypal hesabımdaki 50 usd kalanını da karttan çekmeyi seçebilirsiniz. bu kısım tamamen size kalmış.

istisnalar hariç, ve tabi Türkiye özelinde konuşursak, paypal hesabınızdaki parayı ancak bir başka paypal kullanıcısına ya da bir USA banka hesabına transfer edebilirsiniz. tanımlı ya da bir başka kredi kartına para aktarılamaz. paypal bozma işi de oradan çıkıyor, paypal türk banka hesaplarına maalesef para transferini şu aşamada mümkün kılmadığından, benim gibi arkadaşlar, temel yöntem itibariyle USA bankalarında sahip oldukları banka hesapları ya da internet üzerinde satılan kredi kartlarından edinip sizden kendi paypal hesaplarına para alıp, o parayı önce USA bankası sonra da oradan eft ya da kart ile Türkiye'ye getiriyorlar. ben bu işlemi detaylıca www.alpos.net/paypal adresinde anlattım merak edenlere kaynak olması açısından.

son olarak refund, iki paypal kullanıcısı arasında gönderilip alınan paranın geri iade edilmesidir. temel olarak, para gönderene alıcı, para alana da satıcı dersek, satıcı taraf, herhangi bir sebeple alıcının gönderdiği parayı 60 gün içinde refund edebilir. refund ücretsizdir. yanlışlıkla bir para gelmesi, para aldığınız halde söz verdiğiniz ürünü gönderemiyor olmanız vs sebeplerle refund yapabilirsiniz.

hesap detaylarınızda her hareket için durum bilgisi vardır.
completed: para aktarımı tamamlanmış, gönderenin hesabından düşülüp sizin hesabınıza geçirilmiştir. ya da siz para göndermişseniz, sizin hesaptan düşüp karşı tarafın hesabına geçirilmiştir.
refunded: transfer edilmiş olan para parayı alan tarafından refund edilmiş ve bu iade işlemi tamamlanmış ise, ilgili kayıt her iki tartada refunded görünür.
pending: genelde bankaya transfer ya da benzeri durumlarda işlem sürüyor demektir, sizin hesabınızdan düşülmüş ama karşı tarafa geçmemiş demektir.
unclaimed: paypal ayarlarınıza göre, ya sahip olmadığınız bir döviz hesabı türünde para gönderilmiş ise ya da unverified ve ilk defa işlem yaptığınız birinden para gelmiş ise bu para unclaimed durumda bekler ve siz accept ya da decline diyerek almayı onaylayıp onaylamadığınız ana kadar göndericinin hesabından düşer ancak sizin hesabınıza yansımadan bekler. accept ederseniz hesabınıza geçer, decline ederseniz geri gider ve parayı gönderenin hesabına tekrar eklenir. gönderende de pending durumda bekleyen o kayıt siz kabul ederseniz completed olur, kabul etmezseniz de sanırım declined ya da refunded olarak görünür. bu başıma hiç gelmediğinden emin değilim.

sanırım tüm sorular açıklığa kavuştu, paypal beyaz masa, paypalcının el kitabı yakında sanırım dizgiye hazır olacak :)

kolay gelsin

216

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Soru sormadan önce sizin spacesinizdekileri de okumuştum.
Aslında tek sorum var yazmıştım ama kavramları açıklarken(derdimi anlatmaya çalışırken) sorular arttı.

Sadece Refund işlemi biraz mantıksız olmuyor mu?
Böyle birşey mümkünse(kredi kartına geri yatırmak), neden insanlara işkence çektiriyorlar?
Kredi kartı hesabına yatırabiliyor ise mevduat hesabına da yatırabilir.

Kafamı kurcalayan diğer bir nokta da;
Kredi Kartına geri yatmıştır diyorsunuz fakat PayPal bozdurmak için uğraşıyorsunuz.
Yani PayPal parayı Kredi Kartına yatırmıyor ama refund da yatırıyor.
Bu ikilemi anlayamadım.

"Yanlış düşünüyor olabilirim belki Visa ile işini hallediyordur."

Makaleler ve cevabınız için teşekkürler.

alpos

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
soru güzel aslında, bildiğim kadarıyla;

siz birine kredi kartından çekilerek bir ödeme yaptınız, ama karşı taraf ödemeyi refund etti, refund edilen para paypal hesabınıza döner ve orada kalır, kartınıza geçmez. çünkü siz ödeme kaynağını kart olarak gösterdiğinizde zincir işlemeye başlıyuor ve ilk adım önce paypal hesabınız ihtiyaç kadar karttan finanse ediliyor, 2. adım olarak da paypal hesabından karşıya ödeme yapılıyor. istisna ülke üyeleri hariç, yine Türkiye için konuşursak, hesaptan karta ya da türk banka hesaplarına transfer mümkün değil

bu konu için paypal help dokümanlarına bakacağım.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.