- Katılım
- 14 Şubat 2009
- Mesajlar
- 9,780
- Reaction score
- 306
İnternet alan adlarında yüzden fazla kelimenin yasaklandığına dair çıkan haberlere BTK'dan(Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) yanıt geldi. "Yasaklama yok" diyen BTK'ya göre sadece şikayetler üzerine belirlenen kelimelerin sunucu firmalara bilgilendirme amaçlı gönderildiği kaydedildi.
Webrazzi'nin haberine göre BTK, bugün alan adı hizmeti veren, hizmet ve içerikleri barındıran şirketlere gönderdiği tebliğ ile sansürde yeni bir çığır açmayı başardı. İlk grupta alan adı olarak kesinlikle barındırılmaması gereken kelimeler var ve bu kelimelerin neredeyse tamamı gerçek anlamda "uygunsuz" olarak kabul edilebilir.
Asıl gariplik ise ikinci ve üçüncü gruptaki kelimeler nedeniyle ortaya çıkıyor. Bu gruplardaki birçok kelime, sadece sadece uygun-değilgrafik içerik ile değil, hemen hemen her türlü konuyla anılabilecek cinsten: "animal, baldiz, sicak, kalca, liseli, itiraf , olgun ve sıkı durun; YASAK" gibi.. Yani artık yasak kelimesi de yasaklanmış durumda...
Şirketlerin bu yasaklara tepkili olduğu birçok yerde dile getiriliyor. Özellikle üçüncü gruptaki kelimelerin yanına eklenen "İçerikten kontrol etme" tabiri işin tadını daha da kaçırıyor. Bu tabir, şirketlerin, bu kelimeleri içeren müşteri sitelerini kontrol etmesi gerektiği anlamını taşıyor.
Kısacası BTK, Türkiye'de internet konusunda yine çok tartışılacak bir karar imza atmış durumda. Bu kararın ne ler getireceğini ilerleyen günlerde birlikte göreceğiz.
BTK: "YASAKLAMA YOK, SADECE BİLGİLENDİRME SÖZ KONUSU"
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bir kısım sakıncalı kelime gruplarıyla ilgili bir yasaklamanın söz konusu olmadığını, hosting hizmeti yapmakta olan yer sağlayıcılara bilgi amaçlı olarak bildirildiğini açıkladı.
BTK'dan yapılan yazılı açıklamada, Telekomünikasyon Başkanlığına, bazı alan adları ve içerikleri konusunda vatandaşlardan yoğun şikayet geldiği ve bu kelimelere içeriklerinde yer veren alan adlarıyla ilgili tedbir alınmasının talep edildiği bildirildi. Bu içerikleri barındıran internet sitelerinin 5651 sayılı yasanın 8. maddesinde yer verilen katalog suçlar ile ilgisi kapsamında yetkililerce gözden geçirilmesi ve suça aracılık edilmemesi amacına matuf olarak kendileri tarafından gerçekleştirilen bildirimden ibaret olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 5651 sayılı yasa kapsamında yer sağlayıcılara 1 numaralı anahtar kelime grubunun geçtiği alan adlarının barındırılmaması, 2 numaralı anahtar kelime grubunun alan adından ve 3 numaralı anahtar kelime grubunun ise içerikten kontrol edilerek gerekli önlemlerin alınması amacıyla gerçekleştirilen bildirimden ibarettir.
Bu sözcüklerle ilgili yasaklama söz konusu olmayıp, yer sağlayıcıların katalog suçlardan birini işleyen siteleri tespit etmelerini kolaylaştırmak için sunulmuş anahtar sözcüklerden ibarettir.
Kaynak