İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Çene Çıkması Nedir, Belirtileri Nelerdir?

veli10

Yasakli Uye
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
27 Mart 2019
Mesajlar
34
Reaction score
3
Konum
Bursa
Çene çıkması nedir? Çene kemiğinin bazı faktörlere dayalı olarak yerinden ayrılmasına çene çıkması denmektedir. Kas, diş ve sinirler ile çene kemiği birbirine bağlıdır.

Tüm bu bağlantıların darbe ve benzeri durumlarda birbirinden kopması sonucunda çene çıkması yaşanmaktadır. Çene çıkmasına dayalı sorunlar gündeme geldiği zaman birbirini tetikleyen farklı problemlerin varlığından da söz edebiliriz.
cene-cikmasi-nedir-belirtileri-nelerdir-1024x298@2x.jpg


Çene çıkığı sonucunda günlük birçok aktivite engellenmektedir. Esneme, konuşma, gülme ve yemek yemek gibi en basit şeyler bile kişiye acı verebilir. Bu sebeple kontrollü bir şekilde davranılması gerekir. Bundan dolayı şayet çıkması sorunu yaşıyorsanız mutlaka bu sorunun tedavisi noktasında etkili bir arayışın içerisinde yer almalısınız. Ancak bu sayede yaşam kalitesini sıkıntıya sokan bu can sıkıcı sorundan kurtulmuş olursunuz!


Çene çıkması, insanlara basit bir sorun gibi gelebilir. Ancak vücutta geri dönülmez bir zarara sebep olacağı unutulmamalıdır. Çene çıkmasını engellemek için kontrollü esneme sağlanabilir. Motor sürerken kask kullanılmalı ve yakın sporlarda mutlaka koruyucu maske takılmalıdır. Aniden oluşan her durum çene çıkmasına neden olabilir. Bu sebeple, gerekli önlemlerin alınması ve kontrollü davranılması oldukça önemlidir.


Çene Çıkması Belirtileri


Elbette ki çene çıkması belirtileri gündeme geldiği zaman karşımıza farklı detaylar çıkar. çene çıkmasına dayalı belirtileri biliyor olmak; bu sorunun isabetli bir şekilde tespitini de mümkün kılar. Bu noktada çene kemiğinin çıktığını anlamak için bazı belirtiler vardır. Bunlar;

  • Konuşmada zorluk çekme,
  • Yemek yeme sırasında zorlanma,
  • Çenenin hareket ettirilmesi sonucu oluşan ses,
  • Çenede kayma,
  • Çenenin öne doğru bir şekilde çıkması,
  • Ağızda oluşan tükürük sayısının artması,
  • Dişlerin olduğundan farklı bir şekilde kapanması,
  • Ağız ya da boyun bölgesinde hassasiyet ve ağrı,
  • Kulak hareketlerinin yapılması sırasında beliren ağrı,

Çene çıkmasındaki en büyük belirtiler olarak bilinmektedir. Bunun yanında nadir olarak da olsa görülebilen; nefes almakta çekilen zorluk ve şiddetli boyun ağrısı da belirtiler arasındadır. Görme bozukluğu, bilinç karışıklığı ve şiddetli bir kanama da nadir belirtiler arasında gösterilmektedir. Bazen çene bölgesinin öne doğru çıkıyor olması da çene çıkmasının en belirgin özellikleri arasında bulunmaktadır.



Nadir de olsa görülen her belirtide, ileri de kalıcı sorunlar yaşamamak için acilen bir uzman ile görüşülmesi gerekmektedir. Konuşma sırasında sıkıntıların yaşanması en yayın çeke çıkma belirtileri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte çene kayması ya da ağızdaki tükürün oranın artış göstermesi de çene çıkmasının belirtileri arasında bulunmaktadır.


Elbette ki kimi zaman boyun kısmında ağrılı durumların ortaya çıkması dahi çene çıkmasının belirtileri arasında yer almaktadır. Bütün bu bilgiler ışığına çene çıkmasına dair belirtilerin birinin ortaya çıkması sonrasında mutlaka bir hekime görünmekte fayda vardır. Özellikle çene çıkmasının ortaya çıkmasına pek çok farklı kriterin etkili olduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır. İşte çene çıkmasına dair nedenler hakkında ayrıntılar!

cene-cikma-belirtileri-1024x298@2x.jpg


Çene Çıkması Neden Olur?

Çene çıkması yaşayanlarda en belirgin sebep yüze ve çeneye darbe alınmasıdır. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda çok daha sık rastlanabilen bir durumdur. Yumruk alma, trafik kazaları, çenenin esneme ve yemek yeme gibi durumlarda aşırı zorlanması çene çıkıntılarına neden olur. Yemek yeme sırasında çok sert kabuklu yiyeceklerin diş ile kırılmaya çalışması çene kemiğinin yerinden ayrılmasına neden olabilmektedir. Bu oldukça tehlikeli bir davranıştır.

Ağzı kontrolsüz şekilde çok açma, esneme, büyük lokmalar yeme şeklinde gelişen ağız hareketleri de bu soruna neden olabilir. Dudak ve yanak ısırmak, tırnak yemek ve diş tedavilerinde uzun süreli şekilde açık kalan ağız yüzünden de çene bağları kopabilir. Diş ve diş eksiklikleri çene çıkması oluşmasına neden olur. Bu sebeple diş ve ağız kontrolünün düzenli bir şekilde yapılması oldukça önemlidir.

Tedavi Yöntemleri

Kişiden kişiye göre değişen çene çıkığı tedavileri farklı yöntemler ile yapılabilir. Bu yöntemlere uzman doktorlar, muayeneden sonra karar vermektedir. Çıkan çenenin yerine oturtulması mümkündür. Bu tedavi yönteminde belli uyuşturucu ilaçlar kullanılarak, çıkan çene kemiği yerine takılır. Ancak tekrarlanmaması için kişilerin küçük hareketler ile konuşması, yemek yemesi, gülmesi ve esnemesi gerekmektedir.

Çene kemiğinin yerine oturtulmasının ardından çene yeniden çıkarsa, bağ ve doku ameliyatı olmak gerekir. Operasyonlardan sonra kişilerin çenesi bir bandaj ile sarılarak, daha az hareket etmesi sağlanır. İyileşme sürecinde sert besinler tüketilmemelidir. Hastalar, yüzüne darbe almaktan kaçınmalıdır. Çeneye soğuk kompres uygulamaları yapılmalıdır. Doktor tavsiyesi ile yapılacak çene egzersizleri de çene çıkması önünü geçmek için idealdir.

Kaynak: Çene Çıkması Nedir, Belirtileri Nelerdir?
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

<-->sekito <-->sekito
Üst