İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

CGİ Telnet Nedir ? CGİ Telnet Güvenliği

TİTSECURİTY

0
İyinet Üyesi
Katılım
12 Mayıs 2010
Mesajlar
134
Reaction score
5
cgi-telnet-332063-1264129777.jpeg

Telnet, Internet ağı üzerindeki çok kullanıcılı bir makineye uzaktaki başka bir makineden bağlanmak için geliştirilen bir TCP/IP protokolü ve bu işi yapan programlara verilen genel isimdir. Bağlanılan makineye girebilmek (login) için orada bir kullanıcı isminizin (user name) ve bağlantının gerçekleşebilmesi için bir telnet erişim programınızın olması gereklidir. Fakat bazı kütüphane ve herkese açık telnet bazlı web servisleri, bağlantı sırasında kullanıcı ismi (numarası) istemeyebilirler; ya da, kullanıcı isim ve parola olarak ne yazmanız gerektiği bağlandığınızda otomatik olarak karşınıza çıkar. Telnet,BBS ( Bulletin Board Systems ) sistemlere internet üzerinden erişimde günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Telnet erişim programları, günümüzdeki işletim sistemlerinin çoğunda işletim sistemi ile birlikte gelmektedir.Çok kullanıcılı işletim sistemleri (UNIX ve VMS ) genellikle kullanıcılara metin tabanlı bir arayüz sunar ve bu sistemlerde tüm işlemler klavye vasıtası ile komut isteminden (command prompt) gerçekleştirilir.Telnet programı ile sanal sunucunuza (virtual server) bağlandığınızda, uzaktan UNIX işletim sistemine bağlanmış olursunuz. Bu, UNIX komutları yazabileceğiniz,programları çalıştırabileceğiniz, sanki makinenin karşısında oturuyormuş gibi web sitenizi düzenleyebileceğiniz anlamına gelir.

Telnet programlarında, telnet yapılacak adres yukarıdakine benzer şekilde komut satırından girilebildiği gibi, programın menü sistemi üzerinden de girilebilir.ZMODEM, KERMIT gibi 1980′li yıllarda (ve kısmen 1990′ların başlarında) çok popüler olan bazı Telnet programları, bilgisayardan bilgisayara dosya aktarımı protokollerini de desteklerler. Telnet güvensiz bir protokoldür. Telnet protokolü kullanıcı adı (username) ve şifrenizi (password) bağlı bulunduğunuz ağda kolaylıkla görebilecek bir format olan PLAIN TEXT (düz metin) düzeninde göndermektedir. Bu kullanıcı isminizin ve şifrenizin ağı dinleyen herhangi biri tarafından kolaylıkla görülebileceği anlamına gelir. Eğer ağınızdaki herkese güveniyorsanız Telnet kullanmanızda bir
sakınca yoktur. Fakat güvenlik hakkında en ufak bir endişeniz bile varsa, hesabınıza bağlanırken telnet kullanmamanız yararınıza olacaktır. Eğer üzerinde her hangi bir Windows işletim sistemi yüklü bir makineden Telnet ile bağlantı gerçekleştirmek istiyorsanız sırayla şu işlemleri gerçekleştirmelisiniz.

1-Başlat (Start) -> Çalıştır (Run) menüsünü çalıştırın

2-Komut satırına “telnet” komutu ile birlikte bağlanmak istediğiniz makinenin ip adresini veya hostname’ ni yazarak “ENTER” tuşuna basınız

3-Eğer adresi doğru girdiyseniz bu işlemden sonra karşınıza komut satırı gelecektir.

4-Kullanıcı adını (login) ve kullanıcı şifrenizi girdikten sonra artık sunucuya bağlanmış olursunuz.

5-Artık istediğiniz UNIX komutlarını rahatlıkla çalıştırabilirsiniz.

.Htaccess’de buldum çareyi.Kesinlikle aşılamıyor.Dosyayı kabul ediyor ama açınca dosyayı telnetyasak.html’ye yönleniyor.

Kod:
# Trial
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\\.)?SITENIZ.com(/)?.*$
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} \\.(cgi|exe|pl)$ [NC]
RewriteRule ^.*$ http://siteniz.com/telnetyasak.html [R,L]

kaynak
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst