Codex Nedir, Ne İşe Yarar? Yapay Zeka ile Kod Yazma

İyinetSEO

0
İyinet Ekibi
Onaylı Üye
Yapay zeka artık sadece soruya cevap veren bir sohbet penceresi değil. Bilgisayarınıza girip dosya açan, kod yazan, komut çalıştıran ve test koşan ajanlara dönüştü. OpenAI'ın Codex aracı tam da bu iş için tasarlandı. Bu rehberde Codex'in ne olduğunu, günlük iş akışında nasıl kullanıldığını ve hangi hataların zaman kaybettirdiğini bulacaksınız.

Codex Nedir?​

Codex, OpenAI'ın kod yazma odaklı yapay zeka ajanıdır. Chatbot gibi sadece metin üretmekle kalmaz; terminalden projenizin klasörüne girer, dosyaları okur, değiştirir, komut çalıştırır, testleri koşar ve sonucu rapor eder. İsterseniz aynı görevi buluta devredip arka planda çalıştırırsınız, iş bitince değişiklikleri tek tek inceleyip onaylarsınız. Yani kontrol sizde kalır, işi yapan ajan olur.

Ne İşe Yarar?​

1. Hata düzeltme: "Sepet toplamı kargo ücretini iki kez ekliyor" dediğinizde ilgili dosyaları tarar, düzeltir ve testi çalıştırır.
  2. Yeni özellik ekleme: Form doğrulaması, e-posta bildirimi veya API entegrasyonu gibi görevleri adım adım uygular.
  3. Kod temizliği: Uzun fonksiyonları böler, tekrar eden blokları ortak hâle getirir, isimlendirmeleri düzeltir.
  4. Test yazma: Elle test yazmaya vakit olmayan modüller için başlangıç testleri oluşturur.
  5. Kod okuma: Yabancı bir depoya girdiğinizde "bu proje nasıl çalışıyor" sorusuna dosya dosya cevap verir.

Kurulum ve İlk Kullanım​

1. Bilgisayarınızda Node.js 20 veya üzeri kurulu olsun; yoksa önce onu tamamlayın.
  2. Terminali açıp Codex'i kurun: npm install -g @openai/codex
  3. Kurulum bitince codex komutunu çalıştırın ve hesabınızla giriş yapın.
  4. Projenizin klasörüne girin: cd proje-adi. Ajanın görebileceği alan burasıdır.
  5. Görevi net yazın: "Kullanıcı kaydında e-posta doğrulaması ekle, testlerini de yaz."
  6. Codex değişiklikleri önce gösterir. İzin modunu seçin: yalnızca okuma, adım adım onay veya otomatik.
  7. İş bitince git diff ile farkı okuyun, testleri çalıştırın, memnunsanız commit edin.

Gerçek Bir Senaryo​

Diyelim ki iki yıllık bir e-ticaret projesinde kargo hesaplama hatası var. Ekip hatayı biliyor ama kaynağını bulamıyor. Projeyi Codex'e açıp "Kargo ücreti 500 TL üzeri siparişlerde iki kez uygulanıyor, nedenini bul ve düzelt" yazıyorsunuz. Ajan önce ilgili servis dosyalarını listeliyor, ardından hesaplama fonksiyonunu buluyor, kupon indirimi ile kargo satırının aynı değişkene yazdığını gösteriyor. Değişikliği öneriyor, testi koşuyor ve sonucu özetliyor. Siz yalnızca farkı okuyup onaylıyorsunuz.

Avantajları ve Kimler İçin?​

En büyük avantaj, bağlamı kendisinin toplamasıdır; hangi dosyanın gerekli olduğunu siz söylemezsiniz. Tekrar eden işlerde ciddi zaman kazandırır. Yeni bir kod tabanına giren geliştiriciler, küçük ekipte tek başına çalışanlar ve bakımı kendisine kalmış eski projeleri olanlar için özellikle faydalıdır. Kodlama bilgisi olmayan biri için tam otomatik bir çözüm değildir; çıkan değişikliği okuyup değerlendirecek birine ihtiyaç duyar.

Sık Yapılan Hatalar

• Görevi belirsiz bırakmak: "kodu düzelt" yerine hatanın ne olduğunu ve beklenen davranışı yazmak gerekir.
  • Sürüm kontrolü olmayan klasörde çalıştırmak: önce git init yapıp ilk commit'i almak, geri dönüşü kolaylaştırır.
  • Otomatik onay modunu denetimsiz kullanmak: üretim dosyalarında adım adım onay daha güvenlidir.
  • Test sonucunu okumadan kabul etmek: "testler geçti" cümlesi, yeni test yazıldığı anlamına gelmez.
  • Tek dev görev vermek: işi küçük parçalara bölmek, hem hatayı hem maliyeti azaltır.

Sonuç

Codex, kod yazmayı hızlandıran bir yardımcıdır; yerinizi almaz ama sıkıcı kısmı üstlenir. Kurulumu on dakika sürer, ilk faydayı genelde aynı gün görürsünüz. Küçük bir test projesinde alıştırma yapıp ardından gerçek deponuza geçmeniz en sağlıklı yol olur.

Geri