İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Çöküş mü, panik mi?

zaferr02

0
İyinet Üyesi
Katılım
7 Mayıs 2008
Mesajlar
693
Reaction score
18
Çöküş mü, panik mi?
Doğu Avrupa ülkelerinde yaşanan gelişmelere UBS ve Danske Bank’tan iki zıt görüş geldi. Danske Bank durumu “çöküş gibi görünüyor” diye yorumlarken, UBS’e göre durum o kadar da vahim değil.
NTV-MSNBC

İSTANBUL - Gelişen piyasalar içinde özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin durumu tedirginlik yaratıyor. Bölge ülkelerinde ekonomik seyrin kötüye gitmesi ve durgunluğun daha derin olacağına ilişkin beklentiler endişeleri artırıyor.

Doğu Avrupa’da yaşanan çöküş mü, yoksa sadece panik mi? Bu konuda birbirine zıt iki görüşü İsviçreli UBS bankası ve Danimarkalı Danske Bank ortaya koydu.

KÖTÜMSER TAHMİN: ÇÖKÜŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR
Danske Bank, Doğu Avrupa ülkeleri için pek de olumlu bir tablo çizmiyor. Bankanın son raporunda şu ifadeler yer alıyor: “Bölgenin büyük dengesizlikleri ve kur uyumsuzluğu uzun zamandan beri süregelen bir problemdi ve şüphesiz bu ülkeler ekonomik aktivitede keskin gerileme bekleyebilirler. Bu ülkelerin para birimlerinde çoktan beri var olan değer kaybına rağmen, değer kayıplarının duracağını düşünmüyoruz. Böyle bir ortamda yerel otoritelerin kurlardaki değer kaybına son vermek için yeterli kaynağı toplayabileceğini düşünmüyoruz. Piyasadaki bu çöküş 1997’deki Asya krizindeki çöküş ile aynı ölçekte. Bölgedeki her ülkenin para birimi bu durumdan etkilenecek. Şüphesiz Orta ve Doğu Avrupa piyasaları Avrupa için riskli bölge.

Orta ve Doğru Avrupa’daki kriz kontrolden çıktı ve yatırımcılar bu piyaslaarı hızla terk ediyor. En olası sonuç ekonomik aktivitede çok hızlı bir gerileme olacaktır. Bu piyaslaardaki aşağı yönlü trend kararlı olarak AB yada IMF müdahalesine kadar devam eder.”

İYİMSER TAHMİN: RİSKLER ABARTILIYOR
UBS ise durumun abartıldığını belirtiyor. UBS’in konuya ilişkin son raporunda şöyle deniliyor: “En ağır problemler küçük ülkelerde yaşanıyor. Bölgedeki borç yüküne baktığımızda kısa vadeli borçlarının yarısından çoğunun büyük ülkelere ait olduğunu görüyoruz (Rusya, Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi) Bu ülkelerin temel yapıları da daha farklı. Örneğin daha sağlıklı bankacılık sistemi, büyüme risklerinin daha az olması.

İkinci olarak bu durum sadece Doğu Avrupa ile ilgili. Doğu Avrupa ülkelerinden Asya ve Latin Amerika’daki diğer gelişmekte olan ülkelere geçtiğimizde aynı kategoriye giren çok az ülke olduğunu görüyoruz. Ek olarak Doğu Avrupa’da olan bu durumu kesin bir çöküş olarak adlandırmamak gerek. Daha yumuşak olarak bir ifade kullanmak gerekirse borç ödeyememe ihtimali olarak adlandırabiliriz.

Kesin bir garanti yok ama biz hâlâ yakın dönemdeki risklerin abartıldığını; durumun söylediği kadar vahim olmadığını düşünüyoruz.”
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst