İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

CRM Customer Relationship Management

visitistanbul

0
İyinet Üyesi
Reaction score
9
Aslında CRM, çok da yeni bir kavram değil. CRM kısaltması ABD medyasında 1989 yılında sadece birkaç defa geçmesine karşın 2000 yılında bu rakam 14 bine ulaşmıştı. Hangi dönemde olursa olsun, vizyon sahibi yöneticilerin tümü müşterileri anlamanın işlerini geliştirmek için ne kadar faydalı olduğunun bilincinde olmuştur. 50 sektör üzerinde yapılan bir araştırmaya göre 1923 yılında sektöründe lider olan şirketlerin 43’ü bugün hala o sektörlerin liderleri. Ve bu şirketlere bakıldığında hepsinin müşteriyi anlamaya ciddi yatırımlar yapan ve müşteri odaklı çalışan şirketler oldukları görülüyor.

CRM’in bugünkü boyutuna temel oluşturan güzel örneklerden bir tanesi de eski mahalle bakkalları… Müşterilerinin neredeyse tamamını ismen tanıyan, ürünlerden hangilerini ne şekilde tercih ettiğini bilen bu bakkallara gönderme yapan Meta Group analisti Liz Shahnam CRM’i şöyle tanımlıyor:

“CRM pek de yeni olmayan bir kavram. Yeni olansa geçmişte mahalle bakkalımızla yapabildiğimizi olası kılan teknoloji... O bakkalın az sayıda müşterisi ve herkesin tercihlerini aklında tutabilecek güçte hafızası vardı. Teknoloji, işte bu modelin gerçekleşmesini sağladı."

Örnekler bir yana, genel bir tanımını yapmak gerekirse; CRM, karşılıklı, uzun vadeli bir değer ilişkisi yaratmak için müşteriler ile gerçekleştirilen ilişkilerin etkin biçimde yönetilmesidir. CRM; satış, pazarlama ve hizmet süreçlerinin müşteri odaklı bir felsefe etrafında yeniden tanımlanmasını gerektirir.

Kaynak: Microsoft

visitistanbul

0
İyinet Üyesi
Reaction score
9
Bakkal örneğini okudun yukardaki başka bir örnek ile açıklıyayım

Alışveriş siteniz var ve bir kullanıcınız sizden EL kamerası satın aldı CRM destekli sitelerde (ki türkiye de yok diye biliyorum en azından ben görmedim) sizin el kamerası aldığınızı bilerek sizi bunun ile takibe alır Ürün memnuniyetiniz , ürün kullanma kabiliyetiniz tabi bu bedava hizmetin yanında size paralı ama cazip şöyle teklifler sunar ..

Sayın Wedding ürünümüzü 1 hafta önce aldınız aşağıdaki bu aksesuarı size yarı fiyatına veriyoruz umarım hoşunuza gidecektir..

Gibi bir örnek verilebilir

Mywedding

1
İyinet Üyesi
Reaction score
96
dediğin gibi tam bu tarzda site servis yok , ama bizden gördüklerimde , işte "bu ürünü alanlar , şunuda aldı gibi , boş muhabbet olan şeyler"

güzel , bu özet daha iyi oldu saol, rep verecektim ama olmuyo,bi dahaki sefere artık :p

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5