İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Dikkat! Artık İnternet Sitelerinin Şeması Var.

T

trgy

Misafir
Birbirlerinin rakibi olan üç dev isim, ortak arama standartları oluşturmak için güçlerini birleştirdiler. Farklı konular için geliştirilmiş yüzden fazla yeni işaretleme (markup) ile arama motorlarının web sitelerinde yer alan içeriği daha kolay yorumlayabilmelerini ve arama sonuçlarında daha uygun şekilde sunabilmelerini hedefleyen çalışma Schema.org sitesinde yayınlandı. Bu çalışma özellikle en büyük üç arama motorunun ortak bir standart üzerinde anlaşması açısından büyük önem taşıyor. Bu sayede yeni işaretlemeleri kullanmaya başlayacak geliştiriciler ve arama motoru optimizasyonu (SEO) uzmanları, çabalarının sonuçlarını üç ayrı arama motorunda birden görebilecekler.


Sitenin ziyaretçileri için hazırlanan içeriğin aynı zamanda makineler tarafından da daha rahat anlaşılabilmesini sağlayacak olan bu yenilik, bugüne kadar arama motoru optimizasyonu için yapılan çalışmaları da büyük oranda değişmesine ve gelişmesine yol açacak olması açısından büyük önem taşıyor.
Böylece özellikle birden fazla anlamda kullanılabilecek kelimelerin tam olarak ne ile ilgili olduğunu aram amotorlarına anlatmak daha kolay hale geliyor.

Veri tipleri, kitaplar, filmler, heykeller, yemek tarifleri, farklı etkinlik tipleri, soyut kavramlar, kuruluşlar, mağazalar, kişiler ve ürünler Schema.org’da tanıtılan yeni işaretlemelerden sadece bir kaçı. Tüm listeyi tek sayfada görmek de mümkün. Sitede her bir maddenin detaylı açıklamaları, kullanım örnekleri yer alıyor. Ayrıca konuyla ilgili bir tartışma grubu da hazırlanmış.
Konuyla ilgili olarak Yahoo, Bing ve Google‘ın kendi açıklamalarını da okuyabilirsiniz.
Bu arada bu üç dev ismin standartlar anlamındaki ilk ortak çalışması değil. Daha önce de benzer bir çalışmayı Sitemaps.org sitesinde gerçekleştirmişlerdi.


Kaynak: http://www.webrazzi.com/2011/06/03/schemaorg-google-bing-yahoo/


----------------------


Özet geçeyim.


Schema.org sitesi 3 arama motorunun birleşme noktası olmuş. Ne işe yarayacak peki derseniz aşağıdaki örnek ile açıklayacağım bunu da.

HTML:
<div itemscope itemtype="http://schema.org/Movie">
  <h1>Avatar</h1>
  <span>Director: James Cameron (born August 16, 1954)</span>
  <span>Science fiction</span>
  <a href="../movies/avatar-theatrical-trailer.html">Trailer</a>
</div>

Yukarıda bir film hakkında bilgiler verilmiş. Bu filmin film olduğunu anlayabilmesi ve daha net yorumlayabilmesi için arama motorlar ürün tipi diye bir özellik getirmişler. Yani
HTML:
<div itemscope itemtype="http://schema.org/Movie"></div>
içerisine alarak içeriği bunun film ile ilgili birşeyler olduğunu söylemek istemişler.

Bu ne işimize yarayacak derseniz şöyle bir örnek daha vereyim.

http://www.google.com/#sclient=psy&..._gc.r_pw.&fp=bf3308d0244d69f&biw=1600&bih=836

bu arama sonucunda Directed by James Cameron. Starring Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver. gibi bilgileri bu şekilde yayınlatabilirsiniz.

Uzun bir yazı yazacağım yakın zamanda bununla ilgili. şimdilik bu kadar yeterli.
 

elifkuğu

0
İyinet Üyesi
Katılım
3 Şubat 2011
Mesajlar
126
Reaction score
1
Teşekkür ederim.

Ekleme: Bu bilgileri nereden alıyorsunuz,merak ediyorum
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst