İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Doğru Sitemap Yapımı ve Kusursuz İndexlenme

MustafaYildiz

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
16 Haziran 2013
Mesajlar
1,250
Reaction score
1
Konum
İstanbul
Çeşitli SEO paylaşım alanlarında şu soruları defalarca okumuşumdur; “Sitemi nasıl çabuk indexletirim?”, “Sitemap hazırladım ancak Google beni hala indexlemedi, neden?”

Şu cümleler de artık klişe bir halde şu şekilde soruların yanıtını oluşturmaktadır; “Site haritasını pingletin”, “Siteyi pingletin”, “sosyal imleme sitelerini kullanın” vs..

Cevaplar konusunda bir diyeceğim yok aslında hepsini indexlenme aşamasında kullanıyoruz ancak buradaki problem eksik ve dağınık bilgiler ışığında hareket edilmesidir. Bu nedenle sizlere bu yazımda bir site nasıl en hızlı şekilde indexletiliri anlatmaya çalışacağım. Bu arada anlatım sırasına dikkat etmeniz gerektiğinin altını da çizmek istiyorum.

Sitemap için Hazırlık Aşaması

Öncelikle sitenizdeki kırık/çalışmayan linkleri bulmalısınız ve bunlardan bir şekilde kurtulmalısınız.
Nasıl bir url yapısı kullandığınızı çok iyi bilmelisiniz (http://www.domain, http://domain, …domain/konu, …domain/konu/ gibi..) çünkü site haritanızı url lerinize göre hazırlayacaksınız.
Sitemap.xml Yapımı

Site haritanızı manuel ve web üzerinden/programla otomatik olarak yapabilmeniz mümkündür. Ancak otomatik hazırladığınız site haritalarına genel olarak elle müdahale etme durumunda kalınabilir. Manuel yapımda ise site haritanıza istediğiniz gibi değerler girebilirsiniz hiçbir sorun oluşturmaz ancak oldukça fazla zaman ayırmanız gerekeceğini de belirtmekte fayda var sanırım. Şimdi site haritası içerisinde MUTLAKA olması gerekenlere bir göz atalım.

<loc></loc> etiketi. Site içerisindeki sayfaların linkleri bu kısma yazılır.
<lastmod></lastmod> etiketi. Sayfanın ne zaman oluşturulduğunu veya güncelleme tarihinin verildiği yerdir. OLDUKÇA ÖNEMLİ olmasına rağmen birçok site haritasında yer almamaktadır. Otomatik hazırlanan site haritalarında server oluşturma tarih cevabı çoğu zaman çözümlenemediğinden boş bırakılır. Biçiminin şu şekilde olması tercihimdir (2012-03-06T11:35:00+00:00) .
<changefreq></changefreq> etiketi. Önemli bir diğer etikettir. Bir sayfanın değişip değişmeyeceğini veya hangi sıklıkta değişibileceğinin yazıldığı yerdir (daily, weekly vs..).
<priority></priority> etiketi. Global olarak hiçbir etkisi yoktur ancak hangi sayfanın sizin için daha önemli olduğunun belirtildiği alandır. 0-1 arası değerler alır.
Site Haritası Upload

Site haritanızı hazırladıktan sonra içerisindeki link yapısına göre (genelde root) FTP dizinine yükleyebilirsiniz. Hepsi bu kadar mı peki? Elbette hayır.

URL Listelerinin Hazırlanması

Bu kısım bir çok webmaster için göz ardı edilen bir işlemdir. Oysa Google Webmaster Tools ’ta bunun için bir tanımlama bile yapılmıştır. Şimdi dikkat! URL listeniz, YALNIZCA site haritanızın <loc></loc> etiketleri arasındaki linklerden oluşmalıdır. Bir txt dosyasına tüm linkleri ekleyip urllist.txt gibi bir isimle kaydedip, sitemap.xml ile aynı dizine upload edin.

Robots.txt ile İşlemler

Robotx.txt dosyanıza ”sitemap: http://DOMAIN-ADI/sitemap.xml” satırını ekleyerek botların robots.txt dosyasını ziyaret eder etmez site haritasına yönelmelerini sağlayın.

Şimdi Google Webmaster Tools

Hazırladığınız sitemap.xml ile urllist.txt yi Google Webmaster Tools ’dan kendi panelinize tanımlayın. Bu işlemden sonra dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Dosyalar üzerinde mecbur kalmadıkça bir düzeltme veya isim değişikliğine gitmeyin.

Sosyal Medya ve Diğer Siteler

Sabredin bu artık son işleminiz. Linklerinizi Facebook, Twitter, Friendfeed, Oyyla vs.. gibi sitelerde paylaşın ve arama motoru örümceklerinin sizin sitenize ait bir linki bulma HIZINI ARTTIRIN.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst