İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Dolandırıldığımızı Biliyoruz Fakat Aldırmıyoruz

vbulletin

0
İyinet Üyesi
Katılım
12 Mayıs 2013
Mesajlar
14
Reaction score
0
Güvenliğin lüks olmadığı bir toplumda yaşıyoruz ve hemen hepimiz kredi kartı veya banka ile ilişkilendirilmiş hesaplara sahip bireyleriz. Bu makalemde bilinçaltı denilen unsurun sadece zarar aşamasında çalıştığını, sonraki aşamalarda kendi güvenliğini hiçe sayan insan unsurundan bahsetmek istedim.

Her zaman haber bültenlerinde, gazetelerde veya bir arkadaşımızla sohbet ederken muhakkak duymuşuzdur ” falancanın banka hesapları gitmiş, dolandırmışlar, paralarını çalmışlar, vs.” gibi konuşmalar, haberler. Bunlara önce üzülür, kendimiz için endişelenir, ben ne yaparım kendi adıma diye düşünür sonra da kendi hesaplarımızı kontrol etmek için en kısa zamanda bir internet erişimi ararız. Bakarız hesaplar normal ve sorun yok. Ondan sonra az önce sorduğumuz sorular bir anda aklımızdan gider. Haa bu arada genelde bu aklımıza düştüğü zaman bilinçsizce sadece kontrol etmek için bir internet bağlantısı aradığımızda sadece aklımızda hesaplarımız olduğu için bulduğumuz internet bağlantısının güvenliğini düşünmeyiz (internet cafe, ortak alanlardaki bilgisayarlar, cafe networkleri, açık bırakılmış wireless ağları, vs.)

İçimiz rahatlamış olarak diğer işlerimize döner ve dediğim gibi aklımıza gelen az önceki sorular bir dahaki habere kadar aklımızdan uçar gider.Ya da…

İşte “ya da” dan sonrası önemli. Ya da başımıza bu duyduğumuz olayların bir kısmı veya hepsinin gelmesi ile beynimiz soru bombardımanına tutulur. nedenler, niçinler, nasıllar dolar kafamıza. Fakat kendimize bakmayı unuturuz işte o anlarda. Bize göre biz hata yapmadık. Tüm suçlu diğerleri. Onlar yüzünden oldu bunlar diye düşünürüz. Halbuki alacağımız küçük önlemler, ufak kontrol mekanizmaları çok büyük sorunların oluşmasında önleyici olarak çok büyük önemi vardır.
Özellikle finansal işlemlerde güvenliğin en üst seviye olması gerektiği durumlarda buna çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Şimdi burada uzun uzun bahsedipte sıkıcı olmayacağım. Bu konuda bankalar gerekli açıklamaları yayınlıyorlar. Buna örnek vermek gerekirse http://www.garanti.com.tr/subesiz/internet_bankaciligi/guvenlik/ bu linkte detaylı olarak anlatımlar ve görüşler öneriler yer alıyor. Bence bunu dikkatli bir şekilde okuyun ve kendinize bazı denetimleri alışkanlık olarak kazandırın.

Hep dikkat çektik ve dikkatli olun dedik. Bunu istatistik ile desteklemek gerek.

Amerika’da 2013′ün ilk çeyreğinde bankaların online işlemlerinde yapılan dolandırıcılıklar yüzünden kaybedilen para 120 milyon doları buldu.
Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), konuyla ilgili yaptığı çalışmada tüm vakaların kullanıcının zararlı programlar içeren bir siteye yönlendirilmesi ya da trojan indirmesi yüzünden oluştuğunu belirtti. Kullanıcıların bankaların güvenlik programlarına çok güvendiğini belirten FDIC, güvenliğin elden bırakılmamasının iyi olacağını düşünüyor.

2013 yılında Zeus adlı bir program ile yapılan şifre çalma eylemleri göz önüne alındığında 2013 değerlerinin 2012′ ve önceki yıllara göre çok daha yüksek olması bekleniyor.

Lütfen, sizlerden bir güvenlik uzmanı olarak istirham ediyorum. Doalncırılmadan önce bilinçaltınıza bu makaleyi yerleştirin ve bundan sonra güvenlik şuuru ile tüm işlemlerinizi gerçekleştirin. Unutmayın ki; Güvenlik unsurunun en zayıf halkası insanoğludur ve bu halka kuvvetli olursa güvenlik zaafiyetleri minimize edilmiş olacaktır. Güvenli ve huzurlu günler diliyorum.

Kaynak: Eno7 | http://eno7.org
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst