İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Dosya & Sistem Kurtarma

ShadowSong

0
İyinet Üyesi
Katılım
18 Mayıs 2004
Mesajlar
0
Reaction score
0
Konum
Khalimdor
Uzunca bir aradan sonra tekrardan ipuçları kısmında belirsiz konularla beraber sizlerleyim. Korku filmi başlangıcı gibi oldu ama zaten anlatacağım konuda tüm bilgisayar kullanıcılarının korkulu rüyası olan "silinen dosyalar".

Nedir Ne Değildir?
Birçok kullanıcı bilgisayarından silinen bir dosyanın çöp kutusundanda silindikten sonra tarihe karıştığını sanmakta, oysaki gerçekte bu böyle değil. Dosyaların depolandığı harddiskler aslında havası alınmış özel alaşım tabakalarla yapılmış aletlerdir. Siz herhangi bir dosyayı oluşturmaya, değiştirmeye yada armaya başladığınız anda içinde bulunan tabakalar üzerinde isteğinize göre işlemler gerçekleştirmekteler, burdan çıkaralacak sonuç belirli işlemleri tekrar tekrar üst üste gerçekleştirmediyseniz yani tabaka üzerinde bulunan alana tekrar tekrar farklı aksiyonlar yapmadıysanız, siz onun orda olmadığını düşünseniz bile aslında orda olduğudur. Bu yazıyı hazırlamadan önce yaptığım testlerde 3 işletim sistemi kurulumuna kadar olan dosyaların kurtarılabildiğini görüp nasıl yapacağınız kısmına geçiyorum.

Nasıl? Nerde? Neyle?
Çok önemli bir iş üzerinde çalışıyordunuz, tamamlamak üzerinde olduğunuz bir web siteniz vardı yada çoklu kullanıcı uygulamalı (interaktif) bir program yazıyordunuz; bir anda elektirikler gidip geldi. Ani voltaj düşüşü ardından gelen yüksek voltaj harddiskinizin manyetik alanını bozdu ve işletim sistemi dahil herşeyinizi kaybettiniz! Tüm çalışmalarınız yada media dosyalarınız, dahası birikimleriniz bir anda tarih oldu! Ne kadar üzücü değil mi?
Az önce de bahsettiğim gibi belirli bir limite kadar yapılan aksiyonlar geri alınabiliyor, Windows® XP' de kısmi bir şekilde var olan sistem geri yükleme gibi düşünebilirsiniz bunu.
Windows® XP, esasında eski dosyaları yedekleyerek bir kurtarma gerçekleştirse de şuanda bizim bulunduğumuz durumdan oldukça farklı bir işlem yapmamakta. Onun yaptığından çok daha fazlasına ihtiyacınız var ve şimdi bunun nasıl yapılacağını göreceğiz.

-Gerekliler
Şunu en baştan belirtmek isterim ki, az önce bahsettiğimiz durumda olsanız dahi (yani işletim sisteminiz uçsa bile) bu anlatım sonunda dosyalarınıza kavuşacaksınız. Birazdan gerçekleşecek anlatım 2 tür silinmeyi de kapsamakta; yani ister işletim sisteminiz uçsun isterse bir dosyanız silinsin bu işlemleri aynen gerçekleştirin.

Onca dipnot ve özet sonunda nihayet anlatıma geçiyorum :) (Tamam tamam girişlerim üzerinde daha çok çalışıcam :) )

1-) http://www.active-undelete.com/download.htm adresinden gerekli programı çekin. Diğer programlara kıyasla bunu öneriyorum, lisans ücreti yaptığı işe kıyasla oldukça makul ayrıca desteklediği işletim sistemleri ve dosya boyutu ile bu iş için 1 numara yanlız dosya kurtarma işlemi için programın lisanslı olması zorunlu!
2-) Program kurulumu tamamlandıktan sonra programı açıp bir süre bekleyin. Bu sırada ufak bir disk gözden geçirmesi gerçekleştirmekte. Daha sonra "SCAN" tuşuna basın. Karşınıza 2 seçenek gelecek. Bunlar "Simple" ve "Advanced". Simple scan seçeneğini yanlızca kurtarmak istediğiniz dosya 1 yada aynı dönem (kurulum) içindeyse seçin. Eğer daha eski bir dosya kurtarmak istiyorsanız Advanced seçeneğini seçin. Gerekli diğer adımları izledikten sonra arama işlemi başlayacaktır. 80 GB' lık bir Harddiskte bu işlem yaklaşık 1 saat 45 dakika sürmektedir.
screen-regular-scan_th.gif
3-) Tarama işlemi bittikten sonra sol konsolda bulunan sezonlar ve ilgili sezona ait dosyalar gözükecektir. Sezon araması sonucunda daha detaylı aralamar için hemen sağ-üst kısımda gözüken "Search-in" düğmesine basarak istediğiniz kritleri belirtebilirsiniz. Kurtarmak istediğiniz dosyayı geri yüklemek için dosyanın üzerinde sağ tıklayarak "Recover File" seçeneğini tıklatın. Burda dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Dosya arama ve kurtarma işlemi sırasında kesinlikle elektrik akımını düzenleyen bir UPS yada benzeri bir araç kullanın, kesinlikle direkt elektrik kullanmayın ve cep telefonu yada benzeri manyetik alan oluşturan cisimleri bilgisayarınızdan uzak tutun.
AU-GUI_th.gif


İşte bu kadar! Artık bilgisayarınızın çökmesi yada dosyalarınızın kaybolması gibi "basit" şeyler sizin için dert olmaktan çıkıcak! Hepinize Active@ Undelete' siz günler.

Kolay gelsin...
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst