İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Dosya Upload Edilirken Güvenlik? (yardım)

ozanTi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
88
Merhaba iyinet üyeleri,
PHP ile dosya uploadıyla uğraşıyorum. Dosya upload edilirken veya edildikten sonra ne gibi tedbirler almalıyım ki, sunucumda güvenlik açığına sebep olmasın?

Dosyalar resim dosyası vs. değil. DOC,PDF,DOCX gibi doküman dosyları olacak.

Uzantılarını boyutlarını falan kontrol ediyorum bu arada. Başka nelere dikkat etmeliyim? Yoksa bunlar yeterli mi?

Starturk

0
İyinet Üyesi
Reaction score
8
kesinlikle *.php dosyası uzantısının eklenmesine izin verme,
dosya boyutunu sınırlandır. upload edilen klasör dışında sitedeki hiç bir yere yazma izni verme.

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
Upload edilen dizine webden erişimi engelle .htaccess ile.
dosya isimlerini mümkünse database'de farklı şekilde tut. dosya adını database'de sakla, diskteki asıl dosyanın ismini orda eşleştir, diskteki isim 1DfmEdlfEErS olsun mesela.

ozanTi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
88
dizine erişimi engellememiştim. bu iyi oldu. peki db'de olay nasıl olacak? ben direk dosya adını atıyordum db'ye.

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
Unique bir isim için o anın timestampini -> time() md5 leyip ilk 12 karakterini alirsin. dosyayi diske o şekilde kaydedersin, database e de asil isimi _FILES['alan']['name'] den alıp ekler, fiziki lokasyonu diye diskteki lokasyonu eklersin mesela.

Loi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
44
Dosya uzantısı dışında, dosyanın headerını okutup file type kontrolunu yapabilirsin.. Buda bir güvenlik önlemi ancak sistemin kandırılmasıda mümkün, diğerleri içinde benzer bir durum söz konusu ancak kullanmakta fayda var..

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.