İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Down Sendromlu çocukların görünümü, tedavisi, görülme sıklığı

haymet

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Şubat 2000
Mesajlar
1,416
Reaction score
0
DOWN SENDROMU
Diğer bir değişlerle trizomi 21 ve mongolizm olarak da isim verilen down sendromu, vücut hücrelerinin kromozom sayısının anormal olması sonucu ortaya çıkar. Çoğunlukla genetik bir hastalıktır.
Her bir hücrede toplamda 46 tane kromozom vardır. 23 çift kromozomdan 21. çiftinci kromozomda fazladan 1 kromozom daha eklenmesiyle toplamda 47 kromozoma ulaştırır. Down sendromlu bir çocukta 47 kromozom bulunur ve anormalliklerinin olmasının sebebi budur.
Down sendromlu bir çocuk genellikle anne karnında gelişemez ve ölür. Ama bazı durumlarda gelişir ve bebek down sendromlu olarak doğar. Kromozom hastalıklarının en çok görüleni down sendromudur. Bebek doğduktan sonra down sendromu farkedilir.
Down Sendromlu Çocukların Görünümleri
Kafaları küçük, ensesi geniş ve kafatasının arka kısmı yassıdır. Ense sanki bir boğum görüntüsü almıştır.
Boyları normal bireyden kısadır.
Göz ve burunları normal kişilerden daha farklı gözükür.
Dil, normalden daha büyük olduğu için konuşmalarını engeller.
Kulakları normal bireylerden daha aşağıdadır.
Avuç içlerinde tek çizgi vardır. Parmaklar içe doğru bükük durur ve şiştir. Normal boyutlardan kısadır. Eller daha geniştir.
Zeka seviyeleri düşüktür. Gelişimleri yavaştır ve ölüm oranları çok yüksektir. Çünkü down sendromlu çocuklarda solunum ve kalp rahatsızlıkları çok fazla görülür. İyi bakılırlarsa 15-20 yaşlarına kadar yaşayabilirler.
Down Sendromlu Doğma Olasılığı
Normalde 500-700 doğumda 1’dir. Ama bu oran bazı kriterlere göre değişmektedir. Eğer annenin yaşı 45 den büyükse bu oran 10 000’de 200’dür.
Klasik trizomi 21 görülen çocukların doğumu sırasında annenin yaş ortalaması 35’dir. Bu en çok görülenidir. Translokasyon tipi down sendromu her yaşta görülebilir. Görülme sıklığı %3’dür.
Bebek down sendromlu doğduktan sonra annenin diğer bebeklerinde görülme olasılığı %1’in altındadır. Ama trizomi 21 down sendromunda tekrarlama olasılığı fazladır.
Down Sendromlu Bebeklerin Gelişimleri
Bu çocuklarda diğer çocuklar gibi her şeyi yapabilirler ama diğer çocuklara göre gelişimleri çok yavaştır. Örneğin emekleme, yürüme, konuşma gibi şeyleri normal çocuklardan çok geç yaşlarda öğrenirler, önemli olan onlara bunu yapabilmeleri için zaman verilmesidir.
Normal bir bebek neye ihtiyaç duyuyorsa bunlarda onlara ihtiyaç duyarlar. Normal bireylerle zevkleri, hobileri aynıdır. Önemli olan çocuğa sosyal yaşantıda yer vermektir.
Down Sendroumlu Çocuklar Nasıl Tedavi Edilir?
Destekleyici tedavilerle çocuğun gelişimini hızlandırmak amaçlanır.
Fizyoterapistlerle eğitimle çocuğun hareket kabiliyeti arttırılır.
Bu programlarda çocuğa iyilik ve şefkatla yaklaşılması önemlidir. Bu durumda çocuk daha hızlı gelişecektir.
Oyun onları çok eğlendirir. Bu yüzden oyun oynarken onları eğitecek oyunlar oynanır. Diğer çocuklarla birlikte oynamak onlar için daha eğlencelidir. Normal bir çocuktan uzak tutmak tamamen yanlıştır.
Ayrıca çocuğun sosyal ortamında iletişim halinde büyümesi onlara büyük tecrübe kazandırır. Şarkılar, resimler çocuğun yeteneklerinin artmasına yardımcı olur. Down sendromlu bireylerin dış görünüşleri ne kadar farklı olsa karekterleri farklıdır. Çünkü karekterleri aldıkları eğitim ve çevre ile ilgilidir
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst