İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

E-Book Okuma Sayısı Normal Kitap Okuma Sayısını Geçiyor

aerte

0
İyinet Üyesi
Katılım
7 Kasım 2007
Mesajlar
33
Reaction score
0
Kitap okumayı sevenlerin kitap kokusu diye tabir ettikleri bir tutkusu vardır. Kitabı elinize alırsınız, açarsınız kitabın kendi kokusu eşliğinde hayallere dalar gidersiniz. Artık basılı kitap okuma tarihe karışabilir ve basılmış olan kitaplar koleksiyoncuların hobi odalarını süsleyebilirler..

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte okur yazarlık oranı dünya çapında ciddi oranda arttı. Kimse bunu inkar edemez. Düşünmeyi ve düşüncelerini kağıda dökmeyi seven herkes, her yerde kendi çapında birşeyler karalayabiliyorlar. Bu karalamaların ise teknoloji sayesinde kitaba dönüşme şansı her zaman oluyor. Baskı maliyetlerinin düşmesi ve baskı malzemelerinin gelişmesi kitapların yayılma hızını da arttırmış durumda..


Teknolojinin okumaya karşı sağladığı katkının yanında basılı kitapları ciddi bir tehlike bekliyor. Elektronik kitap diye tabir edilen ebooklar dünyada basılı kitaptan daha fazla okunuyor. Kitap okumayı pratikleştiren ve taşınmasını kolaylaştıran tüm cihazlar teknoloji sayesinde ortaya çıkmış durumda. Tabletler, pdaler ve e-reeder lar hemen heryerde yüzlerce kitaba ulaşmanızı sağlıyor.
Geçen sene dünya da alınan istatistik bilgilerine bakılırsa her 100 kitaba karşılık 120 tane ebook satılmış durumda. E-book aslında kağıt israfını engelleyen ve masrafları azaltan buna bağlı olarak da daha ucuz satılan okuma materyali oluyor. Böyle olunca da her gün işine gitmek için saatlerini harcayan insanlar için kitap okumak çok kolay ve ekonomik hale geliyor.
Ülkemiz için konuşmuyorum fakat yurtdışında e-reader, tablet, pda ve akıllı telefonlar sahibi olan insanlar ebookları bu cihazlara atarak yolda harcadıkları zamanı maksimum düzeyde değerlendiriyorlar.


Aslında basılı kitapların yolda okumayı kolaylaştıracak bir dizi çabaları mevcut. Örneğin cep boyutlarında kitaplar çıkartarak hem fiyatı düşürdüler hem de taşımayı kolaylaştırdılar fakat yine de ebooklar kadar praitkleşemiyorlar. E-book’lar ucuz satıldıkları halde birçok ücretsiz ebook a ulaşabiliyorsunuz. En basitinden dünya klasiklerini ücretsiz okuyabilirsiniz.
Ülkemizde bu durum nasıl diye soracak olursanız biraz farklı olduğunu söyleyebilirim. Ülkemizde henüz tablet, pda, akıllı telefon ve e-readerlardan kitap okuma alışkanlığı yok. Evet ülkemizde tabletler oldukça yaygın ama %90 ı oyun oynamak ve internette gezinmek amaçlı kullanılıyorlar.

Ayrıca ülkemizde yazılan ve basılan kitapların çok çok küçük bir kısmı ebook olarak hazırlanıyor. Basılı yayının %10 u kadarı ebook versiyonu yayınlıyor. Elbette bunun nedeni korsanlığın çok yaygın olması.


İnternete düşen bir ebookun önüne geçilemiyor malesef. Bu hem basılı yayını hem de yazarı ciddi oranda etkiliyor.
Farklı ülkelere baktığımız zaman e-book okumalarının küçük ve orta ölçekli kitapçıları ciddi anlamda sarstığını görebiliyoruz. Örneğin İngiltere de yapılan bir istatistik her gün ortalama iki kitapçının kapandığını gösteriyor. Kitap konusunun geleceğini görmek aslında zor değil. Yakın gelecekte büyük kitap mağazalarının yerini büyük online kitap mağazaları yer alacak..
Elbetteki içinde benim de bulunduğum belli bir grup hala basılı kitap okumaktan vazgeçemeyecek fakat yeni nesilin e-kitap nesli olduğunu görmek zor değil.
E-Kitap aslında oldukça geniş bir konu ve her cihazda farklı formatlarda kitap yüklemeniz gerekir. Yaptığım denemelerde mobi formatlı kitapları sadece kindle, nook gibi sadece kitap okumaya yönelik cihazlarda kullanmanız. Tabletler de, pda lerde ve akıllı telefonlarda ise yeterli ekran genişliğiniz varsa pdf okumanızı tavsiye ediyorum.


Bu arada piyasada ekitap okumanız için ne gibi cihazlar olduğunu merak ederseniz listesi de şöyle: Amazon kindle versiyonları, Nook serisi, ipad, android tabletler, akıllı telefonlar…
E-Kitap okumanın asıl teknolojisi şüphesiz e-readerlardır. E-ink teknolojisi ile okumak oldukça kolaylaşıyor, gözleri yormuyor ve daha uzun süre açık kalabiliyor. Aşağıda nook ve kindle videolarını izleyebilirsiniz..

[video=youtube;8ReGr_Nlqtk]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8ReGr_Nlqtk[/video]


kaynak: http://www.sanality.com/index.php/e-book-okuma-sayisi-normal-kitap-okuma-sayisini-geciyor/
 

invincible

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Ağustos 2012
Mesajlar
48
Reaction score
0
Yukarıdaki detaylı paylaşımınız ve kattığınız yorumlar için teşekkür ediyorum.Ben de uzun süredir e-book'a geçmeyi düşünüyorum ancak çevremde tanıdığım hiçbir arkadaşım birebir kullanmadığı için sadece vitrinlerde ve teknolojik ürünlerin satıldığı mağazalarda görme fırsatına sahip olabildim.Ben de sizin gibi eski alışkanlıklarını kolay bırakamayan tiplerdenim ancak e-bookların portatif oluşu ve yüzlerce kitabi ufacık bir usb'de taşıyabilme fikri bile beni bu konuda ikna edicek gibi duruyor ancak yazıda sizin de konuya değindiğiniz ufak bir detay gözüme çarptı, mobi ve nook gibi formatlardan bahsetmişsiniz, tüm formatları çalıştırabilen hangi e-book reader'ı tavsiye edersiniz, ya da tabletler de aynı işlevi görürler mi? Bir de hiç e-book okudunuz mu yani nasıl bir his, evet gazete haberlerini hergün internetten okuyoruz ama o kitabın kokusu,sararmış yaprakları ve okudukça azalan yapraklarını nasıl e-book'ta bulucaz,yani biraz kara kuru kalmaz mı?
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

seo ajansı , sosyal medya yönetimi
Üst