Türkiye'nin En Eski Webmaster Forumu İyinet'e Hoşgeldiniz!

E Ticaret Nasıl Yapılır? Sıfırdan Adım Adım Başlangıç Rehberi

İyinetSEO

0
İyinet Ekibi
Onaylı Üye
"Elimde iyi satan bir ürün var, internette satmak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum" diyenler için bu rehber. E ticaret, fiziksel bir mağaza kiralamadan ürün satmanın en erişilebilir yolu hâline geldi; ancak kargo, iade ve vergi tarafını planlamadan başlayanların çoğu ilk aylarda tıkanıyor.

E Ticaret Nasıl Yapılır? Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler​

E ticaret, ürün veya hizmetin internet üzerinden satılmasıdır. Türkiye'de bu işi üç yolla yapabilirsiniz: hazır pazar yerleri (Trendyol, Hepsiburada, Amazon TR), kendi siteniz (WooCommerce, İdeasoft, Ticimax gibi altyapılar) veya ikisinin birlikte kullanımı. Yeni başlayanların çoğu için doğru sıra, önce pazar yerinde talep testi yapmak, ardından kâr marjı oturunca kendi sitesine yatırım yapmaktır.

Pazar yerinin avantajı hazır trafiktir; dezavantajı komisyon, rekabet ve müşteri verisine erişememektir. Kendi sitenizin avantajı markanız ve müşteri listenizin size ait olmasıdır; dezavantajı trafiği sıfırdan kurma maliyetidir. Bütçeniz kısıtlıysa ilk 3-6 ay için pazar yeri, sonrası için kendi site mantıklı bir geçiştir.

Adım Adım E Ticaret Kurulumu​

1. Ürün ve niş seçin. Rekabetin düşük, kargo maliyetinin ürün fiyatına göre küçük olduğu ve iade oranı düşük kategorileri tercih edin. Cam ürün, gıda ve elektronik aksesuar yeni başlayanı zorlar.
  2. Maliyet hesabını çıkarın. Ürün maliyeti + kargo + komisyon (%15-25) + KDV + iade payı kalemiyle satış fiyatını belirleyin. Kâr marjınız %20'nin altındaysa reklam bütçesi kalmaz.
  3. Şirket kuruluşu ve vergi. Azami tutarı aşmayan satışlarda şahıs şirketi yeterlidir. E-ticaret için İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden kurulum yapılır; e-fatura ve e-arşiv zorunlulukları ciroya göre devreye girer.
  4. Satış kanalını açın. Pazar yeri için satıcı hesabı başvurusu yapıp (vergi levhası, kimlik, IBAN) mağaza ayarlarını doldurun. Kendi siteniz için alan adı + hosting alıp WooCommerce kurun.
  5. Ürün sayfalarını hazırlayın. Her ürün için en az 4-5 fotoğraf (beyaz zemin + kullanımda), 300+ kelimelik açıklama, ölçü/teknik tablo ve kargo bilgisi ekleyin. Kopyala-yapıştır açıklamalar hem satışı hem arama sıralamasını düşürür.
  6. Kargo ve depo düzenini kurun. Bir kargo firmasıyla anlaşma açın, sabit paketleme malzemesi belirleyin, siparişleri aynı gün kargoya verme kuralı koyun.
  7. Ödeme ve faturayı bağlayın. Sanal POS (iyzico, PayTR) veya pazar yeri havuz sistemini seçin; her sipariş sonrası otomatik e-arşiv fatura kesimi için entegratör (Paraşüt, Bizmu) kullanın.
  8. İlk reklamı ölçerek verin. Günde küçük bütçeyle başlayıp hangi ürünün tıklama başına maliyeti düşük ve dönüşümü yüksek, onu bulun; kâr etmeyen ürünü reklamdan çıkarın.

Kimler İçin Uygun, Hangi Riski Taşır?​

E ticaret, ürün tedarikini ve kargo sürecini yönetebilecek, günde en az 1-2 saatini operasyona ayırabilecek kişiler için uygundur. Stok tutmadan çalışmak isteyenler dropshipping modelini deneyebilir ama teslim süresi uzadıkça iade ve olumsuz yorum oranı artar; kalıcı bir marka için stoklu çalışmak daha sağlıklıdır.

En sık görülen riskler iade oranının hesaba katılmaması, komisyon sonrası kârın erimesi ve tek tedarikçiye bağlı kalmaktır. Ayrıca iade süresi boyunca bloke edilen nakit, nakit akışını yeni başlayanlarda en çok zorlayan kalemdir.

Sık Yapılan Hatalar
  • Kargo ve komisyonu hesaba katmadan fiyat vermek; sipariş geldikçe zararın büyümesine yol açar.
  • Stok adedini sitenin kaldıracağını sanmak. Aynı ürünü iki kanalda satıyorsanız stok senkronizasyonu zorunludur, yoksa satılmayan ürün için sipariş alırsınız.
  • Ürün açıklamasını tek satırla geçmek; iade oranını ve aramada görünürlüğü aynı anda düşürür.
  • Vergi ve fatura yükümlülüğünü ilk satıştan sonra fark etmek; cezalı duruma düşmeyi kolaylaştırır.

Sonuç
E ticaret bir "para basma" aracı değil, disiplinli operasyon işidir. Bir kategoride talep testi yapıp kâr marjını netleştirdikten sonra kanal açmak, ilk siparişten önce muhasebe ve kargo tarafını kurmak en doğru sıradır. Üç ay boyunca rakamları takip edin; kâr etmeyen ürünü bırakıp kâr edeni büyütmek, en hızlı öğrenme yoludur.