İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

E-ticaret Yapacağız Ama Bizi Nasıl Bulacaklar

MustafaYildiz

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
16 Haziran 2013
Mesajlar
1,250
Reaction score
1
Konum
İstanbul
Esasında son dönemlerde, bu soru eskiye nazaran daha az sorulmakta; zira eskiden sektör dar, faaliyet gösteren sayısı azdı, satış hacmi arttıkça, işini geliştirmek isteyen kullanıcılar, nasıl daha fazla bulunuruz sorusuna yanıt bulmak için, daha çok öğrenme gereksinimi duymaya başlamışlardır. Bir sektöre ait ürünü satmak için e-ticaret yapmaya kalkıştığınızda, en öncelikli şey o ürünün internette satılabilirliğini ölçmek olmalı, internette satılması zor bir ürünse ve bu alanda başka faaliyet gösterenler de varsa, sizin bulunmak için harcayacağınız emek ve maddi harcamalar işinizi geliştirme aşamasında büyük engel teşkil edecektir. Konumuz daha çok e-ticarette bulunabilirlik olduğundan çok satılabilirliği analistçilere bırakmak gerekiyor. ” =) ”

Sektörün gelişmesinin bazı negatif sonuçları olduysa da, birçok pozitif sonucu da olmuştur; çünkü yararlanılabilecek alan sayısı günden güne artmış ve artmaya devam etmektedir. Buna biraz değinirsek, eskiden internet haberciliği çok fazla gelişmiş seviyede değildi, şimdi ise çok ileri düzeylerde, bunun yanı sıra twitter, facebook gibi sosyal paylaşım sisteleri, arama motoru reklamcılığı ve optimizasyonu gibi… kanal sayısı oldukça fazla, bunu etkin olarak kullanabilmek ise bu işin en önemlisi, e-ticaret kullanıcılarının sorduğu ” bizi nasıl bulacaklar ” sorusu gerçekten ciddi bir soru, e-ticaret yazılımı satan firmalar bu sorunuza yanıt veremezler, bu soru bir e-ticaret yazılım firmasına sorulacak soru değildir. Bu tür tavsiyeler, bir seo uzmanı vasıtasıyla cevaplanabilecek sorulardır, hatta ve hatta adwords kanalının bile etkin kullanılmasında e-ticaret paketinin oldukça önemi büyüktür. size sunulan ürün listeleme, markalandırma ve kategorizelendirme gibi birçok fonksiyon arama motoru reklamcılığını doğrudan etkiler.


SEO uzmanları, genellikle var olan sistemler üzerinden hareket ederler, esasında bu işi doğru yapan tüm arkadaşlar konu hakkında, müşterilerini bilgilendirdiğini düşünüyorum; fakat var olan sistemde değişiklik yapmak, hem maliyet doğurmakta, hem de bir önce yapılan çalışmaları kısmen boşa çıkarmaktadır. Artık eskiye göre bazı uzmanlara ulaşmak teknik olarak kolaydır; zira gelişen internet teknolojisiyle beraber teknik kapasitesi yüksek birçok insan hizmet sağlamaya başlamıştır. Bu nedenle sorularınıza cevap alabileceğiniz kişi sayısı fazladır.

Herkes kendine e-ticaret sistemi yazdıramaz ve yazdırmamalıdır. E-ticaret ‘te en önemli şeylerden bir tanesi de teknik destek kapasitesidir. Çok iyi bir yazılımınız olabilir, bunun teknik desteğini sağlayamıyorsanız bu size sıkıntı çıkarır. Bu nedenle profesyonellerle çalışmakta her zaman faydalıdır. İsmini vermeyeceğım ve Türkiye de en çok satışı gerçekleştirdiğini düşündüğüm e-ticaret firması 3 senedir yazılımın üstüne taş koyamamıştır. Yazılımı, bir yazılımcı gözüyle incelediğinizde o kadar büyük hatalarla dolu ki, bu hacmi yakalayabilmelerinin tek sebebi ise pazarlama stratejileridir. E-ticaret sitenizin bulunmasını istiyorsanız, öncelikle iyi bir e-ticaret paketi seçimiyle başlayabilirsiniz. Aynı sektörde birçok firma ile çalışmalarımız oldu, aynı 2 hedef kelimede aynı çalışmalar yapılmasına rağmen çok farklı sonuçlara ulaşıldığı da oldu, peki neden? Tabi ki kullanmış oldukları alt yapıyla alakalıydı. Şunu da belirtmekte fayda var, şimdi bu e-ticaret yazılım firmaları bize ” bizim çok tıklanan ve büyük satış hacimlerine ulaşan web sitelerimiz var bunlara ne demelisiniz ? ” diye sorabilirler doğrudur da, buna şu şekilde bir cevap verebiliriz, zira burada yazılan konularımızın hepsi bir araştırma neticesinde yazılmaktadır.

Soru: X e-ticaret sitesi günlük 100 satış hacmini yakalamak için 10 lira harcar, Y sitesi aynı satış hacmini yakalamak için 30 lira harcar, yapılan ciro 60 lira ise X site 50 lira kazanır, Y ise 30 lira, sizce neden?

Cevap: X site alt yapı itibariyle diğer siteden çok daha iyi ve kullanışlıdır, bu nedenle y sitesinin yapacağı harcama daha fazladır. Bu nedenle satış hacimleri aynı olsada, aralarında harcama farklılığı gerçekleşmiştir.

İşin esprisi bir kenara yukarıda verilen örnek gerçeği yansıtan güzel bir örnektir. Yukarıda sitenizin bulunabilirliğini artıran birkaç alandan bahsetmiştik, bunları daha fazla çeşitlendirmek mümkün, bunlardan en çok bilinenleri Arama motoru reklamcılığı ve Arama motoru optimizasyonu ” SEO ” dur.

Arama Motoru Reklamcılığı ” SEM “

Arama motorlarına ait dizinlerde ücretli olarak yapılan gösterimlere denir. Arama motoru reklamcılığı etkin olarak kullanıldığında geri dönüşleri yüksek bir bulunma kanalıdır. Aynı bütçeye sahip ve aynı sektörde yer alan 2 site aynı harcamalarla aynı geri dönüşü alamayabilirler. Zira etkin kullanım ve bunun yanı sıra e-ticaret paketinin fonksiyonel olması bunu önemli derece etkileyen faktörler arasındadır.

Arama Motoru Optimizasyonu ” SEO “

Arama motorlarına ait dizinlerin organik bölümlerinde iyi bir yer edinmeyi ifade eder. S.E.O. ” Search Engine Optimization ” uzman kişilerce yapılması gereken ve risk faktörünü içinde barındıran bir çalışma tekniğidir. Bu nedenle bu çalışmaların muhakkak uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Konumuz e-ticaret olduğundan yapılan açıklamalarda bu doğrultudadır. Özellikle e-ticaret yapan kişiler fazla ürün seçeneği ve buna bağlı olarak da fazla hedef kelimeyle gerçekleşen çalışmalardır. Aksi taktirde yapılan yatırımın çok randımanlı olması beklenemez. Burada birçok ayrıntı ön plandadır. Bunlar; e-ticaret yazılımı, tasarım, site kategorilendirilmesi, reklamların ürün bazlı mı, marka bazlı mı yapılması gerekliliği üzerinde araştırma yapılması gibi üstünde çalışma yapılması gereken bir süreç haline gelmiştir.

E-ticaret = SEO + SEM + Sosyal Medya + Diğer ilgili kaynaklar anlaşıldığı üzere e-ticaret ‘in denklemi bu olmalı.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst