Türkiye'nin En Eski Webmaster Forumu İyinet'e Hoşgeldiniz!

Ekran Kartı Sürücüsü Nasıl Güncellenir? Adım Adım Anlatım

İyinetSEO

0
İyinet Ekibi
Onaylı Üye
Açılan Konu
124
Oyun 20 FPS'e düştüyse ya da ekranda kare kare yırtılmalar başladıysa ilk bakılacak yer ekran kartı sürücüsüdür. Sürücü güncellemek zor bir iş değil; doğru kaynaktan indirip temiz kurulum yapmak yeterli.

Ekran Kartı Sürücüsü Nedir, Neden Güncellenir?​

Sürücü (driver), işletim sistemi ile ekran kartı arasındaki çevirmendir. Oyunlar ve video düzenleme programları karta doğrudan erişmez; talimatı sürücü çevirir. Bu yüzden yeni oyun çıktığında ekran kartı üreticileri genellikle performans ve hata düzeltmesi içeren yeni sürücü yayınlar.

Sürücü güncellemesinin faydası üç başlıkta görülür: oyunlarda kare hızı artışı, yeni teknolojilerin (yükseltme teknolojileri, düşük gecikme modları) desteği ve siyah ekran, çökme gibi hataların giderilmesi. Ancak beta sürücüler bazen yeni sorun getirir; kararlı (WHQL) sürüm tercih edilmelidir.

Ekran Kartı Sürücüsü Nasıl Güncellenir?​

1. Ekran kartı modelini öğren: Win + R > dxdiag yaz, Görüntü sekmesinde modeli oku.
  2. Üreticiyi belirle: NVIDIA, AMD veya Intel.
  3. Üreticinin resmî sitesinden sürücü aracını indir (GeForce Experience/App, AMD Software, Intel Driver Assistant).
  4. Aracı kur, hesap istemiyorsa "sürücüyü elle indir" bölümünden modeli seçerek dosyayı al.
  5. Mevcut sürücü sürümünü not et (karşılaştırma için).
  6. Kurulum öncesi ağır programları kapat ve varsa Veri Kaybı Önleme/antivirüsü geçici kapat.
  7. Kurulumda "Özel (Custom)" seçeneğini seç, "Temiz kurulum" kutusunu işaretle.
  8. Kurulum sonrası bilgisayarı yeniden başlat.
  9. dxdiag veya üretici aracından yeni sürüm numarasını doğrula.
  10. Sorun çıkarsa aygıt yöneticisinden "Sürücüyü geri al" ile önceki sürüme dön.

Windows Update'ten Gelen Sürücü Yeterli mi?​

Windows Update bazen ekran kartı sürücüsünü kendisi kurar; ancak bu paketler genelde daha eski ve oyun optimizasyonu içermeyen sürümlerdir. Oyun performansı önemsiyorsan üreticinin resmî sürücüsünü kurmak daha doğrudur. Kurumsal makinelerde ise yönetim politikası gereği Windows Update sürümünde kalmak tercih edilebilir.

Avantajları ve Kimler İçin Önemli?​

Oyun oynayanlar için güncel sürücü, yeni çıkan oyunlarda belirgin kare hızı artışı sağlar; ayrıca düşük gecikme ve kare üretme teknolojileri bu güncellemelerle açılır. Video kurgu ve 3B tasarım yapanlar için kodlayıcı desteği ve kararlılık iyileşir. Çoklu monitör kullananlar için bağlantı kopması sorunları çoğu zaman sürücüyle çözülür.

Laptop kullanıcıları için bir not: bazı üreticiler kendi özelleştirilmiş sürücülerini yayınlar ve doğrudan kart üreticisinin sürücüsü güç yönetimini bozabilir. Bu yüzden dizüstünde önce laptop üreticisinin sürücü sayfasına bakmak, masaüstünde ise doğrudan NVIDIA/AMD/Intel sürücüsünü kullanmak en güvenli yoldur.

Sürücü kurulumundan sonra oyun içi ayarların sıfırlanmış olabilir; çözünürlük ve grafik ayarlarını yeniden kontrol et. Birden fazla monitör kullanıyorsan yenileme hızının her ekranda doğru seçildiğini Ayarlar > Ekran > Gelişmiş ekran ayarları bölümünden doğrula. Metin bulanık görünüyorsa ölçekleme (scaling) ayarını %100'de bırakmak, keskin görüntü için genelde en iyi sonucu verir.

Sık Yapılan Hatalar
  • Güncellemeden önce mevcut sürümü not almamak ve geri dönüş yolunu kaybetmek.
  • Üçüncü parti "sürücü paketi" programlarıyla bilinmeyen kaynaktan kurulum yapmak.
  • Temiz kurulum yerine üstüne kurup eski dosya kalıntılarıyla çakışma yaşamak.
  • Beta sürücüyü kararlı sürüm sanıp sorun yaşamak.

Sonuç
Ekran kartı sürücüsü güncellemesi dxdiag ile modeli öğrenmek, üreticinin resmî sitesinden indirmek ve özel kurulumda temiz kurulum seçmek olmak üzere üç adımda biter. Masaüstünde kart üreticisinin, dizüstünde laptop üreticisinin sürücüsü öncelikli tercihtir. Kurulum sonrası sürüm numarasını doğrulamayı ve sorun hâlinde geri almayı unutma.