Türkiye'nin En Eski Webmaster Forumu İyinet'e Hoşgeldiniz!

Ekran Kaydı Nasıl Alınır? Adım Adım Rehber

İyinetSEO

0
İyinet Ekibi
Onaylı Üye
Açılan Konu
54
Oyun içinde yakaladığınız ilginç bir anı paylaşmak, bir hatayı teknik ekibe göstermek ya da ders anlatırken videoya almak istiyorsunuz. Ekran kaydı almak için ek program kurmanız şart değil; hem Windows hem macOS bunu kendi araçlarıyla yapıyor. Aşağıda adım adım anlatıyorum.

Ekran Kaydı Nasıl Alınır?​

Ekran kaydı, bilgisayar ekranında olan biteni video dosyası olarak kaydetme işlemidir. Sistem sesini, mikrofonunuzu veya her ikisini birlikte kaydedebilirsiniz. Hangi işletim sisteminde olduğunuza göre yöntem değişir.

Windows'ta Xbox Game Bar ile​

1. Klavyede Win + G tuşlarına birlikte basın; Game Bar arayüzü açılır.
  2. Ekranın üst kısmındaki "Yakala" penceresini bulun (yoksa widget menüsünden ekleyin).
  3. Sesi de kaydetmek için ayarlar simgesinden "Oyun sesi" ve "Mikrofon" seçeneklerini açın.
  4. Kaydı başlatmak için Win + Alt + R kısayolunu kullanın veya Yakala penceresindeki yuvarlak düğmeye basın.
  5. Kayıt sırasında ekranın sağ üstünde süre sayacı görünür.
  6. Bitirmek için tekrar Win + Alt + R basın.
  7. Dosya otomatik olarak Videolar > Yakalamalar klasörüne MP4 olarak kaydedilir.

Bu yöntem oyunlarda ve tam ekran uygulamalarda iyi çalışır; ancak masaüstünü (dosya pencereleri) kaydetmek istediğinizde bazen kayıt başlamaz. O durumda Windows'ta Snipping Tool'u deneyin: Başlat menüsünden "Ekran alıntısı aracı"nı açıp üstteki kamera simgesine geçin, "+ Yeni" ile kayıt alanını seçin.

macOS'te Yerleşik Araçla​

1. Command + Shift + 5 tuşlarına birlikte basın.
  2. Ekranın altında bir araç çubuğu açılır: "Tüm ekranı kaydet" veya "Seçilen bölümü kaydet" seçeneklerinden birini işaretleyin.
  3. Seçenekler menüsünden kayıt yerini ve mikrofonu belirleyin.
  4. Kaydı başlatmak için "Kaydet" düğmesine basın; bitirmek için menü çubuğundaki durdur simgesine tıklayın.
  5. Dosya masaüstüne .mov formatında düşer.

Telefonda Ekran Kaydı​

1. Android: Üstteki bildirim panelini iki kez aşağı çekin, "Ekran kaydı" simgesine dokunun; yoksa Ayarlar > Hızlı ayarlar düzenle bölümünden ekleyin.
  2. iPhone: Ayarlar > Kontrol Merkezi'nden "Ekran Kaydı"nı ekleyin, sonra Kontrol Merkezi'nden simgeye dokunun (uzun basarak mikrofonu açabilirsiniz).

Ne İşe Yarar ve Nelere Dikkat Edilmeli?​

Ekran kaydı; hata bildirimi hazırlamak, eğitim videosu çekmek, oyun klibi paylaşmak, uzaktan destek verirken sorunu göstermek ve sunum kaydı almak için kullanılır. Özellikle "anlatmak yerine göstermek" gereken durumlarda en hızlı çözümdür.

Kayıt kalitesini yükseltmek dosya boyutunu hızla artırır; 1080p ve 30 FPS çoğu iş için yeterlidir. Uzun kayıtlarda disk alanını önceden kontrol edin. Ayrıca kişisel bilgi, parola veya müşteri verisi içeren ekranları kaydederken dikkatli olun; kayıt dosyası kolayca paylaşılabilir hale gelir.

Sık Yapılan Hatalar

• Mikrofonun kapalı olduğunu fark etmeden sessiz bir video kaydetmek.
  • Sistem sesi ile mikrofonu aynı anda açıp aşırı yankılı/yüksek ses elde etmek.
  • Kayıt sırasında bildirimleri kapatmamak; videoda özel mesajlar görünür.
  • Disk alanını kontrol etmeden uzun kayıt başlatıp dosyanın bozuk oluşmasına yol açmak.

Sonuç

Ekran kaydı için ek program kurmak çoğu durumda gerekli değil: Windows'ta Win + Alt + R, macOS'te Command + Shift + 5 işi bitirir. Amaç paylaşımsa 1080p/30 FPS yeterli, amaç eğitimse mikrofon ayarını önceden test etmek şart. Kayıt öncesi ekranı temizlemek ve bildirimleri kapatmak, sonradan düzenleme yapma ihtiyacını ciddi biçimde azaltır.