İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Felç hastalığı tedavisi, felç olma sebepleri

haymet

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Şubat 2000
Mesajlar
1,416
Reaction score
0
Beyne giden damarların tıkanmasıyla beyin hücrelerinin beslenememesi sonucu oluşan klinik bulgudur. Felcin bilinen 2 türü vardır. 1) İskemik felç 2) Hemorajik felç.

Çoğunlukla iskemik felç görülür. İstemik felçte beyne giden damarların tıkanması sonucunda beyin hücrelerine yeterli kan akışını sağlanamaz. Bunun sonucunda beyin hücreleri zarar görür. İskemik felç genelde ağrısız olur. Diğer felç türü olan hemorajik felçte ise beyinde meydana gelen bir sorun sonunda beyni besleyen damarların çatlaması, kanaması sonucunda oluşur. Damarların beslediği beyin tarafı zarar görür.
Hastadaki belirtilere göre beynin neresinin etkilendiği tespit edilebilir. Örneğin kişinin motor nöronları etkilendiyse vücudunu hareket ettirememe görülür. Eğer görme alanın sorun oluşursa görme bozuklukları, duyu bölgesi etkilenirse duyu bozuklukları meydana gelir. Genellikle vücudun belirli bir yerini hareket ettirememe, yutkunmama, idrar kaçırma gibi sorunlar oluşur.
Nedenleri
Felcin oluşmasında en önemli etkenlerden birisi yüksek tansiyondur. Aşırı güneşte kalma, kolesterol, aşırı yorgunluk, kan basıncı yükselten ani sıcaklık değişimleri, sigara ve fazla yemek yeme gibi faktörlerin de felcin oluşumunda etkisi vardır.
Belirtileri
Vücudun sol tarafını sağ beyin, sağ tarafını ise sol beyin kontrol eder. Aynı şekilde vücudun sağ tarafını oynatamamak beynin sol tarafının zarar gördüğü anlamına gelir. Kişide genelde yutkunma zorluğu, yüzdeki kasları oynatamama, ani görme kaybı, vücudun belli bir yerini oynatamamak, kısmi yerlerde uyuşukluk, travma sonucunda oluşan ani bilinç kaybı, başın birden bire ağrıması ve aniden gelişen konuşma bozukluğu gibi belirtiler gösterebilir.
TANISI
Felcin genel bir tedavisi yoktur. Kişi felce yakalandığını anlayıp ilk 3 saat içinde doktora başvurursa doktor damar açıcı yöntemler uygulayarak zararı en aza indirmeye çalışır. Daha sonrasında beynin tomografisi çekilerek hasar tespiti yapılır.
Tedavisi
Damarların tıkanmasını engellemek temel amaçtır. Bu yüzden aspirin gibi kanı sulandırıcı ilaçlar kullanılır. Felçte rehabitilasyona erken başlanırsa amaç çalışmayan beyin hücrelerini faaliyete geçirmektir ve yıkılan hücreleri de sağlam hücreler tarafından tekrar yapılmasını sağlamaktır.
Felç tedavisinde kişinin günlük işlerini yapması sağlanır. En büyük destek akrabalarından tarafından verilir. Yani kişiye günlük işlerinde yardım etmek yerine onlara yapması için güven sağlamak gereklidir.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst