İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Gastrit Hastalığı, Gastrit Tedavisi, Gastrit oluşması, gastritin belir

haymet

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Şubat 2000
Mesajlar
1,416
Reaction score
0
Gastritin günümüzde görülme olasılığı %50’dir. Bu yüzden bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Gastrit aslında mide tabakasının içindeki muzakanın iltihaplanmasıdır. Ülser hastalığının daha yumuşak halidir. Ama tedavi edilmezse ülser hastalığı gibi derin izler bırakabilir. Toplumda çoğunlukla kronik(muzmit) olan tipi görülür. Gastritin oluşma sebebi genellikle bir bakteri enfeksiyonudur. Çoğunlukla antiboyotik tedavileri olumlu sonuç vermektedir.
Gastrit Hastalığının Oluşumunun Nedenleri:
Gasterite kronik
H, ve pylori enfeksiyonları neden olur. En çok olarak bilinen gastrit oluşumundaki nedenlerden ikisi bu batkerilerdir. İnsanlar bu bakterileri çocukken almaktadır ve ölene kadar bünyesinde barındıkmaktadır.
Beslenmemiz de aynı zamanda gastrit oluşumuyla doğru orantılıdır. Alkol kullanımı, kötü beslenme gibi doğrudan mideye zarar verebilecek gıdalarla beslenmek gastrite neden olabilir.
Diğer bir faktör ise stres’tir. Stresli bir yaşam gastrit oluşumuna sebep olmaktadır. Bunun sebebi de kişi stresli olduğu zaman mide fazladan asit salgılar bu asit de gastrite neden olur.
İlaçlardan bazıları gastritin oluşmasına sebep olabilir. Asprin, romatizma ilaçları gibi ilaçlar mideye zarar verir.
Böbrek yetmezliği, solunum yetmezliği gibi durumlar sonucunda mide zarar görüp gastrit oluşabilir.
Gastrit Hastalığının Belirtileri

Diğer türü olan kronik(daimi) olan türünde genelde çok ağrı yoktur. Arada kusmalar görülebilir. Midenin üst tarafında bir iltihap görülür. Karnın üst tarafında ağrı meydana gelebilir. Yemek yedikten sonra doygunluk hissi verebilir. Yine geğirtiler oluşabilir.
Gastri Tanısı Koymak
Gastrit tanısının konulması için öncelikle bir gastroenterolaga ya da bir dahiliye uzmanına gitmeniz gerekebilir.
Gençlerde kişinin yaşam öyküsüne bakılarak karar verilir ve mide asitini engelleyeci ilaçlar verilir.
Kırk yaşını aşmış bireyler için endoskopi yöntemiyle mideye bir boru ve onun içinde kamera olan bir cihaz gönderilerek incelenir. Kişinin boğazına uyuşması için bir sprey sıkılır. Böylece mide bulantısı daha da aza indirgenir.
Gastrit Hastalığının Tedavisi
Gastritin tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Çünkü daha kötü hastalıklara neden olabilir. Gastritin tedavisinde alkol ve sigara kullanımı yasaklanır. Kişinin mide asitlerini en aza indirecek ilaçlar verilir. Mideye zarar verecek ağrı kesici, aspirin gibi ilaçların alımı durdurulur. Eğer bir bakteriye rastlanırsa bakterileri öldürmek için antibiyotik kullanılır.
Midemizi Nasıl Koruyabiliriz?
Öncelikle doktorların tavsiyesi az ve sık yemek. Akşamları yatmadan 3 saat önce yeme işlemini kesmek midemiz için yararlı olacaktır. Çünkü mideye ne kadar çok yiyecek girerse o kadar çok asit salgılar. Midenin dinlenmesi için en az 3 saat mideye hiç bir maddenin girmemesi gereklidir.
Çok sıcak ve soğuk besinler yenmemeli, lokumlar küçük olarak atılmalıdır. Ayakta yemek yemek mideye zarar verir.
Yemekten hemen sonra spor egzersizleri yapmak mide öz suyunun boruya çıkmasına sebep olur ve oraya zarar verir.
Yenmeyecek Besinler
Kafein içeren maddeler midenin tahribatına neden olur.
Asitli yiyecekler mideye zarar verir.
Fazla yağlı yiyecekler yenmemelidir. Çünkü midenin yağı hazmetmesi için çok fazla efor sarf etmesi gerekir ve mideyi çok yorar. Aynı zamanda çikolota gibi besinlerin içersinde yağ oranı fazla olduğu için yenmemesi gerekir. Soğan mide asidini arttırdığı için yenilmemesi gerekir.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst