İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Google Ads Scripts Rehberi: PPC Otomasyonuna Giriş

kutluseo

İyinet Üyesi
Katılım
29 Kasım 2019
Mesajlar
277
Reaction score
2
Konum
İzmir
Google Ads Scripts Rehberi: PPC Otomasyonuna Giriş

Otomasyon, diğer pek çok alanda olduğu gibi performans tarafında da son derece önemli faydalar üretebiliyor. Önceden belirlenen aksiyonların programatik olarak alınması, zaman tüketen toplu işlemlerin yazılım parçacıklarıyla yapılabilmesi, optimizasyon sürecinde insanın eliyle yapılamayacak sıklık ve hassasiyette hesap yönetebilme imkanı, çok satırlı ve yüksek kardinaliteye sahip veri tablolarından hızlı içgörüler üretilebilmesi, yeniden kullanılabilirlik en temel çıktılarımız.

İşin doğrusu, PPC yönetiminde otomasyon aslında hiç de yeni bir kavram değil. Üçüncü taraf teklif yönetimi araçlarından, bu yazının konusu olan Ads Scripts kullanımına kadar genişleyen bir uygulama alanından bahsetmek mümkün.

Google Ads ekosistemine baktığımızda otomasyon & toplu işlemlerin karşılık bulduğu bir kaç farklı araçtan bahsedebiliriz. Kural tabanlı aksiyon aracı Rules, toplu işlem aracı Adwords Editor, JavaScript temelli Ads Scripts ve çok daha gelişmiş bir seçenek olarak Ads API, Google Ads kampanyalarını başlangıç ve orta düzeyden ileri seviye yönetime taşıyan iş akışını oluşturmamıza imkan sağlıyor.

Bu araçlar içerisinde yetenekleri bakımından son derece güçlü, tüm Ads hesaplarında erişilebilen, giriş bariyeri bir hayli düşük olan Ads Scripts’e, örnek uygulamalar ile birlikte genel bir bakış oluşturmak istiyorum.

Google Ads Scripts Nedir?
Ads Scripts’i, Google pazarlama araçları yeni kimliğine kavuşmadan önceki adıyla Adwords Scripts, Google Ads hesaplarında programatik aksiyonlar alabilmemizi sağlayan bir otomasyon ve toplu işlem aracı olarak özetleyebiliriz. Ads Scripts sayesinde JavaScript dilini kullanarak geliştireceğimiz basit yazılımlarla Ads API ile iletişim kurabiliyor, Ads arayüzünde yapabildiğimiz pek çok düzenlemeyi otomatik olarak gerçekleştirebiliyoruz.

Bir diğer ifadeyle, kampanya kurulum ve yönetim aşamasından optimizasyon, ölçümleme ve raporlama süreçlerine kadar bir hesap yöneticisinin iş akışında yer alan neredeyse tüm işlemleri Ads Scripts aracılığıyla yürütebiliyoruz.

Daha detaylı bir bakış sağlayabilmek adına, Ads Scripts özelliklerini, önem sırası takip etmeksizin, aşağıdaki başlıklar altında inceleyebiliriz:

  • Basit JavaScript Arayüzü: Ads Scripts, temel bir JavaScript bilgisinden daha fazla programlama yeteneğine ihtiyaç duymuyor. Tabi ki bu yazmak istediğiniz script’in ne kadar kompleks olacağıyla doğrudan ilişkili bir nokta ancak pazarlamacılar için oldukça düşük bir giriş bariyeri sunduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.
  • Dökümantasyon: Diğer Google ürünleri için de geçerli olmak üzere, kişisel görüşüm Ads Scripts’in çok kolay takip edilebilen bir dökümantasyona sahip olduğu yönünde. Özellikle bir sonraki başlıkta bahsedeceğim Apps Script API’na aşina iseniz ve dökümantasyon okuyarak öğrenmeyi sevenlerdenseniz bu rehberler arasında aradığınızı bulmak hiç de zor olmayacak.
  • Apps Script Motoru: Ads Scripts, aslında pek çok Google uygulaması ile konuşabilmemizi sağlayan Apps Script motoru üzerinde çalışıyor. Bu özellik, Ads Scripts içerisinde Google Sheets, Gmail App gibi diğer pek çok Google ürününe erişebilmemizi sağlıyor. Örneğin; bir Google Sheets tablosunda yer alan bilgilere göre Ads hesabımızda değişiklik yapmak ya da Ads Scripts yardımıyla oluşturduğumuz bir raporu mail olarak dışarıya aktarmak mümkün. Apps Script ile ilgili daha fazla bilgi için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. Ads Scripts üzerinden iletişim kurabileceğimiz diğer Google servisleri ise bu sayfadaki sol menüde yer alıyor.
  • 3. Taraf Kaynaklar ile İletişim: Yine Apps Script motorunun sağladığı bir özellik olarak, Ads Scripts içerisinde HTTP istekleri yapabiliyor, harici kaynaklara erişebiliyoruz. Bu özellike sayesinde açılış sayfalarımızın durum kodlarını kontrol edebilir ya da reklam özelleştirici akışımızı harici bir kaynaktan alacağımız bilgiler ile güncelleyebiliriz.
  • Google Altyapısı: Ads Scripts, tamamen Google sunucuları üzerinde çalıştırılıyor. Bu nedenle geliştirme süreci için fazladan maliyet gerektiren pek çok aşamadan kurtulmuş oluyoruz. Ads Scripts’e yalnızca Google Ads arayüzünden erişebiliyor olmamız ise bu durumun dezavantajı.
  • Komünite: Google Ads’in performans pazarlama ekosistemindeki hacmini göz önüne aldığımızda, Ads Scripts’in son derece yaygın olarak kullanıldığını tahmin etmek güç değil. Bu da son derece geniş bir komünite anlamına geliyor. Google tarafından geliştirilmiş örneklere ücretsiz olarak erişebileceğiniz gibi, açık kaynak olarak paylaşılan pek çok script’i basit Google aramalarıyla bulabilirsiniz. Brainlabs, Optmyzr, Freeadwordsscripts.com gibi adresleri de ihtiyaçlarınız doğrultusunda kullanabilirsiniz. Bununla birlikte ilgili Google forumunu da destek talepleriniz için her zaman elinizin altında bulundurmanızı tavsiye edebilirim.
  • Zamanlayıcılar: Geliştirdiğimiz bir Ads script’i tekrarlı bir şekilde çalışabilmesi için takvimlendirebiliyoruz. En yüksek sıklık ayarı olarak her saat başı çalışma kuralı ile dinamik ihtiyaçlar için gün içerisinde çok sayıda çalıştırma mümkün.
  • Yeniden Kullanılabilirlik: Bir Ads Script birden fazla Ads hesabında minör değişiklikler ile özelleştirilerek tekrar kullanılabilir. Bu hem üçüncü taraf bir script’i kendi hesabımızda kullanmamızı kolaylaştırıyor hem de kendi geliştireceğimiz script’leri birden fazla Ads hesabında kullanabileceğimiz için toplam geliştirme maliyetini oldukça düşürüyor.
Henüz Ads Scripts’in somut olarak yapabildiklerinden bahsetmedik. Script’ler yardımıyla aşağıdaki temel aksiyonları ihtiyaçlarımız doğrultusunda sınırsız farklı kurgu ile alabileceğimiz gibi Ads Scripts’in bu listede aktarılandan çok daha fazlasına imkan sağladığını belirtmeliyim.

Ads Scripts ile Neler Yapılabilir?
Kampanya Yönetimi
Kampanyalar, dijital reklamcılığın en temel öğesi. Ads Scripts de kampanya yönetimi ve raporlaması ile ilgili çok fazla komutu kullanımımıza sunuyor. Yeni kampanyalar oluşturmak, kampanya seviyesinde tüm hedefleme seçeneklerini belirlemek, uzantı ve reklam yönetimi bu seviyede alabileceğimiz aksiyonlardan bazıları.

Bütçe Yönetimi
Kampanyalarımızın kullandığı bütçeyi Ads Scripts ile izleyebilir, günlük harcama sınırını aşan kampanyalarımızın yayınını durdurabiliriz. Tabi ki bütçe belirleme ve güncelleme de yapabileceklerimiz arasında.

Hedefleme Seçenekleri

Google Ads kampanyalarının kime, ne zaman ve hangi koşullar altında yayın yapacağını belirlemek için hedefleme seçeneklerini kullanırız. Anahtar kelime, cihaz, hedef kitle listeleri, konu ve yerleşim, ürün gurubu, demografi ve lokasyon bazlı hedefleme yapabiliyor, takvimlendirilmiş yayın gerçekleştirebiliyoruz. Kampanyalarımızın ve reklam gruplarımızın kullanacağı hedefleme seçeneklerini yönetmek script'ler yardımıyla yapabileceklerimiz arasında.

Teklif Ayarlamaları
Hedefleme seçeneklerimizin pek çoğu için standart tekliflerimizi belirli oranda artırıp azaltabiliriz. Örneğin; bir kampanyamızın mobil cihazlarda yayın gerçekleştirmesini istemiyorsak bunu Ads Scripts ile yapabiliriz. Burada bilmemiz gereken bir nokta ise, cihaz bazlı teklif ayarlamalarını yalnızca mobil platformlar için yapabiliyor olmamız.

Teklif Stratejileri
Teklif stratejileri Google Ads ekosisteminde oldukça önemli bir unsur. Farklı teklif stratejileri herhangi bir kampanyanın sonuçlarını dramatik ölçüde değiştirebiliyor. Ads Scripts ile bir kampanyanın teklif stratejisini düzenleyebiliyoruz, belirlediğimiz hedef maliyetleri yönetebiliyoruz.

Reklam Yönetimi
Ads Scripts ile arama ve görüntülü ağ reklamları oluşturabilir ya da var olan reklamlarınızı kopyalayarak yeni reklamlar yaratabilirsiniz..

Yayın Durdurma & Başlatma
Kampanya, reklam grubu, anahtar kelime ve reklam seviyelerinde yayın durumunu yönetebiliriz.

Etiket Yönetimi
Etiketler; kampanya, reklam grubu, reklam ve anahtar kelimelerimizi daha sonra filtreleyebilmek üzere sınıflandırmamıza imkan sağlayan harika bir özellik. Ads Scripts ile etiket oluşturabilir ya da var olanları kaldırabilir; mevcut etiketlerimizin isim, açıklama ve arayüzde hangi renk ile görüntüleneceğini belirleyebiliriz. Bununla birlikte yukarıdaki dört seviye için de etiketleri kullanarak filtrelenmiş raporlar oluşturabiliriz.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst