yoktur amac PR almaksa bunu iyi düşünmüşsün ancak tek sitesi olanlar için bu geçerli bir yöntem değil, zaten yine kendi portalımız adına konuşuyorum link değişimi yaparken PR beklentimiz olmadan bunu yapıyoruz. Amaç benzer içerikli siteler arasında köprü oluşturmak. PR ya da para için site yapmıyoruz içeriğimizi paylaşmak makalelerle düşüncelerimizi diğer insanlarla paylaşmak IT üzerine teknik sorunların çözümü için yardımlaşma ortamı kurmak için başladık bu işe. Her birmizin profesyonel dışarda birer işi var. Bu işten para kazanmıyoruz. Ha google adsensi ekledik ayrı bir konu, ama tüm planlarımızı netten para kazanmaya yönelik kurmuyoruz. Hepimiz eğitimli işi gücü olan insanlarız. Adam gibi içeriğin olduktan sonra PR ın ya da netten para kazanmanın hesabını yapmaz zaten insan. Para ya da PR için site yapmaktansa içerik için site yapmak daha doğru bir yoldur. Zaten netten bu yolla para kazanmak bir iş değil. Bu bir meslek değil. Bakın webmasterlıgı kastetmiyorum. Oturup tasarım yaparsınız bunu satarsınız bu bir meslektir. Ama bir site açıp, kanse ilaçlarının adını yazıp hiçbir *oka yaramayan bir site yapıp BMW alma hayali kuran (bu forumda gördüm bu komik hayali) kişiler için yazıyorum bunu. Kaldıki bu yolla çok zengin olsan bile bir meslek değildir bu. Interneti kuku search engine olarak düşünen -BAZI- webmaster arkadaşlardan oturup makale yazmalarını beklemek çok lüks bir istek olur.
yoktur, "(karşılıksız alınan linkler pr için daha etkilidir ama kimse size karşılıksız link vermez, özellikle Türkler içeriğinizi çalar birde size hesap sorar içeriğimi niye çaldın diye...neyse )" bunda çok haklısın. İçerik hırsızlarından makalelerimizi korumak için güvenlik tedbirleri alıyorum oldukçada başarılı oldum bu konuda hatta kimi zavallılar donanımhaber forumlarında bizim sitedeki makaleleri nasıl çalabileceklerini oturup tartışmışlar tabi başlığı sildirdim ve ek güvenlik tedbirleri aldım. Orda oturup bunun için kafa yorana kadar sıfırdan makale yazsalar daha az yorulacaklar. Gerçi onlarda nerde gezer bu kadar yetenek bu kadar beyin... Bu konuda seninle hem fikirim. Zaten link değişimi yaptığımız yerleride iyice inceleyip süzüp link değişiyoruz. Kimi açık gözlerde önce link veriyorlar sonra zannediyorlarki kontrol etmeyeceksin, hemen linki kaldırıyorlar. Sanki çok zor bizimde linki kaldırmamız zaten dinamik içerik saglayan birçok modülden oluşuyor sitemiz. Modülleri ben yazıyorum ve son derece kolay bir arayüzdne linkleri onaylayabiliyoruz yada silebiliyoruz.. Fındık beyinli -kimi webmasterlar- cin olmadan adam carpmaya calışıyorlar tabiri caizse... Yine alınmak isteyen alınabilir. Herkes oturup içerik hazırlarsa netteki Türkçe içerik zenginleşir. Birde hani kaynak belirtip içeriği kopyalasalar yine birşey demeyeceğim oda yok.
Kendi sitemizin makaleler bölümüne cloak la ilgili olarka bir başka başlıkta görüşmüştük disconnect nickli arkadaşta katılım göstermişti (hatta soruyu soran oydu). Hatırlamışsındır belki yoktur sende yazmıştın o başlığa, ben snag it tarzı programlar vasıtasıyla içeriğim çalınmasın diye makaleyi iframede actırıyordum (diger basit kopyalama korumalarına ilaveten) Ancak googleın iframe cachleme konusunda sıkıntısı oldugunu duydum. Birde ek güvenlik tedbirlerim yüzünden googlea iframesiz bir içerik sayfası saglamam gerekiyordu. Bunu yaptımda msn ve yahooda hiçbir sorun yok. Ancak google indexlemiyor. Ben User Agent ile algılama yaptırıyordum hatam burda sanırım oysa IP ye gore bir sınırlama yapmam lazım. Benim yaptıgım hile degil, aynı içeriği iframesiz olarak google gostermem lazım sadece. Yani kelime listesi filan degil. Ama google bunu hile olarak algılıyor. User Agent dısında IP ye gore bir sistem üzerinde calışacagım şimdi. IP de başarılı olursam harika olacak. Dedigim gibi amaç hile değil google a içeriği indexletmek ama bunu yaparken hırsızlardan korumak. Şimdi biriniz diyecekki Googleın cacheinden calarlar o zaman nasılsa iframe yok snagitle alırlar
Onunda tedbiri alındı. Aklıma ilginç ve güzel bir fikir geldi. MSN cacheinde bu işe yarıyor. Makale içindeki kelimeler aratıldıgında rahatlıkla site bulunuyor. Ancak cache e bakmak istediginizde iframesiz olarak aynı sayfa gözüksede karşınıza cıkan şey hiçbir işinize yaramıyor. Biraz kafa yorun bakalım. Gerçi dedigim gibi Google daha önemli msn dediginiz ne ki, Google yokturun daha önce dedigi gibi alternatif User Agentlarla geliyor ve içerikleri karşılaştırıyor. Gerçi yaptığım şeyden dolayımı indexlemiyor yoksa deep crawl zamanımı gelmedi bilemiyorum biraz daha bekleyip sonuçlara bakmam lazım.
Kendi makaleler bölümümüzde aldığım koruma tedbirleri :
1.Sadece internet explorerla makalelere erişilebiliyor, mozillanın vbscript desteği yok. Ayrıca opera mozilla gibi browserlarda sag tuş kilidi acılabiliyor. Sebep bu. Diger browserlarla girdiginizde uyarı sayfası cıkıyor. Zaten sitemiz ziyaretçilerinin %98 windows kullanıyor. Sorun değil yani.
2.Sag tuş kilidi.
3.Clipboard kilidi. Makalalelere bakarken windowsta clipboard komple iptal.
4.Print koruma. Print edilince beyaz sayfa cıkıyor
5.Kaynak kod şifreleme. ViewSource dediginizde anlaşılmaz karakterler görüyorsunuz. İşte bunun icin cloak yapmak zorunda kalıyorum. Bu bölümde benim modifikasyonlarım var diger korumaları bir programla hallettim. Makale veritabanından cekildigi için kaynak kodlarında normalde makale içeriği şifrelenmeden gözüküyordu. Ancak benim yazdıgım kodla dinamik içeriğide gizlemiş oluyorum.
6.Status gözükmüyor.
7.Linkler gözükmüyor.
8.Print screen işe yaramıyor.
9.iframe oldugu için snag itte işe yaramıyor (test ettim)
10.Sayfayı kaydedip hd den actıgınızda yine hiçbirşey göremiyorsunuz. Düz beyaz sayfa cıkıyor.
11.Sayfayı komple linkleyip iframede acarsanız framinizi kill ediyor
12.Cachede hiçbirşey bırakmıyor. (Acaba bundan dolayı google cachleyememiş olabilirmi dicem ama o zaman msnde cachleyemezdi.)
13.Yazıları secemiyorsunuz.
Ne yapabiliyorsunuz ?
Sadece makaleyi okuyabiliyorsunuz. Zaten amacınız bilgi edinmek değil mi ? Sayfanın linkini arkadasınıza gönderebiliyorsunuz birde. İçerik hırsızlarına karşı savaş açmış durumdayım. Oturup saatlerce uğraşıp resimlerle süslenmiş bir makaleyi iki tusa basıp çalan kişilerin gözünün yaşına bakmıyorum. Bazılarının adres telefon bilgilerine kadar ulaşıp kendileri ile konuştum. Özür dilediler ve hatalarını düzelttiler. Zaten mevcut sisteme teleportla bile girişilse bir işe yaramıyor. Ha unutmadan sitenin adresi ne diye sormayın gençler. Oda bizde saklı kalsın. Kapıyı açık tutarsan hırsız girer..