Arama devi, karma moddaki bir aracı otomatik pilota geçirmeye ilişkin patenti kazandı.
Bu sistem sayesinde bir otomobil, insan kontrolündeyken, kendi kendini kontrol moduna (otonom mod) geçebiliyor.
Araç önce bir iniş şeridi belirliyor. Bu şerit araca çeşitli veriler gönderiyor, örneğin nerede durabileceğini iletiyor, ya da 10 metre ileri gitmesini söylüyor.
Bu arada ikinci bir sensör seti kullanılarak aracın çevresindeki nesneler, örneğin ağaçlar, sokak lambaları ve diğer noktalar tespit ediliyor. Patent iniş şeridinin yoldaki bir işaretten ibaret olabileceğini belirtiyor.
Bu teknolojinin vaat ettiği potansiyel patentte şöyle ifade ediliyor: Otonom araç Chicagodaki Millennium Parkında sanal bir tur rehberi olarak kullanılabilir. Örnek bir kullanımda araca Millennium Parktaki Cloud Gate (başlangıç konumundan A noktasına) heykeline gitmesi yönünde bir talimat verilebilir. Araç hedefe ulaştığında otonom talimat ona önceden belirlenmiş bir süre boyunca, örneğin 5 dakikalığına orada beklemesi emri verebilir. Ardından araca Millennium Parktaki Crown Çeşmesine (A noktasından Bye) sürmesini ve orada bir 5 dakika daha beklemesini söylenebilir. Sonra araca Millennium Parktaki Buz pistine (B noktasından Cye) gitmesi ve yine önceden belirlenmiş bir süre boyunca beklemesi emredilebilir. Son olarak araç talimatı, araca başlangıç konumuna geri dönmesini söyleyebilir.
Google otonom araçları son iki yıldır modifiye edilmiş Toyota Prius ve Audi TT modellerinden oluşan bir filoyla test etmiş.
Bu araçlar şu ana dek 250 bin kilometreyi aşkın mesafe kat etmişler ve bunun 1600 kilometreden fazlası otonom modda kat edilmiş. Google teknoloji son halini alıncaya kadar yeni patenti gizli tutmayı tercih etmiş.
Birleşik Devletler Patent ve Marka Ofisinin (USPTO) Googlea verdiği patentin numarası 8,078,349.
Google haritalar ile birleştiği düşünüldüğünde bu teknoloji, tam otonom araçlara giden yolda atılmış önemli bir adım.