İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Googleye göre özgün içerik nedir ?

wesc

1
İyinet Üyesi
Katılım
1 Haziran 2008
Mesajlar
2,223
Reaction score
12
Özgün içerik deyince normal bi insan olarak aklıma ilk gelen şey; Kendi sözlerimizle kendi anlatımımızla bir yazı anlatmaktır. Mesela istanbulun fethi. Bununla ilgili bir makale yazacaksanız kendi sözlerimizle kendi tarzımızla yazdığımız zaman özgün içerik oluruz. Burda herkes bu içeriğin özgün olacağını savunmakta ve böyle olduğunu düşünmektedir. Kısmen doğrudur. Ama google nin bizden istediği özgün içerik daha önce kimsenin anlatmadığı içerik türüdür. Google der ki İstanbulun fethi ile ilgili 388.000 kayıt zaten bulunuyor tekrardan bunu yazan birisi arşive almanın anlamı bunu arkalara atıvereyim. Ama siz çıkıp "Fatih sultan mehmetin fetih politikası" gibi bir başlık yazarsanız google bunu değerli kılar. Size PR da verir önemde verir.
Burda başka bi sorun daha var. Siz İstanbulun fethinin aramalarda daha çok arandığını biliyor onun için bununla ilgili bir makale yazıyosunuz. Sonuçta hepimizin amacı ziyaretçi çekmek. Bununla ilgili bir makale yazmak varken gidip "Fatih sultan mehmetin fetih politikası" gibi bir başlıkta niye yazı yazayım ? Sonuna kadar haklı olduğunuzu düşünen kişilerden birisi benim. İşte bu durumda resmen ortada bir bencillik doğuyor. Sonuçta ziyaretçileri sitesine çekmek herkesin hakkı. Veri çalan insanlardan bahsetmiyorum ama mesela bazı şeyler vardır içeriği değişmez; Şarkı sözleri, Şiirler, Yemek tarifleri ... gibi. 2 çay kaşığı tuz demenin başka bi yolu yoktur, Mutlaka 2 çay kaşığı tuz diyeceksin. Veya Adana kebabına başka bi isim takamayız haksızmıyım ? Google bunu gördüğü gibi özgün içerik kategorisini kaybeder. Ben bu içeriği aynen alıp eklemek zorundayım ama google bunu özgün saymaz. Ne yazık ki böyle.
Ama temelde özgün içeriği felsefik açıdan değerlendirirsek 1 başlık 3 farklı şekilde özgün olur.
Ana başlığımız İstanbulun Fethi olsun yine.
1- Makaleyi kendimiz yazmak
2- Makaleyi yazan birisinin sözlerini değiştirmek.
3- Anlatılan makaleyi farklı biçimde anlatmak

Bu 3 şekilde yazılan makale özgün içeriktir. Yukarıda dediğim gibi google nin istediği özgün içerik farklıdır ama bu şekilde özgün olursak da google sayfaya değer verir. İndexlenme süresi hızlı olur, Değeri yüksek bi sayfa olur.
Google bot bizim gibi yazıları okuyup anlamaz. Sadece kendisine verilen kriterler doğrultusunda işlem yapabilir. Google Bot özgün içerikle, Özgün olmayan içeriği nasıl ayırır ? Wikipediadan yazıyı alanları inceliyoruz
1- Makaleyi kendimiz yazmak
İstanbul'un fethi - Vikipedi adresinden alıntı
"İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te (Jülyen takvimine göre, Gregoryen takvimi göre 7 Haziran 1453), şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o zamanki adıyla Konstantinopolis şehrini Sultan II. Mehmed Han'ın komutanlığında fethetmesidir. Bu fetihten sonra Osmanlı Devleti İmparatorluk olmuş, henüz 21 yaşında olan Sultan II. Mehmed, Fatih unvanını da alarak Fatih Sultan Mehmed olarak anılmaya başlanmıştır. Tarihteki en önemli devletlerden olan Doğu Roma İmparatorluğu böylelikle sona ermiştir."
?stanbul'un Fethi* ::* Memocal.com adresinden alıntı
"1453 yılında, Padişah II. Mehmet, hocası Akşemsettin’in de teşvikiyle İstanbul’a yeni bir saldırı düzenlemeye karar verdi. Önce, Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Anadolu Hisan’nın karşısına Rumelihisan’nı yaptırdı. Edirne’de döktürdüğü balyemez adı verilen büyük toplarla savaşa hazırlandı.6 Nisan 1453 günü, Osmanlı ordusu Bizans surları önüne geldi. Bizans İmparatoru Konstantin, Haliç’i zincirle kapatarak Osmanlı Ordusu’nun şehre denizden girmesini önledi. 11 Nisan günü kuşatma tamamlandı ve top ateşi başladı. Yirmi gün süren top ateşinden kesin bir sonuç alınamadı. Şehrin denizden de kuşatılması gerektiğini düşünen II. Mehmet, bir gece yetmiş parça gemiyi karadan yürüterek Haliç’e indirdi."
İkisi de birbirinden çok farklı, anlatımları ve yorumları farklı bunlar %100 özgündür ve birbirinden farklıdır.
2- Makale sözlerini değiştirmek
İstanbul'un fethi - Vikipedi
"İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o zamanki adıyla Konstantinopolis şehrini Sultan II. Mehmed Han'ın komutanlığında fethetmesidir.

Bu fetihten sonra Osmanlı Devleti İmparatorluk olmuş, henüz 21 yaşında olan Sultan II. Mehmed, fatih unvanını da alarak Fatih Sultan Mehmed olarak anılmaya başlanmıştır. Tarihteki en önemli devletlerden olan Doğu Roma İmparatorluğu böylelikle sona ermiştir." Bu kişi de içerikte yayıncı 2 paragraf yapmış ve orjinalinden (Jülyen takvimine göre, Gregoryen takvimi göre 7 Haziran 1453) kısmını kaldırmıştır bu kişi %100 veriyi almamış kendine göre değişim yapmıştır. Google bot bunu da özgün içerik sanar. Bana inanmayanlar deniyebilir
3 - Verinin aynısını almak
Verinin aynısını alanları bulmak için yazı içinden bi cümleyi google de aramak yeterlidir. Örneğin
"İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te, şehri günlerdir kuşatan"
diye ararsak kaç kişinin tıpatıp aynısını aldığını görmüş oluruz. Google bunları kopya içerik sayar ve asla ilk sıralarda çıkamaz
Özgün içerik olarak kabul edilen şey eğer google den hit almak için yapıyorsak yazılmış makaleleri alıp kelime oynamaları ile özgün olmak mümkündür. "Ali okula gitti" diye görünen bi cümleyi "Ali mektebe gitti" diye değiştirdiğiniz an özgün içerik olmuştur. Google bot sitedeki kelime yoğunluğunu ölçerek kullanarak siteyi indexler. Bizim için önemli olan konu budur. İçerikte aramalarda bulunmak istediğimiz kelimelerden daha çok kullanmamız bizi başarıya ulaştıracaktır. Geri kalan kısımda da SEO ile google de üst sıralara çıkmayı başarabilirsiniz. Umarım Büyük bir websitesi oluşturma karşısındaki en büyük sorunlardan birisi olan özgün içerik konusuna açıklık getirmişimdir.

Kaynak
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst