Türkiye'nin En Eski Webmaster Forumu İyinet'e Hoşgeldiniz!

Grok Nedir, Ne İşe Yarar? Ücretsiz mi, Nasıl Kullanılır?

İyinetSEO

0
İyinet Ekibi
Onaylı Üye
Yapay zeka sohbet botlarını kullanmaya alıştıysanız, X (Twitter) içindeki Grok adını mutlaka duymuşsunuzdur. Peki Grok'u diğerlerinden ayıran ne, ücretsiz kullanılabiliyor mu ve nasıl erişilir? Kısaca anlatayım.

Grok Nedir?​

Grok, xAI tarafından geliştirilen ve X platformuna entegre çalışan bir yapay zeka asistanıdır. ChatGPT'ye benzer şekilde soruları yanıtlar, metin yazar, kod üretir ve özet çıkarır; farkı, X üzerindeki gönderilere erişebilmesidir. Bu sayede "şu konuda bugün ne konuşuluyor" gibi sorularda güncel gönderileri tarayarak yanıt verebilir.

Grok hem X uygulaması içinden hem de grok.com adresi ve mobil uygulaması üzerinden kullanılabilir. Yanıtları "Real-time" modunda X verisine dayandırabilir; klasik sohbet modunda ise normal bir asistan gibi davranır. Görsel üretme ve yüklenen görseli okuma yetenekleri de bulunur.

Model ailesi sürüm sürüm büyüyor; her yeni sürümde akıl yürütme ve kod yazma başarısı artıyor. Ancak önemli bir sınır var: Grok da diğer dil modelleri gibi bazen emin bir tonda yanlış bilgi üretebilir. Verdiği sayısal verileri, tarihleri ve alıntıları mutlaka ikinci bir kaynaktan doğrulamak gerekir.

Grok Nasıl Kullanılır? Adım Adım​

1. Hesap oluşturun. X hesabınız varsa aynı hesapla giriş yapabilirsiniz; yoksa grok.com üzerinden kayıt olun.
  2. Doğru modu seçin. Güncel olaylar için "Real-time" veya X verisine dayalı arama modunu, uzun metin ve kod için normal sohbet modunu kullanın.
  3. Soruyu bağlamla birlikte yazın. "Bana pazarlama planı yaz" yerine "İstanbul'da çalışan, 3 kişilik yazılım ekibi için aylık 20.000 TL bütçeli içerik pazarlaması planı yaz" gibi sınırları belirtin.
  4. Dosya veya görsel yükleme alanını kullanın. Bir ekran görüntüsündeki hatayı tarif etmek yerine yükleyip doğrudan sorabilirsiniz.
  5. Yanıtı adım adım isteyin. Karmaşık işlerde "önce planı maddeler hâlinde ver, ben onaylayınca yaz" demek çıktı kalitesini belirgin biçimde artırır.
  6. Kaynağı olan sorularda "kaynak göster" talimatı ekleyin; X gönderilerine dayanan yanıtlarda gönderi bağlantısı isteyin.
  7. Uzun sohbetlerde konuyu tazeleyin. Çok uzayan sohbette model eski bağlamı unutmaya başlar; yeni bir konu başlığı açmak daha tutarlı sonuç verir.

Ücretsiz mi, Ücretli Sürüm Ne Sağlıyor?​

Grok'un kullanım limiti bulunan ücretsiz bir katmanı vardır; günlük belirli sayıda mesaj ve sınırlı model erişimi sunar. X Premium ve SuperGrok aboneliklerinde mesaj limitleri yükselir, daha güçlü modeller açılır ve öncelikli erişim verilir. Limitler dönem dönem değiştiği için kesin sayıyı X'in kendi abonelik sayfasından kontrol etmek en doğrusu; üçüncü taraf bloglardaki rakamlar hızla eskiyor.

Kimler için uygun: güncel gündemi takip etmesi gereken içerik üreticileri, X üzerinden araştırma yapan pazarlamacılar, kod yazarken hızlı taslak isteyen geliştiriciler. Gizli veya kuruma özel verilerle çalışanlar için ise hassas bilgiyi sohbete yazmamak temel kuraldır.

Sık Yapılan Hatalar
  • Grok'un verdiği güncel rakam ve tarihleri doğrulamadan kullanmak; X verisine dayanan yanıtlar da hatalı gönderilerden etkilenebilir.
  • Görsel üretme ile görsel okumayı karıştırmak; ikisi ayrı yeteneklerdir ve her sürümde destek değişebilir.
  • Uzun ve belirsiz tek bir komutla sonuç beklemek; çıktı genelleşir, işe yaramaz.
  • Şirket içi gizli belgeleri yüklemek; yüklenen içerik hizmetin veri politikasına tabidir.

Sonuç
Grok, X ile entegre çalışması sayesinde güncel gündemi takip etmek isteyenler için pratik bir asistan. Ücretsiz katman günlük ihtiyaçların çoğunu karşılar; yoğun kullanıyorsanız aboneliğin limit artışı sağlayıp sağlamadığını X'in resmi sayfasından kontrol edin. Hangi yapay zeka aracını kullanırsanız kullanın, kritik bilgiyi doğrulamadan karar vermeyin.